Kızartma Yağlarınızı Saklıyor musunuz?

Yemeklik sıvı yağların kızartmada kullanıldıktan sonra iyi süzülmesi, hava kalmayacak şekilde şişeye doldurulması ve güneş ışığından korunması gerekiyor.

Kızartma Yağlarınızı Saklıyor musunuz?

Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Başoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yemeklik sıvı yağların Türkiye’de petrol fiyatlarının bile üzerinde olduğunu söyledi.


Bu yüzden dar ve orta gelirli ailelerin mutfakta en pahalı ürünler arasında yer alan yağı, idareli kullanmaya çalıştığını ifade eden Başoğlu, sıvı yağda tasarruf denilince ilk akla kızartma yağlarının birkaç kez kullanılmasının geldiğini bildirdi.


Başoğlu, yapılan araştırmalara göre kızartma yağlarının en kötü ihtimalle en fazla 5 kez kullanılabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:


”Bilim adamları 3 ve 5 kez arasında görüş bildiriyor.Kızartma yağlarının birkaç kez kullanılması için bazı kurallara uyulması gerekiyor. Öncelikle sıvı yağların baş düşmanı havadaki oksijen ve güneş ışınlarıdır. Bu yüzden kızartma yağlarını saklarken öncelikle iyi süzülmesi gerekiyor. Yağ, şişeye içinde hava kalmayacak şekilde doldurulmalı ve güneş ışığından korunmalıdır. Yağı, güneş ışığından korumak için en iyi yer buz dolaplarıdır.”


Birçok kadının kızartma yağlarını bir tasın içine aldığını belirten Başoğlu, ”Bunu da mutfağın güneş ışığı alan bir yerine koyuyor. Yani yağda zararlı bileşiklerin oluşması için her şey yapılıyor. Kızartma yağlarında kurallara uyulmazsa kanserojen maddeler oluşuyor” dedi.


Başoğlu, bu konuda yapılan uyarılara rağmen halen birçok bakkalda sıvı yağların camların önüne konulduğunu ifade ederek, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalan bu yağlarda da zararlı bileşiklerin oluşabileceğini sözlerine ekledi.

 

19.11.2010 - 3018



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]