Mevsim geçişlerinde sağlığınızı koruyun!

Son günlerde hava sıcaklıkları oldukça değişken. Evden çıkarken günlük güneşlik olan hava bi bakmışsın yerini bir anda yağmurlu ve soğuk bir hava almış. Bu tip havalar hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

Mevsim sıcaklıklarındaki değişimler vücudun bağışıklık sistemini etkiliyor. Vücut havaya adapte olmakta zorlanabiliyor. Özellikle bu mevsimde soğuk algınlığı, vücutta kırgınlık, halsizlik, yorgunluk sıklıkla görülen hastalıklardan. Bunlardan korunmanın etkili yöntemleri elbette var. Birincisi evden çıkarken tedbirli giyinmek ikincisi de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek. Gerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, gerekse hastalandığınızda destekleyici olarak evde kullanabileceğiniz bazı tarifler hazırladım. Şimdiden şifa olsun.

BAL SOĞAN KÜRÜ

Bal soğan kürü benim de mevsim geçişlerinde en sık kullandığım kürlerden. Yapımı basit, etkisi büyük. Soğuk algınlığında, öksürükte, kırgınlıkta tercih edebilirsiniz.

Tarif: Bir orta boy kuru soğan uzun uzun olarak doğranır. Cam ve ağzı kapaklı bir kaba doğanmış olan soğan alınır ve üzerine yaklaşık 8-10 çorba kaşığı kadar kaliteli bal ilave edilir. Üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında sekiz saat bekletilir. Bal sıvılaşacak ve suyu kavanozun üzerine çıkacaktır. Bu suyu 4 saat ara ile bir kaşık olacak şekilde; yetişkin biri günde 4-6 yemek kaşığı kadar, 2-6 yaş aralığındaki çocuklar günlük 4 çay kaşığı, 6-12 yaş arası çocuklar 4 tatlı kaşığı kadar tüketilebilir.Bu karışım en fazla 3 gün içinde tüketilmeli ve buzdolabında saklanmalıdır. Karışım 3 günde bir tekrar yapılabilir, uzun süreli kullanımda herhangi bir yan etkisi yoktur.

IHLAMUR ÇAYI ' Ihlamur Kaynatılmaz'

Ihlamur çayı, içindeki flavinoidler sayesinde iltihap giderir, ağrıyı keser ve öksürüğü rahatlatır.

Tarif: Ihlamur çayı yaparken mutlaka ıhlamurun çiçeğinin kullanılması gerekir. Ihlamuru kaynatmak uygun bir yöntem değildir. Ihlamur kaynatılmaz demlenir! Bunun yerine bir bardak kaynamış taze su bir dakika dinlendirilir ve 2-3 gr ıhlamur çiçeğinin üzerine eklenir. Bu şekilde ıhlamuru ağzı kapalı bir şekilde 5-10 dakika demlemek uygundur. Günde iki üç bardak olacak şekilde tüketilebilir.

ADAÇAYI: 'Bahçesinde Adaçayı olan kişinin öldüğüne şaşarım'

Adaçayı ise efsanelere konu olmuş şifalı bir bitkidir. Yunan mitolojisinde geçen 'Bahçesinde Adaçayı olan kişinin öldüğüne şaşarım' sözü de Adaçayının birçok hastalık için yardımcı olarak kullanılabileceğine dair bir ipucudur. Özellikle ağız ve boğaz iltihaplarına iyi gelen bu bitkiyi hem bitki çayı olarak hem de gargara olarak kullanabilirsiniz.

Tarif: Ihlamurda olduğu gibi Adaçayını da kaynatmamak gerekir. Aynı şekilde 2-3 gr adaçayını demleyerek günde iki üç bardak olacak şekilde tüketilebilir. Adaçayının gargarasını yapmak için ise 5-6 gram adaçayı bardağa konulur. Üzerine bir bardak taze kaynamış ve bir dakika dinlendirilmiş su eklenir. 5-10 dakika üstü kapalı olarak demlendikten sonra süzülür. Boğaz iltihabında, diş ve diş eti problemlerinde günde 3-4 kere gargara yapılacak şekilde kullanılır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise Adaçayı fitoöstrojen içerir. Günlük düşük doz kullanımında yan etki bildirilmemektedir. Ancak yüksek doz adaçayı kullanımını östrojenik özellik gösterebileceği için özellikle erkeklerde, gebelerde ve emziren kadınlarda kullanımında dikkat etmek gerekmektedir.

