Taş Devri Diyeti Kalbi Koruyor!

İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre, "Taş Devri diyeti", kalp krizi riskini azaltmakla kalmayıp bel bölgesinin de incelmesini sağlayabiliyor.

Taş Devri Diyeti Kalbi Koruyor!

Özellikle son 100 yıl içinde, yoğunlukla doğal olmayan, işlenmiş ve katkı maddesi konulmuş gıdalar, margarin gibi kimyasal yolla katılaştırılmış ve ayçiçeği, mısır gibi sıcak preslenmiş sıvı yağlar kullanılırken, taze sebze, meyve ve tencere yemeklerinin tüketiminde de belirgin bir düşme görülüyor. 

Haberin devamı 


İnsanın gen yapısının ve vücutta buna bağlı gerçekleşen kimyasal reaksiyonların, doğal olmayan yiyeceklerin tümü ile başa çıkamadığı biliniyor.


Uzmanlar, genler ve yiyecekler arasındaki bu uyumsuzluğun, şişmanlık, diyabet, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, yorgunluk, kanser ve osteoporoz (kemik erimesi) gibi hastalıklara neden olduğunu tahmin ediyor.


Bu hastalıklardan korunmak için mümkün olduğunca 5-10 bin yıl öncesine benzeyen bir diyet uygulanmasının faydalı olabileceğini öneren uzmanlar, Taş Devri diyeti adını verdikleri bu beslenme yönteminin kalp krizi riskini azaltabileceğini belirtiyor.


İsveç’te yapılan bir araştırmada, Taş Devri diyeti uygulayan deneklerin üç hafta sonra yaklaşık iki buçuk kilo kaybettikleri ve tansiyonlarının da düşük çıktığı belirlendi. Bu araştırmaya göre, bu tür bir beslenme yöntemi, kalp krizi riskini azaltmakla kalmayıp bel bölgesinin incelmesini da sağlayabiliyor.


Taş Devri diyeti, kayısı, üzüm, muz, gibi şeker içeriği yüksek meyvelerin sınırlı yenmesini öneriyor. Üzüm (çekirdeği ve kabuğu), çilek, yaban mersini, kızılcık gibi meyvelerin de antioksidan etkilere sahip olduğu hatırlatılıyor.


Sebzelerin, salata tarzında çiğ tüketilmesini tavsiye eden diyet, şeker içeriği yüksek olduğu için turp, havuç ve patlıcanın aşırı tüketilmemesini öneriyor. Yüksek şeker içerdiğinden patatesin de tercih edilmemesi, hatta kızartmasından uzak durulmasını istiyor.


Diyet, ayrıca koyu yeşil yapraklıların K vitamini, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olduğu ve Omega-3 yağ asidi içerdiği için düzenli olarak kullanılmasını gerektiriyor.


Diyette, nohut, fasulye, mercimek, bezelye ve börülce gibi baklagiller, haftada 2-3 kereden fazla yenmiyor. 12 saatte bir suyu değiştirilmek üzere 48 saat suda bekletilmesi ve ağır ateşte pişirilmesi gerektiğine de dikkat çekiliyor.

21.4.2011 - 6571



İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

 

[Hata Bildir]