Çalışanların Göz Sağlığını Bozan Ofisteki 6 Tehlike!

Çalışma hayatı, göz sağlığını bozan kimi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Özellikle ofis çalışanlarında göz kuruluğu, yanma ve kızarıklık gibi şikayetlerin yanı sıra bulaşıcı göz enfeksiyonları görülebiliyor.

Çalışanların Göz Sağlığını Bozan Ofisteki 6 Tehlike!

Göz rahatsızlıklarının görülme sıklığı, çalışma hayatıyla birlikte artıyor. Ofis çalışanlarında pek çok sebeple gözlerde ağrı, yanma, kızarıklık ve kuruluk gibi şikayetler görülebiliyor. Ofis çalışanlarının göz sağlığını bozan tehlikeler hakkında bilgi aldığımız Acıbadem Maslak Hastanesi ve Bağdat Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülbin Saltık, rahatsızlıklara yol açan 6 faktörü şöyle sıralıyor:

 

Bilgisayar Kullanımı


Uzun süre bilgisayar ekranına bakanlar, göz kuruluğu riskiyle karşılaşıyor. Gözün ihtiyacı olan gözyaşının, kalite ve miktar açısından yetersizliği olan göz kuruluğu, özellikle ekrana uzun süre bakanlarda, gözlerin yeterli kırpılmamasına bağlı olarak sorun haline gelebiliyor.


Göz az kırpıldıkça kapakların gözü temizleme ve nemlendirme fonksiyonu azalıyor; sonuç olarak yanma, kızarıklık, batma, zaman zaman kaşıntı gibi göz kuruluğu bulguları özellikle günün sonuna doğru ofis çalışanlarını rahatsız ediyor. Bilgisayar ekranlarının düzeyi de göz sağlığı açısından önem taşıyor. Ekranın gözle aynı seviyede olmaması, çalışırken odaklanma zorlukları, baş ve boyun ağrıları ile yorgunluk şikayetlerine sebep olabiliyor.  

 

Klima ve Kuru Hava


Yaz kış sürekli çalışan klimalar, penceresi açılmayan plaza ortamları genel vücut sağlığı üzerinde olduğu kadar gözlerde de ciddi sorunlara yol açabiliyor. Gün sonuna doğru gözde kuruluk bulguları ortaya çıkabiliyor.


Sağlıklı bir göz için korneanın ön yüzeyinde sağlıklı bir gözyaşı film tabakası olması gerekiyor. Çalışma ortamının ve şeklinin etkisiyle bu tabaka sağlığını kaybettiğinde özellikle gün sonuna doğru yanma, batma, kızarıklık şikayetleri ortaya çıkıyor.


Ofis ışıklandırması, duvar rengi gibi detaylar da çalışanın göz sağlığını etkiliyor. Örneğin, çalışanların zaman zaman odaklanabileceği resimlerin duvarlarda asılı olması faydalı bir detay olabilir.

 

Uzağa Bakmayı Unutmak


Gözlerin aşırı yorulmasına bağlı olarak, özellikle çalışma sonrası ortaya çıkan yorgunluk şikayetlerine “Astenopik Şikayetler” deniyor. Sürekli aynı uzaklığa bakarak, yoğun konsantrasyonla çalışan kişilerde görülen odaklanma sorunları, düzeltilmemiş veya yanlış düzeltilmiş kırma kusurları, astenopik şikayetlere yol açabiliyor. Bu şikayetlerin başında göz ağrısı, baş ve boyun ağrıları, gözlerde kanlanma ve yanma sayılabilir.

 

Konverjans Yetmezliği


Gözlerin yakına netlik yapması için gerekli olan içe doğru hareketine “Konverjans” adı verilir. Sürekli yakın mesafeye odaklanarak çalışmak zorunda olan ofis çalışanlarındaki konverjans yetmezliği durumunda, yoğun şikayetler ortaya çıkabiliyor. Göz kaslarının harcadığı aşırı çabaya bağlı olarak gözün derinlerinden gelen ağrı, sulanma, kızarıklık, aşırı hassasiyet oluşabiliyor.

 

Ofis Kazaları


Ofis içindeki yoğun çalışma ortamındaki bazı kazalar sonucunda göz sağlığı bozulabiliyor. Bu kazalar içinde en sık rastlananlardan biri de kağıt kesikleri. Bu tip korneal yaralanmalarda, iyileşme, ortalama 24 saat içinde gerçekleşiyor. Ancak düzgün iyileşmenin olmadığı durumlarda, “rekürren epitel erozyonu” olarak adlandırılan, sürekli aynı bölgenin yeniden açılması olarak tarif edilebilen tekrarlayıcı bir durum oluşabiliyor.

 

Bulaşıcı Hastalıklar


Özellikle kış aylarında adenoviral konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıkları, çalışanların göz sağlığına yönelik tehditlerin başında geliyor. Havalandırması ortak olan ofis ortamlarında daha kolay yayılan konjonktivitler, tüm çalışanlara bulaşabilme potansiyeli taşıyor. Böyle durumlarda kişiye istirahat verilmesi ve çalışanlardan uzak tutulması, alınması gereken önlemlerin başında geliyor. Bu tür hastalıklarda bulaşmayı engellemek için başkalarının elini sıkmamak, ortak havlu ve diğer ortak ofis eşyalarını kullanmamak gerekiyor.

 

Göz Kuruluğunu Önlemek İçin


1. Gözünüzü ekrandan sık sık uzaklaştırın, kırpın, rahatlatın.

2. Bulunduğunuz ortamı havalandırın, nemli olmasını sağlayın. Eğer havalandıramıyorsanız buhar makinesi kullanabilir ya da radyatörün üzerine su koyabilirsiniz.

3. Ortamın ışıklandırılmasında gözü yormayacak homojen dağılımlı bir sistem tercih edin.

4. Suni gözyaşı kullanın. Sık ve sürekli kullanımdan kaçının.

18.1.2011 - 4298



İlgili Diğer Yazılar
Mevsimsel alerji kalıcı görme kayıplarına neden olabilir
Mevsimsel alerji kalıcı görme kayıplarına neden olabilir
İki gözü görmeyen hasta ameliyatla ışığı gördü
İki gözü görmeyen hasta ameliyatla ışığı gördü
Korona virüs göz sağlığını da tehdit ediyor
Gözde kızarıklık, batma ve yanmaya dikkat
Gözde kızarıklık, batma ve yanmaya dikkat
Göz kuruluğunu göz ardı etmeyin!
Göz kuruluğunu göz ardı etmeyin!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?

 

[Hata Bildir]