EBEGÜMECİ: ÖKSÜRÜĞÜN BAŞ DÜŞMANI

Ebegümeci, öksürüğün baş düşmanı olarak kullanılır. Ebegümeci göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü bu özelliğini müsilaj içeriğinden alır. Özellikle soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklar sonrasında öksürüğün bazen devam ettiğini görmekteyiz. Bu tarz hastalık durumlarında ve sonrasında ebegümeci çayının kullanımı öksürüğün daha hızlı atılmasına ve göğsün yumuşamasına fayda sağlamaya yardımcı olacaktır.

Tarif: Ebegümeci çayı ise diğer çaylardan farklı bir şekilde hazırlanır. Göğüs yumuşatıcı etkisinden faydalanmak için ebegümeci bitkisi soğuk suyun içinde yaklaşık 10-12 saat bekletilir. Sonrasında ise hafifçe ısıtılarak içilir. Bir diğer demleme yöntemi 20-30 gr ebegümecini bir bardak su ile 10 dakika kaynatılır, süzülerek içilir. Uzun süreli devam eden ve geçmeyen bir öksürüğünüz varsa doktorunuza başvurmanızda fayda var.

REİSHİ MANTARI: 'ÖLÜMSÜZLÜK MANTARI'

Reishi mantarı yüzlerce yıldır ölümsüzlük mantarı olarak bilinmektedir. İçindeki yüzlerce yıllık kullanımı olan Reishi mantarı eski zamanlarda Uzakdoğu kültüründe çok önemli bir yer edinmesinin yanı sıra kullanımı ve ünü günümüzde tüm dünyaya yayılmış durumdadır. Birçok hastalığı destekleyici olarak kullanılmaktadır ve bağışıklık sistemini düzenleyen en değerli bitkilerdendir.

Tarif: Reishi mantarını çay olarak kullanmak için 1-2 saat civarında kaynatmak gerekmektedir. Bu şekilde içindeki aktif ve faydalı maddeler açığa çıkacaktır. Ancak bu zor ve zahmetli bir iş olmasından ve dolayı Reishi mantarını çay olarak tüketmek çok da iyi bir tercih değildir. Bunun yerine Reishi mantarını ekstre yani özüt olarak kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Yüzlerce yıldır şifa kaynağı olan bu bitki sizin de bağışıklık sisteminizi düzenlemede yardımcı olacaktır.

EKİNEZYA: İster Öz suyunu kullan, ister çayını yap!

Ekinezya, bitkisi de bağışıklık sistemini destekleyen bitkiler arasında.

Tarif: Ekinezyanın hem öz suyunu kullanabilir hem de demleyerek çayını hazırlayabilirsiniz. Yaklaşık bir gram ekinezya demlenerek günde birkaç bardak olarak içmek destekleyici olacaktır. Ancak Ekinezya papatyagiller ailesinden bir bitki olduğu için papatya allerjisi olan kişilerin kullanması önerilmemektedir.

İlaç kullanan ve ek hastalığı olan kişilerin kürleri uygularken dikkat etmesi gerekmektedir.

Sağlıklı günler dilerim,

Dr. Mustafa Eraslan

12.10.2021 - 872

Dr. Mustafa Eraslan Diğer Yazıları
Unutkanlığınız mı başladı, odaklanamıyor musunuz? Düşünceleriniz dağınık mı? Dikkat beyniniz sinyal veriyor olabilir!
Unutkanlığınız mı başladı, odaklanamıyor musunuz? Düşünceleriniz dağınık mı? Dikkat beyniniz sinyal veriyor olabilir!
Reflünün tek çözüm yolu kalın bağırsaklardan geçer!
Reflünün tek çözüm yolu kalın bağırsaklardan geçer!
Türkiye
Türkiye'deki 4 milyon KOAH hastası bitkilerle şifa bulsun!
Tüm Yazıları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]