 |
Bazi danisanlarimizdan aldigimiz bilgiye gore birtakim Laboratuar ve kuruluslar eski nesil gida intolerans testlerini hastalarina York Testi veya York Testi ile ayni test olarak uygulamaktadirlar.
|
|
 |
- Bilinçsiz kullanılan dezenfektan ve temizlik maddeleri akciğeri etkiliyor Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr.
|
|
 |
Pandemi döneminde evlerde kullanımı yoğunlaşan temizlik maddeleri,0-6 yaş grubu çocuklarda zehirlenme vakalarını arttırdı.
|
|
 |
Koronavirüs salgını sonrası gıda güvenliği ve temiz gıda kullanımı da önemli gündem maddeleri arasına girdi.
|
|
 |
Vücudumuzda hücresel metabolizma sırasında oluşan zararlı maddeleri detoksifiye eden antioksidanların yaşlılık karşıtı ve hastalıklardan koruyucu etkisi olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
|
|
 |
Vücudumuzda hücresel metabolizma sırasında oluşan zararlı maddeleri detoksifiye eden antioksidanların yaşlılık karşıtı ve hastalıklardan koruyucu etkisi olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
|
|
 |
Uzmandan, "Gıda maddelerini yüzünüze sürmeyin" uyarısı Ciltlerine bakım yapmak isteyenlerin her duyduğu yönteme inanmamaları gerektiğini söyleyen güzellik uzmanı Ayşe Işık, "Limon gibi asitli gıda maddeleri yüzlerine sürmesinler.
|
|
 |
Koronavirüsten korunmak adına hijyeni sağlamak için evde sıklıkla kullanılan temizlik maddeleri ve ağartıcıların vücutta yanıklara neden olabileceğini belirten Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Gülden Avcı Çakmak uyardı.
|
|
 |
Havadaki yabancı maddeleri temizleyerek, rahat nefes almayı ve uyku kalitesini yükseltmeyi sağladığı belirtilen Himalaya kristal tuzuyla dekoratif lambalar oluşturuldu.
|
|
 |
"Lazer Lipoliz Plus", iki farklı dalga boyuyla: hem istenmeyen yağları yok ederek bölgesel incelme hem de dokuya esneklik veren maddeleri uyararak gerilme, toparlanma, sıkılaşma sağlıyor.
|
|
 |
Diyetisyen Dilara Yıldız, Ramazan ayının tüm yıl boyunca bedende biriken toksit maddeleri uzaklaştıran ve fizyolojik arınma sağlayan sağlığımız için adeta şifa niteliğinde olduğunu belirtti.
|
|
 |
Gıda ürünlerine katılan ve halk sağlığını tehdit eden katkı maddeleri artık akla hayale bile sığmıyor. Adeta sucuğun içinde et, ekmeğin içinde un yok.
|
|
  |
Beyni tüketen ve öldüren 11 gıda maddesi yayınlandı. İşte o gıda maddeleri...
|
|
 |
Hemen her yemeği, salatayı, çorbayı süsleyen, pazar alışverişlerimizin baş tacı, hem ucuz hem güzel kokulu maydanoz içindeki etken maddeleri ile bilim adamlarını şaşkına çeviriyor!
|
|
 |
Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, besin maddeleri sayesinde hastalıklardan korunulabileceğine, sağlığın düzeltilebileceğine ve yaşam süresinin uzatılabileceğine inandığını söylüyor.
|
|
  |
Demir eksikliği olan çocukların tebeşir, kil, toprak, sabun, saç, kömür, metal ve kağıt gibi besin değeri olmayan maddeleri yemesi ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Ebeveynlere bu husus hakkında dikkatli olmaları gerektiğini aktaran uzman doktor Nurgül Topbaşoğlu, çocukların acil tedavi edilmesini ve bir yaşından önce saf inek sütü verilmemesi gerektiğini söyledi. Pika sendromu tebeşir, kil, toprak, sabun, saç, kömür, metal ve kağıt gibi besin değeri olmayan maddeleri yeme alışkanlığı haline getiren bireylerde oluşan bir yeme bozukluğudur. Demir eksikliği olan çocuklar da özellikle toprak, kil, kağıt, saç gibi maddeleri yiyerek ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor.
