COVID-19 sonrası göğüs ağrısının nedenleri nelerdir? Kalp krizinden nasıl ayırt edilir?

"COVID oldum ve göğüs ağrım var" ifadesini sık bir şekilde duyar olduk. Ciddi bir durum mudur? Ne yapmam lazım? Göğsüm neden ağrıyor? Ne zaman geçer? Pandemide acil ve poliklinikte sıkça karşılaştığımız bu sorulara bu yazıda cevap vereceğim.

MİYALJİ

Virüs kaynaklı hastalıkların sık yan etkilerinden biri miyalji dediğimiz kas ağrıları. Bu ağrıların sebebi ise vücudun virüsle savaşırken kas dokusunda laktat birikmesi ve direkt olarak kas dokusunun iltihaplanması. Bu durum COVID'e özgü değil.

İnfluenza (grip) hastalığında da yaygın kas ve eklem ağrıları olabiliyor. COVID'de ise göğüs kaslarında spazm ve iltihabi reaksiyon daha sık olduğu için diğer hastalıklara oranla daha sık göğüs ağrısı hissediliyor. Peki önemli mi?

Kas problemleri genellikle kendiliğinden düzelir ve göğüs ağrısı 2-3 haftada geçer. Sıcak uygulama, ağrı kesici ve kas gevşeticiler bazen gerekse de genellikle müdahalesiz düzeliyor. Hayati riski olan bir durum değil.

Diğer bir göğüs ağrısı nedeni ise kostokondrit olarak da bilinen Tietze Sendromu. Burada sebep göğüs duvarımızdaki kıkırdak-kemik birleşme yerlerinde iltihabi reaksiyon gelişmesi. Bu durum yine viral hastalıklardan sonra sıkça gelişiyor.

TIETZE SENDROMU

Acile göğüs ağrısı ile başvuran hastaların %46'sında sebep kas iskelet sistemi hastalıkları olup en sık sebeplerden biri de Tietze sendromu. Bu hastalıkta göğüs ağrısı genellikle eforla ilişkisiz ve pozisyonla değişen bir karakterde olup batıcı tarzdadır.

Derin nefes almakla ağrının artması ve ağrı kesicilere çok iyi yanıt vermesi de Tietze sendromunda tipiktir. Bu sendrom genellikle kısa sürelidir ve kendi kendine iyileşmektedir. Bazı vakalarda ise bu durum birkaç aya uzayabilir . Tedavide amaç ağrıyı gidermektedir.

MİYOKARDİT

Yani kalp kasının iltihaplanması. Bu hastalıkta bağışıklı sistemi kontrolden çıkarak virüsü yok etmeye çalışırken kalp kasına zarar veriyor.

Miyokardit geçiren bir COVID-19 hastasında üç ihtimal var:

1/3 ihtimalle tamamen iyileşir

1/3 ihtimalle ani kalp yetersizliği derinleşir ve hasta kaybedilir

1/3 ihtimalle hastada kalp yetersizliği kronikleşir

Bu hastalıkla göğüs ağrısının belli bir karakteri maalesef yok. Batma, saplanma tarzında olabileceği gibi tipik kalp krizine benzer baskı ve yanma şeklinde de olabiliyor. Bu hastalık hayati öneme haiz ve tanı için EKG, EKO veya Kalp MR'ı gerekebiliyor.

PERİKARDİT

Yani kalp zarının iltihaplanması. Yine bu hastalık da virüse karşı verilen savaşın bir yan etkisi olarak ortaya çıkıyor. Bazen virüs direkt olarak kalp zarını da hedef alabiliyor.

Perikarditin en yaygın belirtisi genelde şiddetli göğüs ağrısı olup keskin ve bıçak saplanır tarzdadır. Bu ağrı öksürürken, yutkunurken, derin nefes alırken veya uzanırken daha fazla hissedilir. Ağrı oturulduğunda ya da öne doğru eğinildiğinde biraz azalabilir.

