Kutsala hakaret ve sosyal davranış bozukluğu

Sosyal davranış bozukluğu, bilhassa çocuklarda ve gençlerde görülen, ciddi davranışsal ve duygusal problemlerle kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Sıklıkla ve tekrarlayan bir şekilde başkalarının temel haklarına saldırma, toplumsal ve sosyal kuralları reddetme, çevreye zarar verme ve saldırganlık başlıca hususiyetleridir.

Bu tarz davranış bozukluğu olanlar, eğer bir ideali ya da ideolojiyi benimsemişlerse, diğerlerinin düşünce ve isteklerini hiçe sayarak hiç bir empati geliştirmeden o fikrin ya da ideolojinin fanatik, gözü kara savunucusu olabilirler. Hatta bu uğurda şiddet uygulamaktan bile çekinmeyebilirler. Bunlara göre başkalarının inanç değerleri, hak ve özgürlükleri kendi ideallerinin ya da fikirlerinin yanında hiç bir değeri yoktur.

Sosyal davranış bozukluğu erkeklerde daha sık görülen bir tablodur. Temel dayanakları ise fikir ve düşünce özgürlüğüdür. Onlar, toplum normlarını tehdit eden davranışlarını, bir özgürlük felsefesi olarak benimseyip, kendi varoluşcu çizgilerini fanatik ideallerine adarlar.

Saplandıkları düşünce yanlışları ve davranış hataları için, toplumu infiale götürecek sıra dışı eylemlere girmekten çekinmezler. Topluma tepki koyma konusunda, ayrışma ve öteleştirme en büyük bahaneleri olmasına rağmen, asıl ayrıştırma ve öteleştirmeyi kendileri yaparlar. Narsist, kibirli ve bencil bir bakış açısıyla kendilerini toplumun diğer bireylerinden üstün görme eğilimindedirler. Kendileri gibi düşünmeyen insanlar; entelektüel düzeyleri gelişmemiş, zeka kapasiteleri sınırlı, çağdaş fikirlerin gerisinde kalmış, gelişen ve değişen dünyaya ayak uyduramamış cahil kişilerdir.

Halbuki, dünyanın en demokratik ülkelerinde bile özgürlükler sınırsız değildir. Özgürlük, bireyin kendi kişisel alanı içerisinde istediği gibi serbestçe hareket edebilme hakkıdır. Diğer kişinin sınırlarına girildiği an özgürlük biter. Ancak ruh sağlığı bozuk olanlar için özgürlüğün bir sınırı yoktur. Nitekim psikotik tabloda düşünce bozukluğu gösterenler, diğer kişilerin hak ve özgürlüklerini düşünmeden istediklerini yapma eğilimine girebilirler. Zaten bunların da cezai ehliyetleri, maruz kaldıkları ruhsal maluliyet nedeniyle bulunmaz.

Dolayısıyla bireyin, ait olduğu toplumun inanç ve değer sistemlerini önemsemeyerek kutsala hakaret etmesi hiçbir şekilde özgürlük olamaz. Bunun adı düpedüz saygısızlık ve arsızlıktır.

Mantıklı entellektüel zeka, kabullenmese bile içinde bulunduğu toplumun değer yargılarına, inanç sistemlerine saygı gösterir. Bunu da empatik yaşamın vazgeçilmez bir koşulu olarak görür. İnsanların kutsal değerlerine dil uzatmak, özgürlük değil, psikolojik zihinsel şiddet uygulamaktır. Şiddet sadece fiziksel alanda olmaz. Bu nedenle kişilerin inanç değerlerine, onun manevi iklimine saldıran zihinsel şiddet, fiziksel şiddetten daha yaralayıcıdır.

Bir diğer önemli nokta da, toplumun kutsal değerlerine saldıran kişilerin "sosyal davranış bozukluğu" kategorisinde ele alınarak, bunların bir hasta gibi kabul edilip, herhangi bir linç uygulamasına gerek duymadan tedavi ve rahabilitasyonunu yapabilmektir. Çünkü kabul etsin etmesin hiçbir aklı başında bir insan ait olduğu toplumun değer yargılarıyla ters düşecek ya da çatışacak şekilde hoyratça davranışlar sergilemez…

Diyelim ki, muhatap olduğunuz kişinin tipini beğenmiyorsunuz. Bu durumda sizin özgürlüğünüz o kişiye "tipi bozuk herif git başımdan" deme hakkını vermez. Bu tamamiyle psikolojik şiddet yani kısacası hakaret olur. O'nun tipinin bozuk olduğunu düşünebilirsiniz ama bunu davranışlarınıza ve eylemlerinize yansıtırsanız o zaman bu düşünce özgürlüğünü kullanmak değil, karşınızdaki kişiye hakaret etmek olur. Hem size göre belki tipi bozuktur ama bir başka kişiye göre öyle olmayabilir.

04.02.2021 - 388

Dr. Mehmet Yavuz Diğer Yazıları
ASMR Çılgınlığı; Doğal seslerin iyleştirici gücü
ASMR Çılgınlığı; Doğal seslerin iyleştirici gücü
Nörolog gözüyle Johnny Depp davası
Nörolog gözüyle Johnny Depp davası
Bilinçaltı ve falcılık
Bilinçaltı ve falcılık
Tüm Yazıları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]