|
|
 |
HAVA sıcaklıklarının artmasının özellikle kalp hastaları açısından risk oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Altın, bayramda yağlı ve tuzlu gıda tüketiminin kalp sağlığı açısından ciddi problemlere yol açabileceğini söyledi.
|
|
 |
Tarım ve Orman Bakanlığı, insan sağlığına riskli veya çevre ve hayvan sağlığını tehdit eden 6 aktif maddeyi içeren bitki koruma ürünlerinin kullanımını yasakladı. Bu kararlar, AB ülkeleri ve dünyadaki gelişmeler dikkate alınarak alındı. Aynı zamanda bitkisel üretimin verimsizliğe uğramaması ve doğru bir şekilde mücadele edilmesi için alternatiflerin bulunup bulunmadığı da göz önünde bulunduruldu. Bu kapsamda 2009'dan bu yana 217 aktif maddeye ait bitki koruma ürününün kullanımı sonlandırıldı ve son değerlendirme sonucunda 6 aktif maddeyi içeren pestisitlerin kullanımı da sonlandırıldı. Bu adımlar, arıcılığın korunması için büyük önem taşıyor. Ayrıca, diğer dört aktif madde de bugün itibarıyla kullanımı tamamen sonlandırıldı ve tarım sektöründe artık kullanılamayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı, çevre dostu alternatif mücadele metotlarının kullanımını artırmak ve tehlikeli kimyasalların kullanım alanlarını azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor.
|
|
 |
Virüsün üç yolla bitebileceğini belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Ya insanlar bağışıklık kazanacak ya aşı bulunacak ya da virüs mutasyona uğrayacak ve insandan insana bulaş özelliğini kaybedecek" dedi.
|
|
 |
Türkiye'de koronavirüsün bir kişide görüldüğünün açıklanmasının ardından kolonya ve antibakteriyel el dezenfektanlarına talep patlama yaratırken bunların içindeki alkolün caiz olup olmamasıyla ilgili Diyanet İşleri "Temizlikte kullanılmaları caizdir" açıklamasında bulundu.
|
|
 |
Özel bir tıbbi genetik hastalık tanı merkezinin koordinatörü Prof. Dr. Fatma Ajlan Tükün, "Kanser yapıcı maddeler, dünyanın var oluşundan bu yana tüketilmiş maddeler.
|
|
  |
TEKİRDAĞ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi Başhekimi ve Kalp Damar Cerrahisi Opr. Dr. Lütfi Çağatay Onar, bilinçsiz kullanılan gıda takviyelerinin, kalp- damar hastalıklarında yüzde 20 artışa neden olduğunu söyledi.
|
|
  |
TÜRKİYE genelinde 26 üniversite ve eğitim araştırma hastanesinde 1248 çocuğun dahil edildiği bir çalışmayla çocuklardaki gıda alerjisi haritası belirlendi.
|
|
 |
İş sağlığı ve güvenliği kanunu nedir merak ediliyor. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununu okumak için haberimize girebilirsiniz. İş sağlığı ve güvenliği kanunu ne demek? İSG 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun tüm maddeleri nelerdir?
|
|
 |
Edirne'de Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından stant açıldı. Kronik rahatsızlıklarla ilgili bilgilendirme yapıldı ve sağlık ölçümleri gerçekleştirildi. Ayrıca Edirne İl Genel Meclisi toplantısı yapıldı ve gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.
|
|
 |
Edirne'de Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından stant açıldı. Kronik rahatsızlıklarla ilgili bilgilendirme yapıldı ve sağlık ölçümleri gerçekleştirildi. Ayrıca Edirne İl Genel Meclisi toplantısı yapıldı ve gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.
|
|
  |
Demir eksikliği olan çocukların tebeşir, kil, toprak, sabun, saç, kömür, metal ve kağıt gibi besin değeri olmayan maddeleri yemesi ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Ebeveynlere bu husus hakkında dikkatli olmaları gerektiğini aktaran uzman doktor Nurgül Topbaşoğlu, çocukların acil tedavi edilmesini ve bir yaşından önce saf inek sütü verilmemesi gerektiğini söyledi.
