Ceyda Terlemez Yazıları

Depremin bireyler üzerindeki etkileri

Depremin bireyler üzerindeki etkileri

Birçok doğal afet gibi depremde bireylerin psikolojisinde büyük rol oynamaktadır. Bireylerde travmalara neden olmaktadır ancak her birey kendine özgü şekilde olaylara tepki verme şekli mevcuttur. Bunun sebebi de her bireyin olaylardan etkilenme..

Okula uyum süreci

Okula uyum süreci

Okul döneminin yeni başladığı zamanlarda hem çocuklar hemde aileler için heyecanlı bir süreç başlamaktadır. Özellikle okula yeni başlayan çocuklar için bu durum daha da fazladır. Ancak heyecanın yanında özellikle ailelerde olmak üzere kaygı da..

Uyku esnasında neden sıçrarız?

Uyku esnasında neden sıçrarız?

Uykuda sıçrama diğer adı da parasomni olarak bilinmektedir. Uykuda sıçrama uyku durumuna geçtiğimiz sürede beynimizin bedenimize ani ve kısa süreli olarak elektrik uyarıları göndermesi ile meydana gelmektedir. Farklı çeşitlerde ortaya çıkabilir...

Evlilikte kişisel sınır koyma

Evlilikte kişisel sınır koyma

Evlilik; iki farklı bireyin hayatlarının birleştirmesi olarak tanımlayabiliriz. Ancak evlenildiği zaman bireyler karşılıklı olarak birbirlerinin hayatlarına tümüyle müdahil olabileceğini düşünürler, bu en büyük hatalardan biridir. Çünkü..

Kendimizi kıyaslamamak için neler yapabiliriz?

Kendimizi kıyaslamamak için neler yapabiliriz?

Günlük hayatınızda yaklaşık olarak her birey kendisini, aile yaşantısını, işini yani kısaca olarak hayatını başka bireylerle kıyaslamaktadır. Böyle olduğu sürece bireyin özgüveni olumsuz şekilde etkilenmiş olacaktır. Peki bu durumla nasıl başa..

Tükenmişlik sendromu

Tükenmişlik sendromu

Her bireyin farklı şekillerde stres kaynakları mevcuttur. Yaşadıkları stres düzeyinde hiçbir şekilde azalma olmadığı noktada ve aynı duruma sürekli olarak maruz kalmak hem psikolojik hemde fiziksel olarak yorgunluğa sebep olmaktadır. Bu stres..

Duygusal bağımlılık

Duygusal bağımlılık

Duygusal bağımlılık, hayatınızda olumsuz olarak devam eden problemler ile baş edebilmek için sürekli hissettiğiniz duygulara sığınmanızdır. Yani kısaca olumsuz olaylar karşısında yaşadığınız duygulara tutunmadır.Sürekli olarak olumsuz..

Aldatılma

Aldatılma

İkili ilişkilerde çiftlerden herhangi birinin üçüncü bir şahısla cinsel veya duygusal açıdan ilişki yaşaması aldatma olarak sayılmaktadır. Erkekler ve kadınlar kendileri açısından farklı sebeplerden dolayı eşlerini..

Evlilik sürecindeki stres

Evlilik sürecindeki stres

Evlilik; farklı yaşam tarzları, farklı öğrenimler, hayat tarzları, farklı zevkleri olan bireylerin hayatlarını birleştirmesidir. Evlilik sadece iki bireyin evlenmesi değil ailelerinde birleşmesidir.Bireyler, evlilik kararını aldıkları andan..

Yalnız kalmak istemenin faydaları

Yalnız kalmak istemenin faydaları

Birçok insan sosyalleşmeyi sevdiği gibi birçok insan da yalnız zaman geçirmekten hoşlanmaktadır. Ama yalnız kalmayı seven insanlar arkadaş ortamından dışlanmamak ya da kendilerine tuhaf gözle bakılmasından korktukları için yalnız kalmak..

Psikolojik şiddet

Psikolojik şiddet

Şiddet; bireylere karşı güç ve baskı göstererek kendilerinde ruhsal ve bedensel olarak zarar görmesinin tümüne denmektedir. Şiddeti sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da görmekteyiz. Psikolojik şiddet ise ikili ilişkilerde genellikle..

