Diyetisyenden uyarı: "Tatlıdan uzak durup tamamlayıcı besinlere yönelin"

Diyetisyenden uyarı: "Tatlıdan uzak durup tamamlayıcı besinlere yönelin" Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Arslan, Ramazan'da sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için tatlılardan uzak durup tamamlayıcı besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Diyetisyenden uyarı: "Tatlıdan uzak durup tamamlayıcı besinlere yönelin"

SİVAS - Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Arslan, Ramazan'da sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için tatlılardan uzak durup tamamlayıcı besinler tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Medicana Sivas Hastanesi Bariatrik Cerrahi Diyetisyeni Cansu Arslan, Ramazan ayına yönelik sağlıklı beslenme konusunda önemli önerilerde bulundu. Ramazan ayı boyunca tatlı tüketimini kısıtlaması gerektiğini vurgulayan Arslan, birbirini tamamlayıcı iftar ve sahur öğünlerin planlanması gerektiğini söyledi.

Arslan, İftar ve sahur arasında gün boyu ihtiyaç duyulacak besinlerin tüketilmesi tavsiyesinde bulunarak, "Her beslenme tarzı değişikliğinde olduğu gibi vücudumuz Ramazan ayında da yemek saatlerimizdeki, öğün başına tükettiğimiz besin miktarındaki, uyku düzenimizdeki değişime ayak uydurabilmek için bir adaptasyon süreci geçirir. Bu süreçte de en büyük desteklerimizden biri besinlerimizdir. Temelde günlük almamız gereken süt ve süt ürünleri, taze meyve ve sebzeler, et, tavuk, peynir, yumurta gibi protein kaynakları ve ekmek, bulgur pilavı, erişte gibi karbonhidrat kaynakları vardır. Bu besin gruplarımızı bilerek birbirini tamamlayıcı iftar ve sahur öğünleri planlanmalıdır. Gün içinde eksikler tamamlanmalıdır. Örneğin iftarda süt grubundan yoğurt, ayran tüketilmediyse bu sahur öğününe eklenmelidir" dedi.

"Tatlıyı azaltın asitli içeceklerden uzak durun"

Tatlı tüketim sıklığının azaltılması ve asitli içeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Arslan, "Tek seferde yapılan ağır bir iftar yemeği sonrasında, ağır bir çay saati yerine aralıklarla beslenme tercih edilmeli. Hurma, su, çorba, salata ile bir başlangıç yapılıp en az 15 dakika yemeğe ara verilmeli. Dinlenme sonrasında ana yemek, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri grubu ve pilav, makarna, ekmek gibi tahıl grubuyla devam edilmelidir. Asitli, şekerli içecekler iftar sofralarından uzak tutulmalıdır. Akşam ara öğüne güllaç, dondurma gibi sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmeli. Tatlı tüketim sıklığımız azaltılmalı. İftar ile sahur arasında bol sıvı alınmalı. Sade maden suyu, ayran, şekersiz komposto, hoşaf suları cacık gibi sıvı ağırlıklı tercihler yapılmalı. En az 8 bardak su iftar ve sahur arsında tüketilmelidir. Sahur öğünü atlanmamalı. Uzun süre tok tutan yumurta, sert peynirler, yulaf, çiğ badem, muz gibi besinler tercih edilebilir. Akşam öğününden kalan yemekler, ağır kızartmalar tüketilmemelidir." diye konuştu.

"Akşam yürüyüşleri ve ev egzersizleri yapın"

Ramazan ayı boyunca sporun ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Arslan, "Ramazan ayı hareketsiz de geçmemeli. Akşam yürüyüşleri ya da ev içi egzersizleri yapılmalı. Tansiyon, şeker hastalığı gibi problemimiz yoksa gün içerisinde de yürüyüşler yapılabilir. Bu şekilde haftalık en az 150 dakikalık egzersiz tamamlanmalı" şeklinde konuştu.

1.4.2022 1 - 60530



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Fazla Kilolar Sağlığımızı Nasıl Etkiler?
Fazla Kilolar Sağlığımızı Nasıl Etkiler?
Sağlık Video Kanser
Kanser
Sağlık Video Tüp Bebek
Tüp Bebek
Sağlık Video Kanserden Korunmak İçin Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kanserden Korunmak İçin Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

 

[Hata Bildir]