|
|
 |
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Burcu Polat, alzheimer hastalığında en yeni risk faktörünün çevre kirliliği olduğunu belirtti. Hastalığın ilerlemesine neden olan maddeleri ölçme yöntemleri geliştirildiğini ve bu yöntemlerle hastalığa neden olan değişikliklerin saptandığını ifade eden Polat, alzheimer hastalığının önlenmesi için beyni meşgul eden aktiviteler, Akdeniz tipi diyet, iyi bir uyku düzeni, enfeksiyonlardan korunma gibi önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
|
|
 |
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi, Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Burcu Polat, alzaymır hastalığında en yeni risk faktörünün, çevre kirliliği olduğunu belirtti. Hastalığın ilerlemesine neden olan, beyin hücrelerinin içinde ve hücrelerin arasında bozulmaya yol açan maddeleri ölçme yöntemleri geliştirilmiştir. Alzaymır hastalığında en yeni risk faktörü çevre kirliliğidir.
|
|
 |
Şeker içermeyen tatlandırıcı aspartamın sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmeler Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA) tarafından yayınlandı.
|
|
 |
Şeker içermeyen tatlandırıcı aspartamın sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmeler Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA) tarafından yayınlandı.
|
|
 |
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yem Teknoloji Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Öztürk, kenevir küspesinin hayvan yeminde kullanımına yönelik deneme çalışmaları yürüttüklerini ve yumurta tavuklarında kenevir küspesi kullanarak çok güzel sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Kenevir küspesinden elde edilen yemle beslenen tavukların yumurtaların kalitesinin arttığını vurgulayan Öztürk, kenevir küspesinin soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmesi halinde anti besin maddeleri nedeniyle olumsuz etki oluşabildiğini anlatarak, ışıl işlemlerden geçirerek fırınlama işleminin daha iyi sonuç alınabileceğini belirtti. Ayrıca, etlik tavuklar üzerinde yapılan çalışmaların da olumlu sonuçlar verdiği ve ürünün kaliteli olduğu gösterildi.
|
|
 |
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kalitesiz uykunun en büyük sağlık sorunu olduğunu belirterek, uyku hijyenini bozan en önemli etken gece karanlıkta aydınlığın olması, aydınlığa maruz kalmaktır. Tarhan, kaliteli uykunun önemi ve uyku hijyeni hakkında bilgi verdi. Uyku hijyeninin sağlanamadığı durumlarda birçok hastalığın ortaya çıktığını vurgulayan Tarhan, uykunun temel bir ihtiyaç olduğunu, beyinde yorgunluk maddeleri biriktiği zaman, yatkınlık da varsa şizofreni geliştiğini, alzaymır öncüsü olabilecek bazı belirtiler ortaya çıktığını aktardı.
|
|
 |
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, yarın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında bir araya gelecek. Toplantının ana gündem maddeleri; aşı yaşının 12'ye düşürülmesi ve aşı yaptırmayanlara karşı kısıtlama getirilip getirilmeyeceği olacak. Bakan Koca, toplantının ardından tavsiye kararlarını açıklayacak.
|
|
 |
Koronavirüs salgınında tüm dünyaya umut olan aşıların üretiminde ciddi bir yol katetildi. Ancak insanların çoğunun aşılara karşı bir güvensizlik duyması nedeniyle, Pfizer/BioNTech ve Moderna firmaları aşı içeriklerinde yer alan maddeleri yayınladı.
|
|
 |
Kaempferol ve kuersetin maddeleri yönünden çok zengin olan kapari, karaciğer yağlanmasından, akciğer kanserini önlemeye; MS hastalığından, ülsere kadar birçok sağlık sorunun tedavisine yardım ediyor. Kapari nedir? Kapari özellikler nelerdir? Kapar neye iyi geliyor? Kapari faydaları? Kapari nasıl tüketilir? İşte kapari hakkında merak edilenler...
