|
Kestel Belediyesi, gluten içeren besinlere alerjisi olan çölyak hastalarına, onların beslenme şekline uygun ürünlerin yer aldığı gıda kolisi yardımında bulunuyor.
|
|
|
Kestel Belediyesi, gluten içeren besinlere alerjisi olan çölyak hastalarına, onların beslenme şekline uygun ürünlerin yer aldığı gıda kolisi yardımında bulunuyor.
|
|
|
Gluten, buğday ve benzeri tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Glutensiz diyetin popülaritesi artarken, gluten hassasiyeti ve sağlık etkileri merak konusu oluyor. Gluten hassasiyeti veya çölyak hastalığı olanlar için zorunlu olsa da, bazı insanlar da sağlık nedenleriyle veya beslenme tercihi olarak glutensiz diyeti tercih etmektedir. Gluten nedir? Gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı olmayan kişilerde bile karın ağrısı, şişkinlik, sindirim sorunları gibi belirtilere neden olabilir.
|
|
|
Glütensiz beslenme, özellikle çölyak hastalığı olanlar için önemli bir tercih olabilir. Yulaf, sağlıklı bir tahıl olarak kabul edilirken, içeriğindeki gluten miktarı merak konusu olmuştur. Uzmanlar, yulafın kendisi gluten içermese de, tarım ve işleme süreçlerinde diğer glüten içeren tahıllarla temas edebileceğini belirtiyor. Peki, yulafta gluten var mı?
|
|
|
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, karabuğdayın gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için önemli bir besin olduğunu belirtti. Karabuğdayın glüten içermemesi ve yüksek besin değerleri sayesinde sağlıklı yaşama önem verenler ve çölyak hastaları tarafından tercih edildiğini ifade eden Bilim, karabuğdayın iyi bir bitkisel protein kaynağı olduğunu ve birçok vitamin ve mineral içerdiğini söyledi. Ayrıca, karabuğdayın yüksek lif içeriği sayesinde çölyak hastalığının tedavisinde iyi bir alternatif olduğunu vurguladı.
|
|
|
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, karabuğdayın gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için önemli bir besin olduğunu belirtti. Karabuğdayın glüten içermemesi ve yüksek besin değerleri sebebiyle sağlıklı yaşama önem verenler tarafından da tercih ediliyor.
|
|
|
Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, glutensiz gıdalardan özel olarak hazırlanan kahvaltı programında çölyak rahatsızlığı bulunan vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Deniz Köken, Osmanlı Park'ta düzenlenen kahvaltı programında gluten duyarlılığı sebebiyle çölyak hassasiyeti bulunan, yaşamları boyunca belirli bir diyet yapması gereken çölyak hastası vatandaşları ve çocukları ağırladı.
|
|
|
Sofralarımızın vazgeçilmez besinlerinden biri olan pirinç; karbonhidrat değeri yüksek olması, doyuruculuğu ve neredeyse her yemeğe yakışmasıyla biliniyor. Özellikle çölyak hastalarının tüketmekten imtina ettiği glutenli besinler sıklıkla gündeme geliyor. Arama motorlarında sık sık aratılan bir konu ise Pirinçte gluten var mı? sorusu.
|
|
|
KARTAL Belediyesi gluten ve çölyak hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 'Glutensiz Hayat Şenliği' düzenledi.
|
|
|
Özel bir hastanenin Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Yaşar Tuna, toplumda her 100 kişiden birinde ortaya çıkan buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan gluten adlı proteine hassasiyetin neden olduğu çölyak hastalığının en önemli nedenlerinin, sebze ve zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz tipi beslenmeden uzaklaşmak ve teknolojik tohumların artması olduğunu söyledi.
|
|
|
Çölyak hastalarının çok araştırdığı bir konu olan gluten hakkında detaylar merak ediliyor. Peki, Guluten zararları nelerdir? Gulüten hangi besinlerde vardır? Gluten nedir?
|
|
|
Hitit Üniversitesi mezunu iki öğrenci gluten maddesi içermeyen ve kendi özel formülleriyle hazırladıkları simit, kurabiye, kek gibi unlu mamullerin üretildiği bir pastane açtı.
|
|
|
Fitoterapi Uzmanı Ümit Aktaş, glutenin buğdayın içinde yer alan bir protein olduğunu ve glutenli ürünlerin bağışıklık sisteminin duvarına yapışarak tahrip ettiğini söyleyerek "Kalıcı makyaj ürünlerinde gluten var. Ruju sürüyorsunuz 8 saat kalıyor onun kalmasını sağlayan glutendir" dedi.
|
|
|
İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde düzenlenen çölyak hastalığına farkındalık panelinde konuşan Araştırma Görevlisi Gözde Gürsoy, dünya genelinde toplu beslenme hizmeti veren alanlarda glutensiz besin seçeneklerinin bulunması gerektiğini söyledi.
|
|
|
Her türlü hastalığın sebebinin gluten olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, " 20 türlü hastalığa neden oluyor,bu bilimsel olarak gösterilmiştir.
|
|
|
HER türlü hastalığın sebebinin gluten olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, " 20 türlü hastalığa neden oluyor,bu bilimsel olarak gösterilmiştir.
|
|
|
Diyetisyen Gülşen Kadri, gluten hakkında doğru bilinen yanlışları sıralıyor. Peki gluten vücudumuz için yararlı mı yoksa zararlı mı?
|
|
|
–ÇÖLYAK hastaları gluten içermeyen özel yemeklerin yer aldığı iftar programında bir araya geldi.
|
|