|
Macaristan'ın Semmelweis Üniversitesi'nden bilim insanları, yaptıkları araştırmada kadınların çocuk sahibi olması için en güvenli yaş aralığının 23-32 olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, doğum anomalileri ile anne yaşı arasındaki ilişki incelenirken, 23-32 yaş aralığının gebelik için ideal yaş aralığı olduğu tespit edildi. Annenin yaşı arttıkça bebeklerde down sendromu, kalp hastalığı, dudak ve damak yarığı gibi durumların yaşanma ihtimalinin arttığı belirlendi. Araştırmanın sonuçları BJOG isimli bilim dergisinde yayımlandı.
|
|
|
MERSİN Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Kızıldeniz'den Akdeniz'e gelen tropikal türlerin vatandaşların damak zevkini değiştirdiğini belirtti. Bu tropikal türlerin besin zincirine yerleştiği ve balıkçı tezgahlarında da yerini almaya başladığı ifade edildi. Prof. Dr. Ayas, Kızıldeniz kökenli türlerin yüzde 50'nin üzerinde olduğunu ve vatandaşların bu türlere alıştığını söyledi. Ayrıca, tropikal türlerin Akdeniz'e yerleşmesinin mutfak kültürünü ve tüketim alışkanlıklarını da etkilediği belirtildi.
|
|
|
MERSİN Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Kızıldeniz'den Akdeniz'e gelen tropikal türlerin vatandaşların damak zevkini değiştirdiğini kaydetti. Prof. Dr. Ayas, "Bugün balıkçı tezgahlarında 30-32 türün 17 tanesi Kızıldeniz kökenli. Yani yüzde 50'nin üzerinde. Çok sayıda karides, barbun, sardalya türü var. Son olarak çizgili gargur dediğimiz bir tür geldi. O da balıkçı tezgahlarında yerini aldı. Bunlar artık tükettiğimiz türler haline geldi. Vatandaşın damak tadı da bu türlere alıştı" dedi.
|
|
|
Kurban Bayramı öncesinde Adana'da kebapçılar, kurban etinin nasıl saklanıp tüketilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Kebapçı Yaşar Aydın, kurban etiyle ilk gün Adana Kebap yapmanın lezzet açısından uygun olmadığını belirtirken, etin 3-4 saat dışarıda bekletilerek dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, etin normal kıvamda pişirilmesi ve damak zevklerine göre ayarlanması gerektiğini vurguladı.
|
|
|
Sakarya'da hizmet veren Baytar Steakhouse'un ortaklarından Enes Baytar, etle ilgili önemli bilgiler verdi. Etin lezzetli olması için fazla pişirilmemesi gerektiğini belirten Baytar, "Damak tadı olarak orta pişmiş, bizim için ideal diyebiliriz. Ancak etteki pembe rengini görmek istemeyenler var. İyi pişmiş bir ette ise protein miktarı çok geriliyor, bunu da hesaba katmak lazım" diye konuştu.
|
|
|
Yarık damak ve dudaklı bebeğe 'Türk lalesi' ameliyatı Prof. Dr. Mehmet Bekerecioğlu, bebeğin ilk ameliyatında dudak, kas ve cilt kapamanın yapılacağını söyledi Kahramanmaraş'ta doğuştan üst dudağı ve damağında yarık bulunan 9 aylık bebeğe, 'Türk lalesi' tekniğiyle ameliyat yapıldı.
|
|
|
Çift taraflı dudak-damak yarığı ile doğan bebek sağlığına kavuşacak Yapılan tedaviyle minik bebeğin yüzünde az iz kalacak Bursa'da çift taraflı dudak-damak yarığı ile doğan kız bebek, 10 haftalık tedavi sürecinin ardından cerrahi müdahaleye hazır hale gelecek.
|
|
|
Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği (TPRECD) ile Dudak Damak Yarıkları Derneği iş birliğinde Doğu Akdeniz Bölge Toplantısı, Gaziantep'te yapıldı.
|
|
|
Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ender Kazazoğlu, 33 yaşındayken, neredeyse tüm dişlerini kaybeden ve halk arasında 'damak' olarak bilinen protez diş kullanmaktan başka çaresi kalmayan polis memuru Serbülent Araz'a (38) 'zygoma implant' yöntemiyle 1 günde diş yaptıklarını söyledi. Kazazoğlu, "Dünyada 7-8 yıldır uygulanan yöntem, halk arasındaki adıyla elmacık kemiğine yapılan implant" dedi.
|
|
|
Antalya'da düzenlenen 6'ncı Uluslararası Dudak ve Damak Yarıkları Kongresi başladı.
|
|
|
"Gülümseyen Çocuklar Projesi" kapsamında dünyanın birçok bölgesinde dudak damak yarığından muzdarip çocukları gülümseten Yeryüzü Doktorları bu kez Moritanya'ya gitti.
|
|
|
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Ercan, sıvı yağların katı yağlar kadar zararlı olmasa da damak tadı dışında fazla bir anlam ifade etmediğini bildirdi.
|
|