Beyninizin Yaşlanmasına İzin Vermeyin!

18 yaşımızdan itibaren yaşlanmak yönünde çaba gösteren beynimizin formda kalması için yapabileceğimiz çok şey var.

Beyninizin Yaşlanmasına İzin Vermeyin!

İtalyan nörolog Rita Levi Montalcini, 100 yaşına yaklaşırken “Beden yaşlanır, beyin yaşlanmaz,” demiş. Beyniniz nasıl çalışıyor, sorusuna yanıtı ise şöyle: “Tam 20 yaşımdaki gibi. Arzu ve yeteneklerimde hiçbir fark görmüyorum. Yarın tıbbi bir kongreye katılacağım. “Ama genetik bir sınırı da yok mu bunun?” denince “Hayır. Beynim yakında bir asırlık olacak ama henüz yaşlanmadı. Kaçınılmaz vücudumda kırışıklar var ama beynimde yok,” diye konuşmuş.


Beyin gerçekten fizyolojik olarak yaşlanmaz bir organ olsa da, bunun aksine olan inançlarımız ve olumsuz beklentilerimiz kendilerini doğrulayan sonuçlara neden yor olabilir. O halde önce bu yanlış inanç olumsuz beklentileri bir kenara koyalım, da beynimizi genç ve zinde tutmanın yollarını öğrenelim ki, 100'lü yaşlarımızda nörolog Montalcini gibi dünyaya katkıda bulunmaya devam edelim.


Gevşeme seansları: Araştırmacıların önerisi, her gün birkaç dakika derin nefes çalışması ya da meditasyon benzeri gevşeme seansları yapmamız. Hem konsantrasyon, hem dinlenmenin bir arada gerçekleşmesinin beyni canlandırdığı ve beyin hücrelerinin yeni bağlantılar geliştirmesine yol açtığı düşünülüyor. Ayrıca beyin, dinlenme esnasında daha kolay hatırlıyor.


Gelecek planları: Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre düzenli olarak geleceğe dair planlar yapan ve sosyal programlarını heyecanla bekleyen insanların Alzheimer hastalığına yakalanma riskleri %50 daha azmış. Haftanın belirli bir günü bir arkadaşınızla kahve randevusu gibi basit bir şeyin bile yeterli olduğunu belirtiyor uzmanlar.


Yürüyüş ya da spor: Şeker hastası olmayanlarda bile glükoz seviyelerinin yükselmesi, beynin yeni hatıralar oluşturmasını sağlayan bölgesine zarar verebiliyor. Fiziksel aktivite kandaki glükoz seviyesini normale indiriyor; hatta yürüyüş ya da spor gibi faaliyetlerin, beyin için gençlik pınarı vazifesi gören kimyasallar salgıladığı kesin olarak biliniyor. Yani egzersizle kalbinize iyi bakarken, beyninizi de kurtarıyorsunuz…


Yaban mersini: Bu güzel meyve hem antioksidanlarla dolu (yaşlanmaya sebep olan serbest radikalleri yok ediyor), hem de yaşlanmadaki bir diğer faktör olan iltihaplanmayla savaşıyor. Ayrıca beyin hücrelerini deforme olmaktan koruyan özellikleri de var. İçindeki antosiyaninler ise beyin hücreleri arasında iletişime yardımcı olarak hafızayı güçlendiriyor.


Yeni şeyler öğrenmek: Zihinsel uyarılar, yaşlanmanın hafıza ve zihin üzerindeki olumsuz etkilerini azaltıyor. Yani sürekli yeni kurslara gitmek, web üzerinden dil dersleri almak, resim ya da maket kurslarına yazılmak, poker oynamayı öğrenmek gerek! En iyisi de yeni bir şey öğrenmeyi fiziksel faaliyetle birleştirmek: dans etmek, spor dersi vermek, golf öğrenmek, yeni rotalarda yürüyüş yapmak gibi.