Eros hastalığı (erotomani)

Eros hastalığı (erotomani)

Birey, kendisinden yüksek statüde ya da ulaşılması zor biriyle ilişki yaşadığı düşüncesi halinde olması durumuna eros hastalığı diyebiliriz. Tanımadığı biri ya da ünlü biriyle aşk yaşadığını iddia edebilir. Bu durum karşısında birey ne söylenirse..

İntihar psikolojisi

İntihar psikolojisi

İntihar düşüncesine sahip olan bireylerin yaşantılarında bir problem mevcuttur. Ancak sadece çevresel problemlerden dolayı bu düşünceye sahip değiller, bunun yanında ruhsal açıdan iyi olmadıklarını da söyleyebiliriz. Ailesi tarafından bir problem..

Sağlıklı uyku için neler yapılmalı?

Sağlıklı uyku için neler yapılmalı?

• Uyumadan önce saat 21.00'den sonra kahve, çay gibi uyarıcılardan tüketmemelisiniz.• Yatmadan önce yemek yememelisiniz.• Yatarken telefon veya televizyon ile vakit geçirmemelisiniz• Yatak odasına sadece uykunuz geldiğinizde..

Neden yalan söylemeyi tercih ederiz?

Neden yalan söylemeyi tercih ederiz?

Yalan söylemek herkesin bir kaçış noktası durumudur. Herkes yalan söylemeye meyillidir. Ancak yalan söylemenin altında yatan gerekçeler farklılık gösterebilir. Yalan söylemenin bir sürü nedenleri olabilir. Örnek verecek olursak eğer; bireyin yalan..

Çocuk ve şiddet

Çocuk ve şiddet

Ebeveynlerinden şiddet gören çocuklarda aynı şekilde yaşıtlarına ya da gücünün yetebildiği bireylere şiddet uygulayabiliyor. Sadece yaşıtlarına şiddet ile kalmıyor ve bunun yanında özgüvende problemi ve intihar eğilimi gösterebiliyorlar. Hem..

Zaman yönetimi

Zaman yönetimi

Hayatımızın her noktasında başarılı olabilmek adına zamanın kıymetini bilmelisiniz. Ve bunun yanında zamanı verimli kullanabilmek adına planlar yapılmalıdır.Zaman yönetimini birey yapacağı işler doğrultusunda organize etme ve süre olarak..

Panik atak

Panik atak

Panik bozukluk ya da panik atak kişinin bir anda sıkıntısı yok iken oluşan problemler ile baş gösterebilir. Mesela baş dönmesi, nefes darlığı ya da göğüs ağrısı ile belirti gösterebilir. Bunların yanında titreme, mide bulantısı, terleme gibi..

Yükseklik korkusu

Yükseklik korkusu

Birçok insanın yükseklik korkusu yani akrofobisi mevcuttur. Peki akrofobi nedir? Yüksek olan yerlerden aşırı korkma halidir. Bu korkuyı yaşayan bireyler asansör, merdiven görünce bile korkuyu yaşamaktadır. Kadınlarda bu durum daha çok..

Ayrılıkla kadınların ve erkeklerin başa çıkma şekilleri

Ayrılıkla kadınların ve erkeklerin başa çıkma şekilleri

Ayrılıklarda, sevgili olmak ya da evlenmek kadar doğal bir durumdur. Ancak ayrılığı kadınlar ve erkekler farklı şekillerde yaşayabilirler. Duygularını farklı yansıtmaları her iki taraf içinde üzülmediği anlamına gelmemektedir.Erkekler..

Çocuklarda mastürbasyon

Çocuklarda mastürbasyon

Mastürbasyon, çocuğun cinsel organı ile oynama durumudur. Genel itibariyle çocuklarda mastürbasyon 2 ile 6 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Yaşanılan bu süreç oldukça normaldir. Çocuğun kendini tanıma, cinsiyetini tanıma ve bedenini tanıma..

Mevsimsel depresyon

Mevsimsel depresyon

Depresyon; duyguları, düşünceleri, vücudu olumsuz olarak etkileyen bir hastalıktır. İştah ve uyku problemleri ve sağlıklı olarak düşünmede olumsuz olarak etkileyen bir rahatsızlıktır. Bunların yanında birey sosyal çevresinden ve ailesinden de..

