|
Dr. Seçil Demir: "Fazla su tüketimi sodyum oranını düşüreceği için su zehirlenmesine sebep olabilir"KAYSERİ Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
|
|
|
Dr. Seçil Demir: "Fazla su tüketimi sodyum oranını düşüreceği için su zehirlenmesine sebep olabilir"KAYSERİ Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
|
|
|
Bursa İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde uygulanan çamur tedavisi ile hastalar, kireçlenme, eklem rahatsızlığı, fıtık ve romatizma gibi hastalıklardan kaynaklı ağrılarına şifa buluyor. Hastaneye özel olarak Afyonkarahisar'dan getirilen 'peloid' adlı tıbbi çamur, boyun, bel fıtığı ile kireçlenme gibi rahatsızlıkları bulunan ve kas ağrısı çeken hastalara uygulanıyor. Çamurun kalsiyum, sodyum, sülfat, klorür gibi zengin mineraller içerdiğini ifade eden Fizyoterapist Müzeyyen Kaya, çamurun ağrı kesici, iltihap önleyici, kas gevşetici ve esneklik kazandırıcı özelliklerinin olduğunu belirtti. Hastaların çamur tedavisi sonrası ağrılarının azaldığı ve rahatladığı görülmektedir.
|
|
|
Nefroloji uzmanı Dr. Bahtışen Güven, yüksek mineral içeriği ve sodyum miktarı nedeniyle aşırı maden suyu tüketiminin böbreklerin normal çalışmasını bozabileceğini ve böbrek taşı riskini artırabileceğini belirtti. Günlük 1-2 şişe, en fazla 600 ml maden suyu tüketiminin böbrek taşı oluşum riskini azaltabileceğini ancak böbrek taşı hastalığı olan kişilerde 4-5 şişe tüketiminin taşların artmasına neden olabileceğini söyledi. Maden suyunun aşırı tüketimi yüksek kan basıncı, ödem ve böbrek hastalıkları riskini artırabilir. Böbrek yetmezliği olan kişilerin maden suyu tüketimi konusunda doktora danışmaları gerektiği vurgulandı.
|
|
|
Nefroloji uzmanı Dr. Bahtışen Güven, aşırı maden suyu tüketiminin böbrek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini belirtti. Yüksek mineral içeriği ve sodyum miktarının böbreklerin normal çalışmasını bozabileceğini ve böbrek taşı riskini artırabileceğini söyleyen Güven, günde 1-2 şişe maden suyu tüketiminin böbrek taşı oluşum riskini azaltabileceğini ifade etti. Ancak böbrek taşı hastalığı olan kişilerde 4-5 şişe tüketiminin taşların artışına neden olabileceğini belirtti.
|
|
|
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde çalışan Diyetisyen Ferhan Coşkun, bulyonların içerisinde yüksek miktarda tuz bulundurmasından dolayı kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona ve böbrek hastalıklarına yol açtığını dile getirdi. Uzmanlar, yemeklerde lezzet katabilmek kullanılan ve içerisindeki koruyucu maddeler sayesinde uzun raf ömrü bulunan bulyonların, insan sağlığını tehlikeye attığına dikkati çekiyor. Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde çalışan Diyetisyen Ferhan Coşkun, tavuk eti ve kırmızı etin çeşitli ekstraktlarıyla hazırlanan aroma vericilerin olası zararları hakkında İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, bulyonların içerdikleri yüksek sodyum oranından dolayı kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona ve böbrek hastalıklarına yol açtığını söyledi. 'Çin Tuzu olarak bilinen Monosodyum Glutamat, çeşitli hastalarda alerjik reaksiyonlara, kızarıklık ve baş dönmesine sebep olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük tuz tüketimin 5 gramın altında tutulmasını önerdiğini dile getiren Coşkun, 'Çin Tuzu' olarak bilinen Monosodyum Glutamat, çeşitli hastalarda alerjik reaksiyonlara, kızarıklık ve baş dönmesine sebep olabilmektedir. En önemlisi raf ömrünü uzatmak ve lezzet stabilitesini sağlamak amacıyla kullanılan Yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler, koruyucular gibi katkı maddeleri insan sağlığı üzerinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Uzun dönemde de çeşitli başka hastalıklara neden olabileceği bilinmektedir. Sağlık açısından bir diyetisyen gözüyle baktığımda en iyi olan bulyon tüketmek yerine evde kendi tavuk ve et sularımızı üretip bunları çeşitli sebzelerle çeşnilendirip yemeklerimizde besleyici düzeyi yüksek ürünler elde etmektir' diye konuştu. Bulyonun içerisinde bulunduğu sodyum oranından dolayı tansiyonu yükseltebildiğine ve böbrek hastalıklarını ilerletebildiğine dikkati çeken Coşkun, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik rahatsızlık yaşayanların bulyon kullanımından kaçınmasını önerdi.
|
|
|
Genetik mühendisi Dilara Sarı, zemzem suyunu mikroskop altında inceledi. Sarı, incelemesine ilişkin o anları sosyal medya hesabından paylaşarak, "Zemzem suyu mineral açısından çok zengin. Özellikle magnezyum, kalsiyum, sodyum ve potasyum içeriyor. Maden sularına kıyasla zemzem suyunda ortalama 10 kat daha fazla mineral var. Görüntü beni gerçekten büyüledi." dedi.
|
|
|
Pratik olması nedeniyle çokça tercih edilen sodyum içeriği yüksek hazır çorbalara karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Özellikle hipertansiyon hastaları için büyük bir risk oluşturur.
|
|
|
Demre'de 'Burguç' adı verilen sodyum ve magnezyum karışımlı su kaynakları, sağlık arayan tatilcilerin akınına uğruyor.
|
|
|
Kanseri sodyum bikarbonatla (kabartma tozu) tedavi ettiğini iddia ederek bir hastasının ölümüne neden olan İtalyan doktor Tullio Simoncini 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
|
|
|
Meyveli soda ve gazozlara konulan C vitamini ve koruyucu madde 'sodyum benzoat'ın bir arada kullanılmasının ölümcül risk taşıdığı açıklandı.
|
|