Öteki eli kullanmak: Yeni işler başarmak beyni çalıştırır. Günlük işlerinizi her zaman kullandığınız elinizle değil, ötekiyle yaptığınızda beynin ters tarafını çalıştırmış olursunuz; böylece o bölgede kan dolaşımı stimüle olur ve beynin yaşlanması yavaşlarken zihinsel kapasite artar. Beynin iki yarıküresi arasında iletişimin uyarılması, fiziksel dengeye de katkıda bulunur; tai chi chu en gibi zihin/vücut egzersizleri vücudun her iki yanının eşit kullanılmasını teşvik eder.


Günlük örnekler: dişinizi fırçalamak, bilgisayar faresi kullanmak, yemek yemek, saçınızı taramak, anahtarla kapı açmak gibi işleri öteki elinizle yapın…


Bellek çalışmaları: Beyninizi de bir kas olarak görün: Aynı vücudunuzun egzersize ihtiyacı olduğu gibi, onun da formda kalmak için çalışmaya ihtiyacı var. Bulmaca, sudoku yapın, satranç ya da go oynayın, isimleri, alışveriş listelerim, telefon numaralarını aklınızda tutmaya çalışın, sayıları akıldan çarpıp bölmeye gayret edin. Arada bir yeni bir şarkının sözlerini ya da sevdiğiniz bir şiiri ezberlemeye çalışıp kendinize tekrar edin.


Parmak egzersizleri: Bunu hiç duymamış olabilirsiniz ama araştırmacılara inanın: Parmaklarınızın hareketleri beyninizi uyarıyor.’ Parmaklarla, özellikle parmak uçlarıyla yapılan faaliyetlerde doğrudan beyne bağlanan sinir uçları uyarılıyor, beyindeki nöronlar harekete geçiyor ve böylece dolaşım artıyor. Artan oksijen ise beyin hücrelerinin daha iyi beslenmesi ve beyni tıkayan artık maddelerin azalması demek, örnek olabilecek parmak hareketleri: örgü, dantel, küçük parçalarla uğraşılan el işleri, maket yapmak, piyano veya yaylı çalgılar çalmak, ya da hiçbiri uymazsa en azından parmaklar arasında kalem çevirmek!


Sağlıklı yiyecekler Sağlam beyin, sağlam vücutta bulunur. Yani beyninize ihtiyaç duyduğu gıdaları verebilmek için düzenli ve dengeli bir diyetle gerekli amino asitler, omega yağlar, mineraller ve vitaminleri alın. Bunlar arasında önde gelenler;


1) Balık: İçerdiği omega 3 gibi beyni koruyan yağların yanı sıra, yüksek kalite proteini de nöro-transmiterlerin yapımı için gerekli.


2) Fındık fıstık ve tohumları: Protein ve gerekli yağlı asitlerle dolu olan fındık-fistık ve tohumlar aynı zamanda beyinde, 35 yaşından sonra salgılanması azalan büyüme hormonunu uyarıyor.


3) Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, lahana: İçerdikleri kolin maddesi vücutta yaş ilerledikçe azalan maddelerden biri. Kolin beyindeki nöro-kimyasal faaliyetlere katkıda bulunarak hafızayı ve beyin sağlığını güçlendiriyor.


4) Doymamış yağlar: Zeytinyağı, susam yağı, kanola yağı, badem yağı, ketentohumu yağı ve balık yağı gibi doymamış yağlar beyin gelişimi ve fonksiyonları için kaçınılmaz.


5) L-karnitinli gıdalar: Beyinde kan dolaşımını artırarak yaşlanma etkilerine karşı koymak için et, balık, tavuk, buğday, avokado, süt ve fermente soya fasulyesi yiyin!


6) Yeşil çay: Günde iki fincan içerek hem bildiğimiz antioksidan etkilerinden faydalanabilir, hem Alzheimer’dan korunabilirsiniz.

25.7.2011 - 9157



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]