Yas süreci

Yas süreci

Birey sevdiği kişiyi kaybetmesi ya da onları bırakması insanlar için oldukça çok zor bir durumdur. Her birey yaşanılan vefat sonrası farklı tepkiler verir. Birey vefat sonrasında fiziksel, davranışsal, duygusal ve bilişsel olarak verdiği tepkilere..

Kaygıyı yönetmek için ipuçları

Kaygıyı yönetmek için ipuçları

Kaygı yaşayan biriyseniz; gününüzün bir bölümünü fiziksel belirtilerin geçmesi için çabalıyor olabilir veya korku duyarak etrafınızdan saklamaya çalışıyor olabilirsiniz. Kaygı yaratan stres faktörleri olduğundan kalp ritminin hızlanması, baş..

Doğru eş seçimi

Doğru eş seçimi

Günümüzde bireyler gerçeğe uygunluğu olmayan şekillerde evliliğe adım atıyorlar. Birey, evlilik kararında karşısındaki kişinin karakterine, yaşam felsefesine ya da beraber hayattan ne beklediklerinden öte karşısındaki kişinin kariyerine, fiziki..

'Yakmadan duramıyorum' diyenlerdenseniz piromani hastalığınız olabilir

'Yakmadan duramıyorum' diyenlerdenseniz piromani hastalığınız olabilir

Piromani; dürtüleri sonucunda yangın çıkarma eylemidir. Yangın çıkarmaktan inanılmaz şekilde haz duyarlar ve bu eylemden hiçbir maddi kazanç elde etmezler.Birey yangın çıkarmadan önce gergin bir hale bürünür ve akabinde bir haz yaşar...

Doğal afetlerden çocuklar nasıl etkilenir?

Doğal afetlerden çocuklar nasıl etkilenir?

Doğal afetler; çocuklar ve yetişkin bireyler üzerinde travmalara neden olmaktadır. Yaşanan doğal afetler çocukların güvenlik ve normallik duyularının zedelenmesine sebep olmaktadır. Çocuklar doğal afetlerin kontrol dışı olduğunu duygusunu..

Doğum sırası kişilik özelliklerini etkiler mi?

Doğum sırası kişilik özelliklerini etkiler mi?

Ailedeki çocukların doğum tarihlerine göre büyük çocuk, ortanca çocuk ve küçük çocuk olmak üzere doğum sırasını ifade etmektedir. Çocukların doğum zamanları, doğum esnasındaki mekan ve koşullar çocukların hayatında büyük önem..

Duyguların davranışlara etkisi

Duyguların davranışlara etkisi

Duygular, davranış şekillerini etkiler ve şekillenmesini destekler. Bir davranışın anlaşılması için buna neden olan duyguların bilinmesi ile büyük ölçüde anlamlandırılır.Duyguları anlamamızın yolu ise, duyguları nasıl ifade ettiğimizle..

Cinsel istismara karşı susma

Cinsel istismara karşı susma

Gündemde konu olan cinsel istismar bireyin kendi isteği dışında cinsel eyleme tecavüz ya da taciz olarak bu duruma maruz kalmasıdır. Cinsel taciz; bireyle cinsel ilişki yaşamak ya da bunu ima edici tavırda bulunmak, çeşitli şekillerde..

Baba ve çocuk

Baba ve çocuk

Geçmişten günümüze kadar 'baba' kelimesine her zaman en güçlü erkek otorite anlamı yüklenmiştir. Babalarımızdan hep korkmamız ve saygı duymamız gereken birey gibi değerlendirmemiz bize empoze edilmiştir. Ancak, bu zamanda babanın görevi manevi..

Madde bağımlılığında ailenin rolü

Madde bağımlılığında ailenin rolü

Günümüzde ciddi bir problem teşkil eden madde bağımlılığından korunma konusunda aile faktörü oldukça önemlidir. Birey, kendini ve sosyal çevresini olumsuz etkileyecek durumda ve tabi bunun yanında madde kullanma isteğini durduramama, toleransının..

Çocuklarda tuvalet eğitimi

Çocuklarda tuvalet eğitimi

Tuvalet eğitimi, çocuğun okula başlamadan önceki döneminin bir parçasıdır. Aile bireyleri çocuklarının tuvalet eğitimini hızlı şekilde kazanmasını istemektedir. Bu sebepler genel olarak çevresel faktörler, kreşler kayıt olacak çocukların tuvalet..