Ani başlayan (akut) perikarditin tedavisinde enflamasyon ve ağrı kesici ilaç tedavileri gerekebilir. COVID perikarditinde bizi korkutan şey perikard sıvısının ani miktarda artmasıyla kalbe baskı yapması ve kalp fonksiyonlarını bozması. Bu duruma perikard tamponadı diyoruz.

Bu durumda kalp zarına acil olarak iğne ile girip sıvıyı boşaltma işlemi uygularız. Oldukça iyi yanıt aldığımız bir tedavi yöntemidir.

KORONER ARTER TROMBOZU

Yani kalp damarlarında pıhtı oluşması. Virüsün yan etkilerinden biri de tüm vücut damarlarında pıhtılaşmaya meyil oluşturması. İşte bu pıhtılaşma kalp damarlarında olursa ani kalp krizine neden olabilir.

TİPİK KALP KRİZİ

Yani kalp damarlarındaki plakların yırtılıp damarı tıkamasına bağlı KALP KRİZİ gelişmesi. Bu durum genellikte öncesinde kalp damar hastalığı olan bireylerde gözüküyor.

Pıhtıya bağlı gelişen krizden farklı olarak yıllar içinde oluşup damarı zaten kısmen daraltmış olan plaklar geçirilen enfeksiyona bağlı olarak yırtılır ve damarı tam tıkar.

Son saydığım iki hastalıktaki göğüs ağrısı baskı, yanma, sıkışma tarzında olup çeneye, sol kola ve sırta yayılabilir. Bu ağrı başladığında 1 dk bile gecikmeden 112 aranmalı veya hastaneye başvurulmalı. Zaman burada hayati öneme sahip.

Kalp krizinde ilk 2 saat hayati öneme haiz olup bu sürede tıkanan damar açılamazsa genellikle hasar kalıcı olmakta ve ölüm riski yükselmektedir. Bu ağrı tipinin tıptaki ismi ise Angina Pectoris'tir.

PLEVRAL EFÜZYON/PLÖREZİ

COVID'e bağlı zatürre gelişen hastalarda akciğer dokusundaki hasar veya akciğer zarında sıvı birikmesine bağlı olarak göğüste ve daha sık olarak yan kısımlarda ağrı olabilir

Bu ağrının sebebi genellikle COVID'in akciğere verdiği hasar olup karakter olarak yan ağrısı, nefes alırken batma, sıkışma hissi veya nefes darlığıdır. Hastalığın düzelmeye başlamasıyla beraber bu ağrı da yavaş yavaş düzelecektir. Genellikle özel bir tedaviye gerek kalmıyor.

COVID'e bağlı göğüs ağrısının sebepleri teker teker anlatmaya çalıştım. Özetle; kalp krizinin göğüs ağrısı diğer sebeplerden biraz farklı olsa da bu sizi yanıltmamalı. COVID olduysanız ve göğüs ağrınız varsa kardiyoloji muayenesi mutlaka gerekiyor.

Eğer muayenenizde ve tetkillerinizde anormal bir duruma rastlanmadıysa rahat olabilirsiniz. COVID atlatıldıktan sonra da 1 ve 2. maddelerdeki sebeplere bağlı ağrılar bazen uzun sürebiliyor. Bu durumda korkmanıza gerek yok.

25.04.2022 - 1239

Doç. Dr. Muhammed Keskin Diğer Yazıları
Balık yağının eşsiz faydaları
Balık yağının eşsiz faydaları
Kahve ile ilgili 3 soru 3 cevap
Kahve ile ilgili 3 soru 3 cevap
COVID-19 sonrası göğüs ağrısının nedenleri nelerdir? Kalp krizinden nasıl ayırt edilir?
COVID-19 sonrası göğüs ağrısının nedenleri nelerdir? Kalp krizinden nasıl ayırt edilir?
Tüm Yazıları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]