Astımı Olanlar Balık Yemeli!

Uzmanlar, astımı olanların balık tüketimine daha çok dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Astımı Olanlar Balık Yemeli!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Harmancı, çocukların haftada iki kez balık tüketmesinin, içeriğindeki yüksek omega 3 sayesinde astım ve diğer alerjik hastalıklardan korunmasına yardımcı olacağını söyledi.


Harmancı, Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, alerjinin dünyada kronik hastalıklar arasında dördüncü sırada yer aldığını anlattı. Avrupa'da son 20 yılda alerjik hastalıkların sıklığının iki kat arttığını ve 2050 yılında dünyanın en az yarısının bu tür bir rahatsızlığa yakalanacağının öngörüldüğünü vurgulayan Harmancı, söz konusu hastalıkların başında astımın geldiğini belirtti.

Alerjik hastalıklar artıyor

DSÖ verilerine göre, dünyada 300 milyon kişinin astımdan etkilendiğini ve her sene 250 binden fazla bireyin buna bağlı olarak hayatını kaybettiğini aktaran Harmancı, "Ülkemizde de dünyaya paralel olarak alerjik hastalıklarda artış dikkat çekmektedir. Alerjik hastalıklardan astım, Türkiye'de de her 100 erişkinden 3-5'inde, 100 çocuktan da 5-10'unda bulunmaktadır. Buna göre yaklaşık 4 milyon kişinin astımlı olduğunu söyleyebiliriz " diye konuştu.

Alerjinin artmasının nedeni çevresel faktörler

Son yıllarda alerjik hastalıklardaki artışın özellikle çevresel faktörlerdeki değişikliklerden kaynaklandığına işaret eden Harmancı, bunun başında da çiftlik hayatından endüstriyel yaşama geçişin geldiğini bildirdi. Harmancı, "Çiftlik hayatından uzaklaşma sonucu erken yaşta mikroplarla karşılaşmamak, insanların kendilerini korumak için hijyene çok fazla önem vermeleriyle mikrop ve bakterilerden bu kadar uzak olan bir hayatın da bağışıklık sistemini enfeksiyonlarla mücadeleden ziyade alerjik hastalıkların oranının artmasına neden olduğu söylenebilir " ifadesini kullandı.

"Beslenme değişiklikleri alerjik hastalıkları artırdı "

Harmancı, son 100 yılda beslenme alışkanlıklarının da değiştiğini, rafine şeker ve beyaz un tüketiminin arttığını dile getirdi. Taze sebze ve meyve tüketiminin azalması, besinlerde kullanılan katkı maddeleri ve toksin miktarlarının fazlalaşmasının, diyetlerdeki en önemli farklılıklardan olduğu bilgisini veren Harmancı, şöyle konuştu:

"Günümüzde 'omega 3' adı verilen doymamış yağ asitlerden zengin beslenme yerine karbonhidrat tüketiminin artması, serbest dolaşan tavukların yumurtalarıyla beslenmenin ve koyu yeşil yapraklı sebze tüketiminin azalması, bitkisel yağların aşırı tüketimi gibi nedenlerle omega 3 açısından fakir diyetle beslenilmekte ve bu da alerjik hastalıkların sıklığındaki artışın sebeplerinin başında sayılmaktadır. Burada önemli bir nokta da her balığın aynı miktarda omega 3 ihtiva etmediğidir. Özellikle omega 3'ten zengin balıklar, yağlı balıklardır. Başta hamsi olmak üzere sardalya, istavrit, alabalık, somon, ton balığı, uskumru ve lüfer gibi bu yağlı balıkları tüketmek gerekir. Özellikle çocuklarımıza haftada iki öğün balık yedirdiğimizde hem daha sağlıklı olmasını hem de astımdan ve diğer alerjik hastalıklardan korunmasını sağlayabiliriz. "

22.1.2015 - 16412



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]