Sınav kaygısı ve öneriler

Sınav kaygısı ve öneriler

Sınav kaygısı; öğrenilmiş olan bilginin sınav esnasında etkili bir şekilde kullanılmasına engel olan ve bu yüzden başarının düşüşüne sebep olan yoğun kaygı olarak tanımlayabiliriz.BelirtileriHuzursuzluk, çalışma..

Öfke ve başetme yöntemleri

Öfke ve başetme yöntemleri

Öfke, en basit şekilde sinirlilik ve kızgınlık durumundan başlayıp daha yoğun bir şekilde gösterilen sağlıklı ve doğal bir duygudur. Normal olarak öfke sağlıklıdır ancak öfkenin kontrolden çıktığı zaman ve bunun yanı sıra yıkıcı olduğu vakitlerde..

Lohusa (postpartum) depresyonu

Lohusa (postpartum) depresyonu

Lohusa dönemi doğum olduktan sonra hemen başlayan 6 hafta takribi 40 gün süren bir dönemdir. Bu süreçte annenin gebelik sürecinde ortaya çıkan psikolojik ve fizyolojik olarak gerçekleşen değişimlerin normale dönmesidir. Hamilelik sürecinde artan..

Dijital çağda ebeveyn olmak

Dijital çağda ebeveyn olmak

Ebeveyn, çocuğunu biyolojik büyütmenin yanında duygularını içeren davranışlar, sosyal ve eğitim gelişiminden yükümlü olan anne, baba veyahut başka bir aile büyüğü olarak açıklayabiliriz. Çocuklar bulunduğu ortamlarda ebeveynlere farklı rollere..

Kardeş ilişkilerinde ebeveyn tutumlarının önemi

Kardeş ilişkilerinde ebeveyn tutumlarının önemi

Ebeveynler her zaman ikinci çocuğu yaparken acaba 'kardeş ilişkileri nasıl olacak, iyi anlaşabilirler mi?' gibi akıllarında sorular vardır. Yaş aralığı ne olursa olsun her zaman çatışma ve rekabet kaçınılmazdır. Ancak bu çatışma ve rekabet..

Mutlu çocuk yetiştirmek için

Mutlu çocuk yetiştirmek için

-Çocuğunuza kararlı şekilde davranmalısınız.Çocuğunuz bir şey istediği vakit anne ve babanın aynı kararda olması çok önemlidir. Bunun yanında bir de ilk başta 'hayır' dediğiniz bir duruma çocuğunuzun ısrarları veya..

Özgüven eksikliği

Özgüven eksikliği

Özgüven; bireyin kendi hakkında yeteneklerini bilmesi ve bunun haricinde olumlu ya da olumsuz şekilde gerçekçi bir yapıya sahip olmasıdır. Özgüven eksikliği ise; kendinden emin olamamak, olumsuz bir durum karşısında hakkını savunamamak, pasif..

Mutlu evliliğin 30 püf noktası

Mutlu evliliğin 30 püf noktası

Karşılıklı olarak birbirinizin sadece eşi değil, en yakın arkadaşı olun. Karşılıklı olarak birbirinize açık olmalısınız.Birbirinize karşı asla kin tutmamalısınız.Geçmişte..

Salgın sürecinde ruhsal durumumuz

Salgın sürecinde ruhsal durumumuz

İnsanların sosyalleştiği zamanda bir anda pandeminin getirdiği süreçte herkes evinde zamanını geçirmeye başladı ve iletişimlerin azaldığı bir dönem içine girdik. Sevdiğimiz kişilerle görüşememek, istediğiniz zaman her şeyi yapamamak, sürekli acaba..

Bağımlılık

Bağımlılık

Bağımlılık, haz veren madde veya davranışların sürekli bir artış halinde olması, fiziksel ve sosyal problemlere neden olmasına rağmen bırakamama ve sürekli artan bir istek olmasıdır.Bağımlılık, fiziksel, sosyal hayatınız ve ruhsal..

Sosyal anksiyete

Sosyal anksiyete

Sosyal anksiyete, bireyin başkasının yannda kaygılı ve öfkeli hissetmesidir. Bunun altında yatan olası durum aşağılanma veya şiddetli şekilde utanma korkusudur. Okul döneminizde yaptığınız bir sunumda öğretmeninizin veya arkadaşlarınızın sizinle..

