Kış Mevsiminde Alınan Kilolar Çok İnatçıdır!

Kış aylarında bol bol üşüdük, canlanmak için tatlı ve hamurişlerini yemekten çekinmedik. Aldığımız fazla kiloları kolayca bol giysilerimizin altında sakladık.

Kış Mevsiminde Alınan Kilolar Çok İnatçıdır!

Bahar kapımızı çalınca kilolarımızdan kurtulmamın yollarını aramaya başladık. Kışın kilo alıp bahar aylarında vermeye çalışmak çoğumuz için rutin bir kısırdöngüdür. Ancak önemli olan baharda kilo vermek değil, önemli olan ideal kilomuzu korumaktır. KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Burcu Erdöl ideal kilonuzu kalıcı olarak korumanız için önerilerde bulunuyor!

Kış aylarında soğuk havalar nedeniyle rahatça dışarı çıkamadığımız için, hareketlerimizin azlığı kilo almamızın en temel sebeplerinden biri. Kış boyunca, vücudumuzu gizlemek zorunda olmayışımız, daha geniş, bol, üst üste kıyafetler giyerek vücudumuzu kamufle ediyor oluşumuz bizi biraz da rahat davranmaya itiyor.

Kışın kendimizi daha yorgun, kimi zaman halsiz hissediyoruz ve hemen tatlılara hamurişlerine sarılıveriyoruz. Tatlı yiyecekler tüketerek salgılanan serotonin hormonu ile kendimizi daha mutlu hissediyoruz. Daha sık hastalanmamız, metabolizmamızın değişiklikler göstermesine sebep oluyor. Ayrıca kilo alımı, kişinin genetik, metabolik ve hormonal özellikleriyle de yakından ilişkili bir durum.

Bahar aylarına girerken, kişilere sağlıklı ve kalıcı biçimde kilo vermeleri için ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz ?

Tıpta "obezite" olarak tanımlanan kilo fazlalığının yüksek tansiyondan şeker hastalığına, bazı kanserlerden kalp - damar hastalıklarına kadar oldukça ciddi sağlık problemlerine yol açtığı tartışmasız bir gerçektir. Dahası, obezite yaşlanmayı hızlandıran tüm sebepler arasında birinci sırada yer alıyor.

Fazla kilolu olmanın beraberinde getirdiği psikolojik ve sosyal problemlerin hiç de küçümsenecek düzeyde olmadığını da göz ardı etmemek lazım.

İdeal vücut ağırlığının üzerine çıkmanın altında bedenimizin ihtiyaç duyduğundan daha fazla gıda tüketmenin, düzenli ve dengeli beslenmemenin ve hareketsiz bir yaşam tarzının yattığı muhakkak. Diğer taraftan, genlerin, hormonal ve metabolik bozuklukların da kilo almaya ya da fazla kiloları verememeye yol açtığı biliniyor.

Oldukça iyi bilinen bir gerçeğin altını çizmek gerek;  'kilo kontrolü' 'kişiye özel' olmalı. Kişi, öncelikle, beslenme ve egzersiz alışkanlıklarına yönelik soruları cevaplamalı. Kilo vermenin tam bir ekip iş olduğun unutulmamalı; endokrinolojik muayeneniz ve gerekli hormonal ve metabolik testler yapılmalı.

Dilerseniz, metabolizmanızı kontrol eden ve egzersize cevabınızı düzenleyen genlerinize yönelik testler yaptırmak da mümkün.

Bu aşamadan sonra vücudunuzdaki yağ dağılımı tespit edilip yaşınıza, cinsiyetinize ve günlük aktivitenize uygun, kısaca 'size özel' bir sağlıklı beslenme ve egzersiz programı düzenlenmelidir.

Adım ölçerlerin (pedometre) fiziksel aktiviteyi motive edici yönde çok ciddi faydaları oluyor. Düzenli aralıklarla yapılan diyetisyen kontrolleri ve size özel beslenme ipuçları programa uyumu artırma yönünde etkili oluyor. Gerektiğinde, psikolojik danışmanlık ve tamamlayıcı tıp yöntemleri de (kuantum düşünce tekniği gibi) programa dahil edilebilir.

Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beslenme programınız sizin yaşam standartlarınıza ve ihtiyaçlarınıza göre planlandığından, önerilen besinlerin eksik veya fazla tüketilmesi başarınızı olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden besinleri özenle tüketin.

Aylık sağlıklı kilo kaybı ortalama kilonuzun % 5'idir. Hızlı kilo vermek kas ve su kaybına neden olarak bazı hastalıklara yol açabilir.

Günde 3 ana, 3 ara öğün olması metabolizmanızı hızlandırır. Öğün aralarında 2-4 saat olmasına ve en son öğünün yatmadan 2 saat önce olmasına özen gösterin.

1 kg sebze yemeğini ½ çay bardağı veya 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile pişirin. Bir şişenin 2/3'sine zeytinyağı, 1/3 ine ayçiçeği yağı veya mısırözü yağı ilave edin ve yemekleri hazırlarken, bu yağ karışımını veya kanola yağını tercih edin.

Yetişkin insan vücudunun % 55-60'ı su olmalıdır. Bunu sağlamak ve posanın vücutta kullanılabilmesi için günde 2-2,5 litre su tüketin. Reflü veya sindirim sitemi rahatsızlığı yoksa, öğün öncesinde veya sırasında su içmek, iştahı frenleyecektir.

Yemekleri yavaş tüketip, bol çiğneyin. Besinlerin kan şekerine karışıp, tokluk sinyali için 20 dakika geçmesi gerekir. Hızlı yendiğinde bu süre geçmediği için, daha fazla yemek yenmesine yol açar.

Mevsim meyvelerini ve sebzelerini tercih edin.

Alışverişe çıkmadan önce alışveriş listesi oluşturun, alışverişi tok karnına yapın.

Vücut 20 dakikadan sonra yağ yakmaya başladığı için, haftada 3-4 gün aralıksız 30-45 dakika egzersiz yapın.

Yemek için küçük, salata için büyük tabak tercih edin.


Kişilerin sıklıkla başvurdukları zayıflama ilaçları, bitkisel gıda takviyeleri gibi ürünler, sadece ve sadece doktor kontrolünde, metabolizması çok yavaş çalışan kişiler tarafından kullanılabilir. Ama kendi kendilerine bu tip ürünleri kullanmaları ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.  Bu tür ürünlerin bazıları bağırsak çalıştırıcı, basıları ise diüretik etkiye sahiptir. Hiçbirin yağ parçalama etkisi yoktur. Ayrıca unutulmaması gereken; hiçbir bitkinin de zayıflatıcı etkisi olmadığıdır. Acı ise zayıflatmaz sadece metabolizmayı hızlandırır ve fazla terlemeye yol açar.

Medya İletişim: UMUT KABLAN (ERA MEDYA) 0.212.297 89 90

Ayrıntılı Bilgi: Alo KadıköyŞifa - 444 2 574

 

6.4.2011 2 - 6270



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]