Gebelerde korona virüs paniği

- Gebelerde korona virüs paniği Gaziantep Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay: "Bize çok sayıda gebe hasta danışılıyor" "Geçen hafta 3 entübe gebe hasta danışıldı" Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.

- Gebelerde korona virüs paniği

Gaziantep Üniversitesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay:

"Bize çok sayıda gebe hasta danışılıyor"

"Geçen hafta 3 entübe gebe hasta danışıldı"

Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur Demir:

"Doğru yönlendirmeyle, doğru zamanda aşılanmaları sağlamalıyız"

GAZİANTEP - Dünyada son günlerde korona virüs aşısının gebelerde düşük riskini arttığı yönündeki iddialar üzerine gebeler aşı olmak istemezken yoğun bakımlardaki entübe hamile hasta sayısı ve hasta ölümleri ise artıyor. Vakaların arttığı kentlerden olan Gaziantep'te uzmanlar gebelerde sürecin daha zorlu seyir ettiğini ve anne karnında bulunan bebek nedeniyle müdahalenin daha kısıtlı olduğunu hatırlatarak, anne adaylarına aşı çağrısında bulundu.

Dünya genelinde yapılan bazı araştırmalarda korona virüs aşısının gebelerde düşük riskinin arttırdığı yönünde sonuçların ortaya çıktığı iddiaları ve sağlık uzmanlarının aşı konusuna temkinli yaklaşması üzerine hamile kadınlar ise korona virüs aşısı olmak istemezken gebelerde vaka sayısı hızla artıyor. Aşı olmayan hastaların yoğun bakımları doldurduğu Gaziantep'te, aşı olmayan ve yoğun bakımda yatan gebe hastaların sayısı ise her geçen gün artıyor. Gebelerde kısıtlı müdahale nedeniyle entübe hasta sayısı da hızla artarken, hastalık daha ölümcül hale geliyor.

Aşısızlar yoğun bakımları doldurdu

Gaziantep Üniversitesi Yoğun Bakım Sorumlusu ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülseren Elay, hastanenin kovid kliniğine başvuran hastaların yüzde 100'nün aşısız olduğu belirtilirken bu aşısız hastalarının çoğunun da gebe olduğunu ifade etti. Gebe hastaların aşılanması ve tedavisi konularında çok sayıda hasta ile ilgili kendilerine danışıldığını da kaydeden Demir, "Bize çok sayıda gebe hasta danışılıyor. Geçen hafta 3 entübe gebe hasta danışıldı. Yataklarımız doldu, çok fazla hasta kabul ettiğimiz için yatak sayımız yeterli olmuyor. Bu kadar yoğun hastayı karşılamakta zorlanıyoruz. Biz gebelerimize aşı olmalarını öneriyoruz. Bize bağlı klinikte makineye bağlı, son evre olan entübe hastalar ile bize danışılan hastalar aşısız hastalar" dedi.

"Gebelerde bağışıklık sistemi değişir

Dr. Elay, gebelik döneminde hastaların bağışıklık sisteminin daha düştüğünü ifade ederek, "Gebelik sürecinde bağışıklık sistemi tamamen değişiyor ve birçok romatolojik hastalık gebelikte alevlenir. Bu nedenle biz gebelerimize aşı olmalarını öneriyoruz. Bize danışıldığında da aşı olmayı tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

Hekimlere çağrı

Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi İç hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur Demir ise, gebelerin Aile Hekimi ve Kadın Doğum Hekimlerinin hekimlerinin kontrolünde aşılarını yaptırması gerektiğini kaydetti.

Tüm hekimlere de gebelerin doğru bir şekilde yönlendirmelerini yaparak aşılanması gerektiğini ifade eden İlknur Demir, "Hekim olarak gebelerimizi doğru yönlendirmeyle, doğru zamanlarda aşılanmalarını sağlamalıyız" ifade etti.

Yoğun bakımdaki gebelere sınırlı müdahale

Anne adaylarının çocuklarını da düşünmesi nedeniyle hamilelik sürecinde çok hassas olduğunu hatırlatan İlknur Demir, yoğun bakımdaki gebelere kısıtlı müdahale şanslarının olduğunu kaydetti. Uzman Dr. Demir, "Anne adaylarının çok duygusal olduğu için 'çocuğuma bir şey olmasın' diye bazen vitamin haplarını bile almaktan çekiniyor. Tabii aşı bizim yeni karşılaştığımız bir süreç ister istemez tereddüt çok yüksek oranda. Çünkü gebelere verebileceğimiz ilaçlar yoğun bakımlarda da kısıtlı oluyor. Gebe buraya geldiğinde bebeğe de zarar vermemek adına belli başlı tedavileri veriyoruz ve müthiş bir kısıtlama oluyor, bu yüzden de gebe hastalarımız maalesef daha kötüye gidiyor. Gebelerimiz aile hekimi birinci basamak olmak üzere yönlendirerek, kadın doğum hekimlerimizle iş birliğinde bulunarak ve risklerini değerlendirerek aşı olmalarını sağlamalıyız" diye konuştu.

22.9.2021 - 56513



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]