Kötü anılar silinebilir mi? Bellek refleksi nedir?

Anılar hafızaya kayıt edildiğinde bir "bellek izi" oluşturulur. Bu iz, yeni olaylar ve durumlara hızlı şekilde tepki verebilmemizi sağlayacaktır. Beynin genel eğilimi, daima tehlike sinyallerini hızlı almak yönündedir. Örneğin ani bir gürültüde, siz henüz ne olduğunu anlayamadan, aynı yöne doğru koşan insanlar görmeniz, risk altında olduğunuzu bildirecek hayati bir bilgi olabilir. Beyin risklere dair adeta bir katalog oluşturup en doğru tepkiyi vermeniz için hafızadaki kayıtlı bilgilerden yararlanır. Bu katalogun gerçekten hayat kurtarabileceğini bilmemiz önemli. Mesela bir deprem ülkesindeyiz ve deprem olurken camdan atlayarak ölen birçok kişi olduğunu biliyoruz. Korku insana çılgınlıklar yaptırabiliyor. Bu nedenle olası risklere önceden hazırlanmak, günlük hayat ya da yapılacak tehlikeli sporlar, gidilecek coğrafyalar hakkında bilgi sahibi olmak, büyük önem taşımaktadır. Örneğin bir doğa gezisinde kaybolursanız yerinizde beklemeniz gerektiğini bilmek, kurtarılmanızı hızlandıracaktır. İstatistiklere göre, kaybolup aynı yerde bekleyenlerin kurtarılma oranı yüzde 95 iken yolu bulma ümidiyle yer değiştirenlerin sağ salim bulunma oranı sadece yüzde 30. Bu bilgi önceden hafızada olmalıdır ki, çaresiz şekilde dönüp dolaşmayın. Kendinizi son görüldüğünüz yere en yakın yerde tutmaya gayret edin. Aksi takdirde belki daha önceden bakılan bir yere gideceksiniz ve sizi arayanlar o bölgeye baktıkları için tekrar aynı yere gelmeyecekler. Aynı şekilde mesela Kastamonu'da bir kamp yapacaksanız, ayılarla ilgili çeşitli bilgilere sahip olmanız gerekiyor. Bütün zihninizi ayı saldırısını gösteren internet videoları ile doldurmak yerine, ızgara ateşinde bırakılan sucukların ya da açıkta duran yiyeceklerin çeşitli hayvanları çekebileceğine dair bilgileri hafızanızda bulundurmanız, beyninizi daha işlevsel kullanabildiğinizi gösterir.

Kötü bir şey olduğunda ya da korku dolu bir anda, tüm duyular bilgi toplamak için yarışır ve o an beyne adeta kazınır. Beyin, her detayı tarayarak risk durumunu tartar. İşin aslı sürekli kaygılı olmak çok yorucudur. Birçok insan, korkutucu bir ihtimal fark etmesi durumunda, bu ihtimalin gerçekleşmesini beklemek yerine sorunu çözmeyi ya da ihtimale karşı farklı güvence arayışları bulmayı tercih eder. Çoğu zaman korkuyu beklemek, korkulan olayın meydana gelmesinden çok daha zordur ve oluşan stres, beyni kemirir durur. Özellikle panik atak hastaları, bir atak gelmesinden korkmanın nasıl bir eziyet olduğunu çok iyi bilirler. Ortada gerçek bir tehlike olup olmadığını çözmek, hem korkularla hem de fobilerle baş ederken, zihnin izlemesi gereken en doğru yol olsa gerek.

Korku Hafızası Silinebilir Mi?

Bir nörolog olarak bana en çok yöneltilen sorulanlardan biri de, acaba kötü hatıraları veya korku anlarını bellekten silebilir miyiz sorusudur. Kötü bir anımızla alakalı korkularımızın kayıtlandığı bellek klasörünü tamamen silmek günümüzün tıbbi teknolojisi ile mümkün değildir. Yapabileceğimiz şey, mevcut kötü hatırayı, artık acı vermeyecek ve korku oluşturmayacak bir hale getirmektir. Ya da bellekte, hissedilen korku ile alakalı oluşmuş kodları değiştirmeye çalışabiliriz. Korku dolu anlarımızı etkisiz hale getirmek için nöropsikologlar ve terapistler çeşitli yöntemler kullanmaktadır. TMS (Transkranial Manyetik Stimülasyon), EMDR ve EFT tedavi teknikleri, hipnoterapi, kuantum biofeedback ve davranışçı bilişsel terapiler, bu yöntemler içinde en önemlileridir. Ancak biz kliniklerimizde en çok TMS, EMDR ve kuantum tedavi tekniklerini kullanmaktayız.

TMS tedavisi, hem ana bellek noktalarını hem de sosyal hafızayı resetleyerek korkunun zarar verici etkilerini minimalize eder. Aynı zamanda travmaların kalıcı acı ve ızdırap izlerini ortadan kaldırır. Dolayısıyla dehşet acı veren bir duygusal travma tamamen hafızadan yok edilemez belki ama acı vermez hale getirilebilir.

Burada kuantum biofeedback uygulamalarına bir parantez açmak istiyorum. Bence bu tedavi uygulaması, önümüzdeki yıllarda daha da dikkat çekecek. Bu uygulama, bir bilgisayar programı aracılığı ile beynimizdeki tüm merkezlerin ve vücudumuzdaki tüm organların enerjilerini ölçmek ve sonrasında da bu enerjileri dengelemek esasına dayanmaktadır. Ayrıca tüm hormonları ve nörotransmitterleri ölçebilme ve bunları dengeleme gibi başarılı yönleri de var. Kuantum biofeedback ile ilgili yazılımlar her geçen gün daha da geliştirilmektedir. Ben şahsen artık ilaç dışı tedavi teknolojilerine ağırlık vermek gerektiğini savunanlardanım. Bence yakın gelecekte kuantum-biofeedback tedavi tekniklerinin özellikle koruyucu hekimlik alanında çığır açması da hiç uzak bir ihtimal değil.

Not: "Korku ve ötesi" kitabımdan yararlanılmıştır.

27.08.2021 - 779

Dr. Mehmet Yavuz Diğer Yazıları
ASMR Çılgınlığı; Doğal seslerin iyleştirici gücü
ASMR Çılgınlığı; Doğal seslerin iyleştirici gücü
Nörolog gözüyle Johnny Depp davası
Nörolog gözüyle Johnny Depp davası
Bilinçaltı ve falcılık
Bilinçaltı ve falcılık
Tüm Yazıları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]