Liçi Meyvesinin Faydaları

Adını yeni duyduğumuz, ülkemize yeni yeni üretilmeye başlanan bu tropik meyvenin faydaları saymakla bitmiyor.

Liçi Meyvesinin Faydaları

Çin’in güneyinde yetişmekte olan Liçi meyvesi, kral meyvesi olarak ta bilinmektedir. 15-20 metreye ulaşabilen Liçi ağacı, dört mevsim yeşil kalabilir. Meyvesi ise 3-4 cm uzunluğunda ve 3 cm genişliğindedir. Kabuğu sert, ince ve pembemsi bir renktedir. Yenilmeyen kabuğu soyulduğunda beyazımsı saydam, yumuşak kıvamda olan meyvesi ortaya çıkar. Tadı ferahlatıcı ve tatlıdır. Çekirdeği hafif zehirli olduğundan yenilmez.

 

C vitamininden oldukça zengin olan Liçi meyvesi, birçok vitamin ile beraber çinko, fosfor, potasyum, selenyum, magnezyum minerallerini de içerir.

 

Alternatif tıpta akciğer, karaciğer, böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmıştır.

 

Metabolizmayı hızlandırıcı ve ödem atıcı etkisi ile özel meyvelerden olup, spor ile beraber tüketildiğinde kilo vermeye destek olur.

 

Yüksek miktarda B vitamini içermesi, vücutta antidepresan etki gösterir.

 

Doymuş yağ ve kolesterol bulunmaz, kalp sağlığı için sağlıklı yağlar içerir.

 

Liften zengin olması sayesinde sindirim sistemini düzenler, yüksek olan kan yağlarını düşürür. 

 

İçerdiği C vitamini ile cildi güzelleştirir, cildin parlak ve canlı görünmesini sağlar.

 

Karbonhidrat ve minerallerden zengin olması ile ter ile kaybedilen minerali yerine koyar,  spor sonrası kas yorgunluğuna iyi gelir, laktik asit birikimini önler.

 

Yapılan çalışmalarda kanserli hücrelerin gelişmesini önlediği görülmüştür.

 

Antioksidan içeriği yüksek olması sayesinde ateş, iltihabi durum ve enfeksiyonlarda tedavi edici etki gösterir.

 

İçerdiği K vitamini ile kanın pıhtılaşmasını önleyerek kan akışını kolaylaştırır.

 

Her yaş grubundan bireylerin tüketilebileceği bir meyvedir. 

 

Karbonhidrat miktarı yüksek bir meyve olduğundan tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. 100 gram Liçi yaklaşık 60 kaloridir.

 

NASIL TÜKETİLİR?

 

Liçi, soyulduktan sonra taze meyve olarak tüketilebileceği gibi reçeli, marmelatı, sosu yapılarak veya puding, dondurma, tatlı, smoothie yapımında kullanıma uygundur.

 

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Fazile Yılmaz


 

 

 

31.5.2016 - 21083

Diyetisyen Fazile Yılmaz


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]