Ramazan Bayramında Beslenme

Bayramı yemek yeme dönemi olarak değerlendirmeyin! Bayram ziyaretlerine yürüyerek gidin!

Ramazan Bayramında Beslenme

Ramazan ayı ve sonrasında üç gün boyunca ziyaretler, yemekler ve tatlılar eşiliğinde yaşanılan Ramazan bayramının toplumumuz için manevi önemi çok büyüktür. Ramazan boyunca iftar ve sahur şeklinde olan beslenme tarzı, bayramın gelişiyle beraber yerini beş altı öğün beslenmeye bırakmaktadır. Ayrıca Bayram geleneklerinden olan ağır şerbetli tatlılar, yağlı yiyecekler bir ay boyunca dinlenmiş olan vücudunuzda sağlık problemleri yaşanmasına neden olabilmektedir. Geleneksel olarak sabah kahvaltısıyla başlayan bol ve çeşitli tatlılar ve yağlı yiyeceklerle devam eden ramazan bayramını şeker tadında geçirmek için şunlara dikkat edilmelidir:

Bayramda sabah hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır.


Öğle yemeği az yağlı, düşük kalorili besinlerden seçilmelidir. Zeytinyağlı sebze yemekleri ve salataların yanına bir porsiyon ızgara, haşlama veya fırınlama yöntemiyle pişirilmiş et, tavuk veya balık tercih edilmelidir.


Akşam yemeğinde ise az yağlı sebze yemekleri tercih edilmelidir.

Ramazan bayramında su alımının da en az 2 lt olması gerekmektedir.


Türk toplumu tarafından bayramda yapılan yaygın alışkanlıklardan biri olan aşırı ısrar, kimi zaman sağlık açısından büyük riskler oluşturabilmektedir. Ev sahibi misafire yemek veya tatlı tüketimi konsunda ısrarcı olmamalıdır.

Bayram süresince aşırı yenen yağlı, şerbetli, yüksek kalorili besinler özellikle kolesterol, şeker, tansiyon, mide rahatsızlığı gibi problemleri olan insanlarda ciddi sorunlar yaratabilmektedir. Bu tip rahatsızlığı olan insanların yemek seçimlerinde daha dikkatli olması gerekmektedir.


Bayram ziyaretlerinden yürüyerek gidilebilecek mesafede olanlara yürüyerek gitmek öncelikli tercih edilmelidir.

Ramazan boyunca çoğu insanda görülen hareketsizlik ve geç saatte yemek yemekten kaynaklı olan kabızlık problemi, bayramda aşırı yağlı, çeşitli ve fazla yemekten kaynaklı olarak yerini diyareye (ishal) bırakabilmektedir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar yemek seçimlerine dikkat edilmelidir.

Bayram diş çürüklerine neden olmasın

Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketilmesiyle ağızda bulunan bakteriler bu gıdaların yapısındaki karbonhidratları parçalar, bunun sonucu olarak ortaya çıkan asitler diş dokularına zarar verir ve genel sağlığı da olumsuz etkileyen diş çürükleri oluşur. Gerek çocuk gerek yetişkinlerde önemli bir sağlık sorunu olan diş çürüklerinden korunmak için;


Mümkün olduğunca az miktarda tatlı tüketelim.


Ne kadar az sıklıkla tatlı tüketirsek asit oluşumu ve dolayısıyla çürük riski buna paralel olarak azalacaktır.


Tatlı yedikten sonra yarım saat kuralına uyalım. Tatlı tüketiminden sonra ağız ortamında oluşan asitlerin diş dokularına zarar vermelerini önlemek için ilk yarım saat içinde önlem almalıyız. Bu nedenle;


Tatlı yendikten sonra yarım saatlik süreyi geçirmeden ağız temizlenmelidir. Fırçalama öncelikle ve özellikle tavsiye edilen işlemdir, ancak bunun mümkün olmaması halinde ağız bol su ile ağız çalkalanmalıdır.


Fırçalamanın ve ağzın çalkalanmasının mümkün olmadığı hallerde su içmek, bir parça peynir yemek veya şekersiz sakız çiğnemek ağzımızda asit ortamını oluşmasını engelleyecek ve nispeten dişlerimizi çürüklere karşı koruyacaktır.

17.8.2012 - 11236



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]