Tarih Öncesi Beslenme Planı

Atalarımızın binlerce yıl önce bildiği şeyleri daha iyi anlamak için Tarih Öncesi Beslenme Programını inceledim. Bu programı kahvaltıda, öğle ve akşam yemeklerinde uygulayın.

Tarih Öncesi Beslenme Planı

İlkel insanlar, yağsız vücut kitlelerinin yanı sıra, sağlıklı beslenme konusunda da çağının ilerisindeydiler. Daha önceden biliyorsunuz. Standart Amerikan beslenme programı doymuş yağlar, şeker ve içinde yapay katkı maddeleri bulunan işlenmiş yiyeceklerle doludur. Bu tür bir beslenme şekli vücudunuza zarar vererek yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi hastalıklara neden olabilir.


Zararı telafi etmek için yapmanız gereken atalarımızın bitkisel beslenmeye dayalı diyetlerine bir göz atmak. Günümüzde, yapılan araştırmalar yalnızca vejetaryen diyet uygulayan kişilerin, vejetaryen beslenmeyenlere göre genellikle daha az kalori aldığını, daha düşük kiloya sahip olduğunu ve kalp krizi risklerinin daha düşük olduğunu gösteriyor.


Tarih Öncesi Beslenme Planı


1.Protein Grubu: İşte, et severleri şaşırtacak bir bilgi: Almanız gereken toplam kalori miktarının yalnızca %10’u protein olmalıdır. Bazı protein kaynakları:



  • Baklagiller: Mercimek, kuru fasulye ve nohut harika protein kaynaklarıdır.

  • Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, nori (Sushi’nin sarıldığı yosun yaprağı) ve kıvırcık lahana, protein bakımından zengin oldukça besleyici yiyeceklerdir. Ayrıca bu sebzeler, proteinin yanı sıra kalsiyum ve demir gibi diğer birçok vitamin ve mineral deposudur. 


2.Kalsiyum Grubu: Özellikle 40 yaşın üstündeki kadınlar için kalsiyum, kemik sağlığı açısından çok önemli bir besin maddesidir. Bazı kalsiyum kaynakları:



  • Tofu: Bazı insanlar, haşlanmış soya fasulyesinden elde edilen bu soya peynirinden çekinir çünkü beslenmelerine nasıl dahil edeceklerini bilemezler. Ancak Asya’ya özgü bu gıda hem yemeklerle kullanmak için uygundur hem de kalsiyum deposudur. Yumuşak tofuyu soslarda ve pudinglerde kullanmayı deneyin. Sert tofuyu ise tavada veya salataya dahil ederek hafifçe karıştırın.

  • Soya, Badem veya Pirinç Sütü: Bu bitkisel kaynaklı sütler, mandıra ürünlerinin yerine kullanmak için harika alternatiflerdir. Çoğu inek sütü kadar kalsiyum içerir.


3.Yağ Grubu: Bitkisel kaynaklı yiyecekler aynı zamanda önemli besin maddeleri, antioksidanlar, vitaminler ve lif bakımından oldukça zengindir. Ayrıca, sağlıklı yağlardan sayılan doğal yağlar içerirler. 



  • Tekli doymamış yağlar: Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içeren zeytin ve avokado gibi yiyecekler kalp sağlığı açısından çok yararlıdır. 

  • Çekirdekler: Kenevir tohumu, keten tohumu ve chia çekirdeği önemli yağ asitleri ve omega-3 bakımından oldukça zengin ürünlerdir. Salatalarınızın üzerine serpiştirebilir veya soslarınıza ekleyebilirsiniz.

  • Kuruyemişler: Ceviz, badem ve kaju, omega-3 deposu yemişlerdir. Yaklaşık 50 gram ceviz bütün gün boyunca ihtiyacınız olan tüm sağlıklı yağları içerir.


4.Karbonhidrat Grubu: Konu karbonhidrat olunca, nitelik nicelikten önce gelir. Farklı renklerde meyveler, sebzeler ve tam tahıllar tüketerek hem basit hem kompleks karbonhidratları birleştirin. Antioksidanlar, vitamin ve minerallerle dolu bu gıdalar sizi kanser, kalp krizi ve diğer birçok kronik hastalıktan korumaya yardımcı olurlar.



  • Kırmızı: Çilek, elma, domates

  • Turuncu: Havuç, mango, portakal

  • Sarı: Muz, su kabağı, limon

  • Yeşil: Taze fasulye, misket limonu, armut

  • Mavi/mor: Yaban mersini, erik, pancar

  • Kahverengi: Tam tahıllı ekmek ve makarna ve kinoa


Böyle bir beslenme şekline bütün bütçenizi ayırmanız gerekmiyor, ama çoğunu toptan veya donmuş şekilde alabilirsiniz.


Dr.Mehmet Öz 

14.12.2011 - 10479

Prof.Dr. Mehmet Öz


Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler
Prof.Dr. Mehmet Öz'ün Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]