12. Zeytin Hasat Festivali"

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Domuz gribi virüsü, hepimizde var ama zeytinyağı tüketerek güçlenirseniz, sağlıklı beslenirseniz, yapay, uyduruk fabrikasyon yemekleri yemezseniz, açlık bastırmak için pakete konulmuş trans yağlarla o zavallı yiyeceklerden yemezseniz hastalanmazsınız. Salgın malgın hikaye" dedi.

12. Zeytin Hasat Festivali

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Domuz gribi virüsü, hepimizde var ama zeytinyağı tüketerek güçlenirseniz, sağlıklı beslenirseniz, yapay, uyduruk fabrikasyon yemekleri yemezseniz, açlık bastırmak için pakete konulmuş trans yağlarla o zavallı yiyeceklerden yemezseniz hastalanmazsınız. Salgın malgın hikaye" dedi.

Karatay, Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde gerçekleştirilen "12. Zeytin Hasat Festivali" kapsamında düzenlenen "Zeytinde Sağlıklı Yaşam Paneli"nde yaptığı konuşmada, zeytin ve zeytinyağının anne sütü kadar değerli olduğunu hatırlattı.

Zeytinyağının tüm hastalıklara karşı koruyucu özelliği bulunduğunu belirten Karatay, "Zeytin bir meyvedir, bu yüzden zeytinyağına 'yağ' denmesi doğru değildir. Zeytinyağı, aslında bir meyvenin suyudur. Zeytinyağı da en sağlıklı meyve suyudur" diye konuştu.

Karatay, zeytinyağının altından da kıymetli olduğunu belirterek, "Zeytin, zeytinyağı sağlık verir, sağlık bahşeder. Halbuki asırlardır insanlar, altın için birbirini boğazlar. Bana göre, zeytin hakikaten çok önemlidir, kıymetini bilelim. Bütün yağlar, doğal olduğu sürece sağlıklıdır. Sağlıksız olan tek yağ, trans yağlardır. Yani margarinlerin içinde olanlar, kızartmayla, yanmayla meydana gelen yağlar tehlikelidir, kanserojendir ama zeytinyağı da yandığı zaman kanserojendir" ifadelerini kullandı.

"İçinde 'üçkağıt' olmayan zeytinyağlar sağlıklıdır" diyen Karatay, zeytinyağının ömrü uzattığını dile getirdi.

Karatay, doğada, bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda 30 türlü yağ olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İnsanlarda da bitkilerde de belirli miktarlarda yağ bulunur. 'Balık, faydalıdır' diyoruz, biz kardiyologlar, 'Beyaz et yiyin' diyoruz. Balıkta da tavukta da katı yağ vardır. Onun yanında hepsinde omega 3 de vardır, hepsinde zeytinyağı da vardır. Zeytinyağında da doymuş yağ vardır. Tekli doymamış da vardır, çoklu doymamış da. Zeytinyağında, omega 3 de vardır. Doğada hepsi bir bütündür. 'Onda o kadar, bunda bu kadar var' diye bir şey yok. Zeytinyağı, yağ değildir; sağlık kaynağıdır, ömrü uzatır. Tekli doymamıştır ama zeytinyağını da çok yüksek ısıda yaktığımız zaman trans yağı meydana gelir. O tehlikelidir. Yani 'Bütün yağlar çok tehlikelidir, aman sakın hayvansal yağ yemeyin. Gidin tavuk yiyin' denildiği zaman, tavukta da hayvansal yağ var balıkta da hayvansal yağ var."

Kolesterolün yağ olmadığına dikkati çeken Karatay, "Yağsız kırmızı ette kolesterol vardır. Kolesterol olmazsa ne bitki olur, ne hayvan olur, ne biz olabiliriz. Kolesterol, çok güçlü bir antioksidandır" değerlendirmesinde bulundu.

Karatay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meyve suyu olan zeytinyağını tüketmekle kilo almayız, dinçleşiriz, gençleşiriz, güzelleşiriz ve bağışıklık sistemimiz kuvvetlenir. Karaciğeri yağlandırmaz. Çünkü 'glisenik indeksli' dediğimiz kan şekerini ve kan insülinini yükseltici bir özelliği yoktur. Glisenik indeksi sıfırdır, şekeri düşürür. Virüslere, bakterilere karşı mücadele edebilmek için vücutta sağlıklı yağ, sağlıklı protein ve yeterli su olmasının yeterli. Vücudumuz, cildimiz, derimiz, burnumuzdan, boğazımızdan, akciğerlerimizden, mide ve bağırsaklarımıza kadar virüs, mikrop, bakteri dolu. Hepimizde kanser hücresi de var; böyle doğuyoruz. Vücudumuzun direnci azaldığı, çöktüğü zaman o mikroplar, devreye giriyor. Domuz gribi şimdi yaygın. Domuz gribi virüsü, hepimizde var ama zeytinyağı tüketerek, güçlenirseniz, sağlıklı beslenirseniz, yapay, uyduruk fabrikasyon yemekleri yemezseniz, açlık bastırmak için pakete konulmuş trans yağlarla o zavallı yiyeceklerden yemezseniz hastalanmazsınız. Salgın malgın hikaye. Doğal zeytinyağında yüzde 10-15 bitkisel yağ var. Yani zeytinyağında dahi katı yağ var. Katı yağdan korkmayın diye söylüyorum. yüzde 8-9 çoklu doymamış yani omega 3, omega 6, yüzde 80 tekli doymamış, yağ vardır. Onun için sağlıklı."

Zeytin yaprağı çayının da bağışıklık sistemini güçlendireceğini anlatan Karatay, bu yaprağı kaynatmadan demleyerek, yazın soğuk, kışın ise sıcak içilebileceğini söyledi.

Konuşmanın ardından Karatay'a Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal'ın eşi Ayla Uysal, teşekkür plaketi ve zeytin ürünlerinin bulunduğu bir hediye sepeti takdim etti.

30.1.2016 - 19776



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]