SA�LIK�Bakanl���, "T�rkiye �eker T�ketimini Azaltma Rehberi"ni yay�nlad�. Rehberde; ambalajl� g�dalarda, toplu beslenme yap�lan yerlerde ve �ekerli g�da �reten yerlerde kullan�lan �eker miktar�n�n, 2025 y�l�na kadar kademeli olarak y�zde 10 azalt�lmas�n�n planland��� belirtildi.�T�rk B�brek Vakf� Ba�kan� Timur Erk,�"Yolumuz uzun, fakat tuz t�ketiminin azalt�lmas�nda oldu�u gibi t�m g�c�m�zle �al��malar�n en b�y�k destek�ilerinden olaca��z" dedi.�� Bilimsel �al��malarla ortaya konulan �eker ve �eker ilave edilmi� besinlerin fazla miktarda t�ketiminin, ba�ta obezite olmak �zere; kardiyovask�ler hastal�klara, b�brek hastal�klar�na, di� ��r�klerine, baz� kanser t�rlerine, tip 2 diyabete ve baz� metabolik sorunlara neden oldu�u biliniyor. �zellikle �ocuklar� tehdit eden �nemli sa�l�k sorunlar�ndan olan obezitenin, her y�l yakla��k y�zde 8 oran�nda art�� g�stermesi, tehlikenin ve acil �nlem al�nmas�n�n zorunlulu�unu ortaya koyuyor.� Yap�lan ara�t�rma sonu�lar�, �lkemizde 1,8 milyondan fazla �ocu�un obez oldu�unu �arp�c� bir �ekilde g�steriyor. "10 YILDIR A�IRI �EKER VE TUZ T�KET�M� �LE SAVA�IYORUZ" Sa�l�k Bakanl��� taraf�ndan yay�nlanan�"T�rkiye �eker T�ketimini Azaltma Rehberi" �nerince ambalajl� g�dalarda, toplu beslenme yap�lan yerlerde ve �ekerli g�da �reten yerlerde kullan�lan �eker miktar�n�n, 2025 y�l�na kadar kademeli olarak y�zde 10 azalt�lmas� planlan�yor. T�rk B�brek Vakf�, a��r� tuz t�ketiminde oldu�u gibi �ekerle m�cadelede de fark�ndal�k olu�turmak i�in �e�itli kampanyalar y�r�t�yor. Vak�f Ba�kan� Timur Erk,�"Sa�l�k Bakanl��� ile T�rkiye G�da ve ��ecek Sanayii Dernekleri Federasyonu taraf�ndan lanse edilen, 'T.C. Sa�l�k Bakanl��� T�rkiye �eker T�ketimini Azaltma Rehberi'nin, �eker t�ketimi konusunda �lkemizde �nemli bir fark�ndal�k yarataca��na inan�yoruz.�Biz vak�f olarak son 10 y�ld�r, a��r� �eker ve tuz t�ketiminin azalt�lmas� i�in aral�ks�z saha �al��malar�yla konunun �nemine vurgu yapt�k ve yapmaya devam edece�iz. Devlet taraf�ndan da �konunun ele al�nmas�n�n g�veniyle �eker t�ketiminin zamanla azalaca��, yay�nlanan rehberde belirtiliyor. T�rk B�brek Vakf� olarak a��r� tuz t�ketiminde oldu�u gibi a��r� �eker t�ketiminin azalt�lmas� konusunda da gerek projeler, gerekse etkinliklerle her zaman oldu�u gibi toplum sa�l��� yarar�na t�m g�c�m�zle sahada olaca��z" dedi.� � "KORUYUCU HEK�ML�K ADINA �NEML� B�R ADIM" TBV Ba�kan� Erk,�"Obezite sadece �lkemizi de�il maalesef t�m d�nyay� tehdit ediyor. Bu konuda ��phesiz en b�y�k etken beslenme. Farkl� �lkeler farkl� modellerle uzun veya k�sa vadede bir dizi �nlem �al��malar�n� ortaya koyuyor. Biz de ge�ti�imiz y�llarda, T�rk B�brek Vakf� olarak, paketli g�dalardaki �eker ve tuz oran�na dikkat �ekmek, t�keticilerin fark�ndal���n� artt�rmak ve daha sa�l�kl� se�imler yapmalar�na rehberlik yapmak ad�na, �eker, tuz ve kalori miktarlar�n�n i�erik etiketlerinde 'Trafik I��klar� Modeli' tarz�nda olmas� i�in �al��malar�m�z� ba�latm��, Tar�m ve Orman Bakanl���na bu konuda �neride bulunmu�tuk. Bakanl�k bu �nerimizi hen�z sonu�land�rmad�. DS� taraf�ndan belirlenmi� olan ki�i ba��na g�nl�k t�ketilen �eker miktar�n�n 50 gram� ge�memesi�gerekirken, halen iki kat�ndan fazla olan �lke��eker t�ketiminin azalt�lmas�na y�nelik bu rehber, ula��lmas� gereken hedefe uzak olmakla beraber, iyi bir ba�lang��. Bunun, sa�l�k harcamalar�na ve koruyucu hekimli�e de olumlu yans�yaca��n� d���n�yoruz" diye konu�tu. MADDE MADDE SIRALADI Timur Erk, yay�nlanan rehbere ilave olarak; a��r� �eker t�ketiminin azalt�lmas� i�in sadece �ekerli g�dalardaki �eker miktar�n�n azalt�lmas�n�n yeterli olmayaca��n� s�yleyerek, T�rk B�brek Vakf�'n�n �al��maya katk� sa�layacak �nerilerini �u �ekilde s�ralad�: �
- Bu d�zenlemeleri uygulayacak, denetleyecek ve takip edecek kurum ve kurulu�lar�n tespit edilmesi,
- �ocuklar a��s�ndan paketli g�da reklamlar�n�n yay�n saatlerinde d�zenlemeye gidilmesi,
- Reklam giderlerine ayr�lan b�y�k b�t�eler g�z �n�nde bulundurularak, yeni vergilerle sat�� fiyatlar�n�n artt�r�lmas�,
- A��r� �eker i�eren �r�nlere eri�imlerinin azalt�lmas� / zorla�t�r�lmas�,
- Bu vergilerle sa�lanan kaynaklar�n, sa�l�ks�z beslenme sonucu ortaya ��kan sa�l�k sorunlar�n�n �nlenmesine ve/veya tedavisine y�nelik olarak geli�en sa�l�k harcamalar�nda kullan�lmas�,
- �ekerli g�dalar� a��r� t�ketmenin getirdi�i sorunlar�n �ocuklar�m�za ve ebeveynlerine a��k ve net olarak anlat�lmas�,
- Uygun ya� gruplar�na y�nelik olarak m�fredat d�zenlenmesi,
- Do�al ve sa�l�kl� g�dalar�n yayg�n olarak tan�t�lmas� / hat�rlat�lmas�,
- Yerel g�dalarla beslenmenin �ne ��kar�lmas�,
18.10.2021 - 57153
|