Ergen ebeveyni olmak

Ergen ebeveyni olmak

Günümüzde bireyler sağlıklı bir ebeveyn olmakta zorlanırken bunun yanında bir de ergen ebeveyni olmak durumu daha da zorlaştırabiliyor. Bazı ebeveynler çocuklarıyla arkadaş gibi oluyorken bazıları da çocuklarına karşı otoriter davranmaktadır...

Duygusal yeme nedir?

Duygusal yeme nedir?

Duygusal yeme, sıkıldığınızda, mutlu hissetmediğinizde, stres yaşadığınızda, endişelendiğinizde ve bunun gibi olumsuz duyguları yaşadığınızda ortaya çıkan bir davranış türüdür. Olumsuz duyguları bastırabilmek,duygularla baş edebilmek ve kendini..

Hayır demek neden bu kadar zor

Hayır demek neden bu kadar zor

İnsanoğlu var olduğu sürece onay görmek, bireyin var olduğunun kabul görmesi ve yaşamında mutlu ve sağlıklı bir hayat devam ettirebilmek için en önemli etkenidir. Kişi, yetiştirilirken farklı şekillerde onay görmeyi öğrenmiş olur. Evet dediğimizde..

İş stresi ve baş etme yolları

İş stresi ve baş etme yolları

Stres, bireyin herhangi bir tehdit hissettiği durumda biyolojik ve psikolojik olarak günlük hayatını olumsuz şekilde etkileyen bir durumdur. Stres belli bir düzeyde olduğunda bireyi motive edebilir. Yalnız sürekli ve aşırı olduğu durumda..

Alışveriş Bağımlılığı

Alışveriş Bağımlılığı

Yaşadığımız bu süreçte hayatlarımız kısıtlandı ve yeni alışkanlıklar edinmeye başladık. Herkes için değişen alışkanlıklar bazılarımız için yemek yapmak, film izlemek bazıları için aileleriyle aktivite planlamak bazılarımız içinse alışveriş yapmak..

Pandemi ve depresyon

Pandemi ve depresyon

Pandemi sürecinde umutsuzluk, çaresizlik hissini sürekli hissetmeye başladığımız bu dönemde sürekli olarak acaba depresyonda mıyım diye kendimize sorar olduk. Ancak depresyon birkaç gün boyunca kendini umutsuz, çaresiz hissetmekten öte haftalarca,..

Pandemi döneminde ilişkiler

Pandemi döneminde ilişkiler

Normalleşmeden uzak olduğumuz bu süreçte en çok etkilenen durumların başında ikili ilişkiler gelmektedir. Herkesin evde olduğu bu dönemde ilişkiler daha zorlaşmaktadır. Bu zamanda çatışmaların yaşanması normaldir. Ancak çatışmalar insanların..

İyi ebeveyn olmak

İyi ebeveyn olmak

Günümüz koşulları sürekli değişmekte ve bu süreçte ebeveynlik becerileri de değişmektedir. Büyüklerimizin çocuk yetiştirme tecrübeleriyle şimdiki modern çocuk yetiştirme bilgilerin çatıştığı bu zamanda doğru şekilde çocuk yetiştirmek daha da zor..

Motivasyon

Motivasyon

Motivasyon, bireyi istenilen herhangi bir konuda harekete geçirici bir güç olarak tanımlanabilir. Ayrıca isteklendirme ya da güdüleme olarak da söylenebilir. İnsanları hem ortak olarak hem de bireysel olarak, yer ve zaman değişerekten motivasyon..

Koronavirüs salgını ve çocuklar

Koronavirüs salgını ve çocuklar

Koronavirüs biz yetişkinleri etkilediği gibi çocuklar üzerinde de etki bırakmaktadır. Ancak çocuklar bu durum karşısında nasıl tepki vereceğini bilemedikleri için ebeveynleri bu konuda nasıl tepki veriyorsa onları rol model alıp benzer tepki..

Koronavirüs salgınında psikolojik sağlığımız

Koronavirüs salgınında psikolojik sağlığımız

Yaklaşık bir yıldır yaşadığımız COVID-19 salgını hayatımızı büyük ölçüde etkiledi. Ülke olarak ikinci kez sıkı denetimleri yaşamaktayız. Korona virüs salgını, alışkanlıklarımızı, yaşam düzenimizi ve bunun yanında ilişki kurma biçimimizi olumsuz..

 

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]