Aileler Dikkat... Okullar Açıldı, Salgınlar Başladı

Aileler dikkat... Okullar açıldı, salgınlar başladı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahsen Dönmez: "Hem çocuğun iyileşme sürecinin kısalması açısından hem de salgınları önlememiz açısından çocuk okuldan alınmalı" "Herkes gibi çocuklar da hastalanabilir.

Aileler dikkat... Okullar açıldı, salgınlar başladı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahsen Dönmez:

"Hem çocuğun iyileşme sürecinin kısalması açısından hem de salgınları önlememiz açısından çocuk okuldan alınmalı"

"Herkes gibi çocuklar da hastalanabilir. Önemli olan erken müdahale etmek ve yanlış ilaçlardan uzak durmak. Özellikle antibiyotiği gereksiz yere kullanmamak"

ANKARA - Ankara Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahsen Dönmez okulların açılmasıyla birlikte çocuklarının karşı karşıya kaldıkları hastalıklara ilişkin, "Bunlar aslında olağan durumlar, çocukların bağışıklığının da bir şekilde bunlarla karşılaşması ve savunması lazım. Çocuğun evde istirahat etmesi, C vitamini ağırlıklı beslenmesi, sabahları protein, öğlen sebze ağırlıklı, ara öğünlerinde meyve ağırlıklı beslenmesi bu günlerde çok daha önemli" dedi.

Ankara Acıbadem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Ahsen Dönmez, İHA muhabirine yükselen ateş ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından, hangi durumlarda doktora başvurulacağı ve hangi durumlarda evde müdahale edilebileceğine kadar pek çok konuda bilgi verdi.

Ateş düşürücü ne zaman verilmeli?

Çocukların ilkokula başladıkları zaman hiç alışık olmadıkları bir florayla karşılaştıklarını, normalde hep evlerinde duran veya parka giden çocukların birden hiç bilmedikleri bir ortam içerisinde bulunduklarını belirten Doktor Dönmez, "Bu ortamda da bilmedikleri bir çok mikropla karşılaşıyorlar" diyerek, genellikle ilk haftalarda çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları, ateş ve döküntülü hastalıklar gibi durumlarla karşılaştıklarını dile getirdi. Dönmez, "Bunlar aslında olağan durumlar, çocukların bağışıklığının da bir şekilde bunlarla karşılaşması ve savunması lazım. Çocukta ateş durumu varsa, bizim için ateşin derecesi çok önemli. Subfebril ateş yani 38 derecenin altı, ateşin çok yükselmediği durumlarda öncelikle ateş düşürücü vermeden ateşin yükselip yükselmeyeceğini takip etmek lazım. Üzerinde kalın varsa giysileri biraz azaltmaları, ılık bir pres uygulamaları ve daha sonra ateşi yarım saatte bir ölçmeleri lazım. Ateş 38 buçuk derecenin üzerine çıkıyorsa, ateş düşürücü verilmeli, eğer bir saat içinde düşmüyorsa da doktora başvurulmalı" şeklinde konuştu.

Ateşin vücudun bir savunma şekli olduğu ve bu yüzden bu savunmayı durdurmamak gerektiği ifade de eden Dönmez, şunlara dikkat çekti:

"Ateşe hemen müdahale etmemek lazım. 38 derecenin altında, örneğin 37.8 derecede hemen ateş düşürücü veriliyor. Eğer çocukta geçirilmiş bir ateşli havale, ailede korkulacak bir ateşli havale durumu ve çocukta ilerleyici nöromüsküler bir hastalık yoksa bunlar gibi bir risk durumu olmadığında öncelikle beklemek lazım. 38 buçuk derecelerinin üzerine çıktığında müdahale edilmesi gerekir."

"Çocuklar okula gönderilmemeli"

Ateş, grip veya nezle benzeri bir durum gördüğümüz zaman çocuğu okuldan uzaklaştırmak gerektiğine de değinen Dönmez, "Hem çocuğun iyileşme sürecinin kısalması açısından hem de salgınları önlememiz açısından bu gerekli. Çocuğun evde istirahat etmesi, C vitamini ağırlıklı beslenmesi, sabahları protein, öğlen sebze ağırlıklı, ara öğünlerinde meyve ağırlıklı beslenmesi bu günlerde çok daha önemli. Eğer ileri durumlar varsa da destek tedavi gerekir" bilgisini verdi.

Gereksiz antibiyotik kullanımı

Ailelerin okula veya kreşe giden çocukların muhakkak hastalanacağını bilmesi gerektiğini ifade eden Dönmez, "Herkes gibi çocuklar da hastalanabilir. Önemli olan erken müdahale etmek ve yanlış ilaçlardan uzak durmak. Özellikle antibiyotiği gereksiz yere kullanmamak. Çünkü nezle veya gribin tedavisi hiçbir zaman antibiyotikle çözülmez. İstirahat, dinlenme ve bol hidrasyon dediğimiz sıvı tedavi alarak geçirilmesi gerekir" uyarısını yaptı.

7.10.2017 - 29199



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]