6 Gramdan Fazlası Zarar

Uzmanlar bilimsel olarak bir kişinin günlük tuz ihtiyacı 6 grama kadar olduğunu bildiriyor.

6 Gramdan Fazlası Zarar

 Genel merkezi Eskişehir'de bulunan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Projeler Komisyonu Başkanı Mehtap Özkaya, "Bilimsel olarak bir kişinin  günlük tuz ihtiyacı 6 grama kadardır. Bunun 3 gramı zaten yenilen sebzelerden kazanılır. Sağlıklı beslenme için üç beyaz çok dengeli tüketilmelidir " dedi. 

Özkaya, dernek genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarının gençliğin sağlıklı yetişmesini sağlayacağını belirterek, bu alışkanlıkların anne ve babalar tarafından küçük yaşlarda verilmesi gerektiğini söyledi.

  "Şeker, ister şeker kamışı, ister pancar, ister nişastadan üretilsin, ister aşırı tatlı meyvelerden alınsın, sağlığa zarar verir " diyen Özkaya, şunları bildirdi:  

"Obezitenin başlıca nedenleri şekerdir. Obeziteyide şeker hastalığı takip eder ki tüm vücut fonksiyonları bu yolla yıkıma uğrar. Bir şişe gazozda 40 gram fruktoz şurubu, bir kutu gazlı kolalı içecekte 12 kesme şekere eşdeğer sakkaroz bulunduğu dikkate alınırsa yanlış uygulamanın boyutu daha iyi anlaşılır. "

Beyaz ununda şeker gibi sakıncalı bir ürün olduğuna dikkati çeken Özkaya, "Kana çok çabuk karışan karbonhidrat içeriği ile insülin dengesizliği yaratarak, gereksiz yağ oluşturularak obeziteyi tetikler. Bilinen sakıncayı azaltmak için  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ekmekteki kepek oranını yüzde 60 oranında artıran bir tebliğ yayınlamıştır. Üç beyazdan bir diğer bileşen ise tuzdur. Bakanlık bununla ilgili, aşırı tuz tüketiminin önlenmesi amacıyla ekmekteki tuz oranını yüzde 2 'den yüzde 1,5'e düşüren bir tebliğ de yayınladı " diye konuştu. 

Özkaya ayrıca tuz bileşimi içeriğindeki sodyumun vücudun su dengesini sağladığına değinen Özkaya, şöyle devam etti:  

"Tuzun fazla tüketimi yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları ve beyin kanamasına neden olarak insanların yatalak olmasına sebep olur. Vücuttaki gerekli kalsiyumun dışarı atılmasını sağlar ki kemik erime riskini artırır. Tuz yiyeceklere tat katıp iştah arttırdığı için çok yeme ile gelişen obezitenin başlıca nedenlerinden biridir. Bilimsel olarak bir kişinin günlük tuz ihtiyacı 6 grama kadardır. Bunun 3 gramı zaten yenilen sebzelerden kazanılır. Sağlıklı beslenme için üç beyaz çok dengeli tüketilmelidir. " - Eskişehir

27.12.2013 - 13595



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]