|
|
 |
Arıların bitkilerin tomurcuk ve gövdelerinden topladığı reçinemsi maddeleri işlemesiyle ürettikleri, kovanı mikroplara ve dış etkenlere karşı koruyan propolis, antioksidan, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antienflamatuar gibi 70'ten fazla faydalı özelliğiyle sağlığı korumaya destek oluyor.
|
|
 |
Kandaki zararlı maddeleri temizleyen, yiyecekleri vücudun kullanabileceği besin maddelerine dönüştüren, kan pıhtılaştırıcı faktörleri, enzimleri ve diğer proteinleri üreten, demir, vitamin, yağ ve şeker gibi enerji kaynaklarını depolayan karaciğer için yararlı besinlerden bazılarını derledik.
|
|
 |
Altınbaş Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Seçmeler, ambalajlı gıda alırken etiketlerin mutlaka okunması gerektiğini söyleyerek, "Bazı işlenmiş gıdalarda insan sağlığını korumak için antimikrobiyal katkı maddeleri kullanılabilir ancak hiç katkı maddesi kullanılmaması gereken gıdalar da var" dedi.
|
|
 |
Yiyeceklerde artan koruyucu ve katkı maddeleri kullanımı konusunda anne ve babaları uyaran Prof. Dr. Mustafa Tayar; günümüzde çocukların süt, yumurta, polen gibi klasik alerjilerin yanında cips, salam, sucuk, hazır çorba gibi yiyeceklerde bulunan katkı maddelerine karşı da alerjik tepki verdiğini belirtti.
|
|
  |
Bir yılda kendi ağırlığımız kadar gıda katkı maddesi tüketiyoruz Prof. Dr. Fatih Gültekin: "Gıda ve katkı maddeleri hakkında biraz bilgilenmemiz lazım"KONYA - Helal ve Sağlıklı Gıda Hareketi Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
|
|
  |
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde çalışan Diyetisyen Ferhan Coşkun, bulyonların içerisinde yüksek miktarda tuz bulundurmasından dolayı kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona ve böbrek hastalıklarına yol açtığını dile getirdi. Uzmanlar, yemeklerde lezzet katabilmek kullanılan ve içerisindeki koruyucu maddeler sayesinde uzun raf ömrü bulunan bulyonların, insan sağlığını tehlikeye attığına dikkati çekiyor. Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde çalışan Diyetisyen Ferhan Coşkun, tavuk eti ve kırmızı etin çeşitli ekstraktlarıyla hazırlanan aroma vericilerin olası zararları hakkında İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, bulyonların içerdikleri yüksek sodyum oranından dolayı kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona ve böbrek hastalıklarına yol açtığını söyledi. 'Çin Tuzu olarak bilinen Monosodyum Glutamat, çeşitli hastalarda alerjik reaksiyonlara, kızarıklık ve baş dönmesine sebep olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük tuz tüketimin 5 gramın altında tutulmasını önerdiğini dile getiren Coşkun, 'Çin Tuzu' olarak bilinen Monosodyum Glutamat, çeşitli hastalarda alerjik reaksiyonlara, kızarıklık ve baş dönmesine sebep olabilmektedir. En önemlisi raf ömrünü uzatmak ve lezzet stabilitesini sağlamak amacıyla kullanılan Yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler, koruyucular gibi katkı maddeleri insan sağlığı üzerinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Uzun dönemde de çeşitli başka hastalıklara neden olabileceği bilinmektedir. Sağlık açısından bir diyetisyen gözüyle baktığımda en iyi olan bulyon tüketmek yerine evde kendi tavuk ve et sularımızı üretip bunları çeşitli sebzelerle çeşnilendirip yemeklerimizde besleyici düzeyi yüksek ürünler elde etmektir' diye konuştu. Bulyonun içerisinde bulunduğu sodyum oranından dolayı tansiyonu yükseltebildiğine ve böbrek hastalıklarını ilerletebildiğine dikkati çeken Coşkun, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik rahatsızlık yaşayanların bulyon kullanımından kaçınmasını önerdi.
|
|