'Türkiye'nin seçimi sağlıklı süt olmalı'

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, yeterli ve dengeli beslenme için her yaş grubundaki insanların tüketmesi gereken sütün en önemli besin kaynağı olduğunu ancak çiftlikten sofraya veteriner hekim kontrolünde ulaşması gerektiğini söyledi.

'Türkiye'nin seçimi sağlıklı süt olmalı'

Ali Eroğlu, Türkiye'de üretilen çiğ sütün yarısının kayıt dışı işlendiğini belirterek bunun risk oluşturduğunu açıkladı.

TVHB Başkanı Eroğlu, 1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sütün insan yaşamındaki önemi, dünya ve Türkiye'deki süt tüketimi ve sütün güvenli olarak sofralara ulaşmasında veteriner hekimlerin rolü üzerinde durdu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) tarafından 2001 yılından beri 1 Haziran'ın Dünya Süt Günü olarak kutlandığını belirten Eroğlu, sütün mucizevi bir gıda olduğunu vurguladı. 

BEDENSEL VE ZİHİNSEL GELİŞİME ETKİSİ

Dünya Süt Günü'nün, sütün beslenmedeki önemini, ekonomi ve toplumsal hayata katkılarını hatırlatmak adına güzel bir fırsat olduğunu ifade eden Eroğlu, 'Süt, her yaştaki insanın sağlıklı beslenmesinde büyük önem taşımaktadır. İnsanın bedensel ve zihinsel olarak sağlıklı gelişimi için en temel ve en kolay ulaşılabilen gıda olmasının yanı sıra üretim süreciyle de düzenli ve sürekli bir ekonomik kaynak yaratarak toplumsal refaha katkı sağlayan bir üründür' dedi.

TÜRKİYE'DE SÜT TÜKETİMİ YETERSİZ

TVHB Başkanı Eroğlu, açıklamasında çocuklardan yaşlılara kadar her yaş grubundaki insanların yeterli ve dengeli beslenme için günde en az 2 bardak süt tüketmesi gerektiğinin altını çizdi. Ülkemizde kişi başına 24-26 litre süt tüketildiğini, bunun da son derece yetersiz olduğunu belirten Eroğlu, yılda en az 300 litre süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin bu hedefe ulaşılması için yeterli hayvan kaynağına sahip olmadığına da dikkat çeken Eroğlu,  "Malesef her yıl giderek artan miktarlarda süt ve besi sığırı ithal ediyoruz. Eğer kendi hayvan kaynağımızı geliştiremezsek bu ithalat artan oranlarda devam edecektir. Dolayısıyla her koşulda, öngörülen nüfusumuzun süt ve hayvansal protein ihtiyacını karşılayabilmek için hayvan sayımızı ve verimliliğini artırmak, bunun için de hayvancılığa yatırım yapmak şarttır " şeklinde konuştu.

SÜT VETERİNER HEKİM KONTROLÜNDE GELMELİ

TVHB Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu,  güvenli gıda yaklaşımı ve kurallarının, bütün gıdalarda olduğu gibi sütte de geçerli olduğunu söyledi. Eroğlu ayrıca, Türkiye'de süt ürünleri sektöründe 500 bin kişinin istihdam edildiğini, kamu denetiminde 2 bin civarında firmanın faaliyet gösterdiğini belirtti. Buna rağmen üretilen çiğ sütün yarısının kayıt dışı işlendiğine dikkat çeken Eroğlu, bu aşamada sağlıklı sütün sofralara ulaşması ve veteriner hekimliğin ön plana çıktığını dile getirerek, açıklamasını şöyle tamamladı: "Türkiye'nin seçimi sağlıklı süt olmalı. Çiğ sütte olası bulunabilecek bazı patojen mikroorganizmalar, insanlarda verem, malta humması, tifo ve dizanteri gibi hastalıklara yol açabilir. Önlüm alınmazsa bu hastalıklar toplumsal salgına dönüşebilir. Süt sağlıktır. Ama çiftlikten sofraya her aşamada veteriner hekim kontrolünde olan ve pastörize edilmiş süt ve süt ürünü sağlıktır. "

 

 

 

 

1.6.2019 1 - 39738



İlgili Diğer Yazılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavsiye ettiği lezzetin dalından sofaya yolculuğu başladı
Sütün hacmini artırmak için içine çamaşır suyu katıyorlar
Sütün hacmini artırmak için içine çamaşır suyu katıyorlar
Sporcular nasıl beslenmeli?
Ramazan ayında kilo alımına dikkat
Ramazan ayında kilo alımına dikkat
"2 ana öğünle beslenerek yenilenmek mümkün"
"2 ana öğünle beslenerek yenilenmek mümkün"
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]