B�t�n bula��c� hastal�klar bir veya birka� yolla insana ge�ebilme �zelli�indedir. �nsandan insana, hayvandan insana oldu�u gibi, topraktan insana da bula�ma husule gelebilir. Bula�ma �ekillerinden ba�l�calar� �unlard�r:
- Aks�r�rken, �ks�r�rken, konu�urken a��zdan ��kan damlac�klar�n ba�kas� taraf�ndan teneff�s edilmesiyle (verem, bo�maca ve �e�itli solunum yolu hastal�klar�),
- Do�rudan deri temas�yla ve cinsel temasla,
- Hastan�n kulland��� �ama��r, yatak e�yas� ve yiyecek e�yalar� gibi malzemeler vas�tas�yla,
- Hayvanlar�n insandan insana veya hayvanlardan insana hastal�k ta��mas�yla (Bunun en canl� �rne�i anofel cinsi sivrisineklerin ta��d��� s�tmad�r. Yine ayn� �ekilde g�vercinler "psittakoz" hastal���n� ta��rlar.),
- Hastaland�r�c� mikroplarla kirlenmi� yiyecekler ve i�eceklerin al�nmas�yla (Suyla bula�an hastal�klar�n ba�l�calar� tifo, dizanteri, kolera, paratifo olarak say�labilir. Yiyeceklerle de besin zehirlenmeleri ve gastroenteritler meydana gelebilir.),
- Hastal�kl� bir anneden hamilelik s�ras�nda veya do�um esnas�nda bebe�e hastal�k bula�masiyle (Frengi, k�zam�k��k, gonore konjonktiviti, yani belso�uklu�u mikrobunun yapt��� g�z iltihab� bu yolla bula�abilir.).
Suni olarak meydana getirilen ba����kl�kta, ki�iye zay�flat�lm��, �l� mikroplar veya mikrop maddeleri verilir. Bunlara kar�� hastal�k belirtileri has�l olmaks�z�n antikor te�ekk�l eder. B�ylece ki�inin hastal��a kar�� korunmas� sa�lan�r. Bir�ok hastal��a kar�� kullan�lan a��lar b�yledir. A��lar her bula��c� hastal�kta tesirli olmay�p, ancak belli say�da hastal�kta tesirlidir.

Hastal��a yakalanma a��s�ndan daha �anss�z olanlar (daha �ok yakalananlar) �unlard�r:
- Bula��c� hastal�klar salg�n oldu�u yerlere gidenler,
- �� ayl�ktan daha k���k bebekler,
- Ailesinde bula��c� hastal�k ta��yan ki�i bulunanlar,
- Ya�l� ve yatalak olanlar,
- Kanser gibi ba����kl�k sistemini felce u�ratan bir hastal��� olanlar,
- Ba����kl��� bast�r�c� ila�lar� kullananlar.
Bula��c� hastal�klarda baz� belirtiler vard�r ki, hemen hemen b�t�n hastalarda bulunur. Bunlar; ate�, halsizlik, i�tahs�zl�k, ba� a�r�s�, genel v�cut a�r�lar� olarak say�labilir. Baz� hastal�klarda d�k�nt�ler olabilir (k�z�l, k�zam�k, �i�ekte oldu�u gibi). Haz�m sistemini tutan hastal�klarda ise genellikle ishal vard�r.
Her do�an �ocu�a, zaman� geldi�inde a�� yapt�rmal�d�r. V�cudu devaml� kuvvetli tutmal�, yeme-i�meye �ok dikkat etmelidir. D�zenli bir hayat s�rmeli. Bula��c� hastal�k salg�n� olan yerlere mecburen gitmek gerekiyorsa, al�nacak tedbirler ve yap�lacak a��lar konusunda bir hekime dan��mal�d�r. Temizlenmemi� kirli yiyecekler yememeli, v�cut temizli�ine gereken dikkati g�stermelidir.
Bula��c� hastal�klar�n tedavisi �ok �e�itli olup, hastal�k yap�c� mikrobun cinsine g�re de�i�ir. Penisilin ve benzeri antibiyotikler bakterilere kar�� tesirlidir. S�tma gibi protozoon (tek h�creli canl�) cinsi mikroplarla meydana gelen hastal�klar da, �e�itli kimyevi maddelerden m�te�ekkil ila�larla iyile�tirilir. Vir�s hastal�klar� ise antibiyotiklerden etkilenmezler.
Belli Ba�l� Bula��c� Hastal�klar:
Belso�uklu�u, Bruselloz, �i�ek hastal���, Difteri, Dizanteri (amipli veya basilli), Grip, Hepatit, K�zam�k, Kolera, Menenjit, Psittakoz, S�tma, Su�i�e�i, Tetanos, Tularemi, T�berk�loz, Uyku hastal���, Zat�rre, Tifo, Tif�s.