22 Mayıs Dünya Obezite Günü

Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme, obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir.

22 Mayıs Dünya Obezite Günü

Obezite;Besinlerle alınan enerjinin(kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanmasınınsonucu ortaya çıkan,yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Obezite Hastalığı birçok nedene bağlı olduğundan bireysel mücadelenin ötesinde birçok sektörle vekurumlararası işbirliğiyle mücadele edilmesi kaçınılmazdır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı Temel SağlıkHizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 13 Ekim 2010 tarih 41372 sayılı yazıları ve 2010/22 sayılı Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda "Türkiye Obezite ile Mücadele Kontrol Programı " hazırlanarak ülkemizinhedefleri ve ihtiyaçları doğrultusunda faaliyetlerin startları verilmiştir.

Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörleri,

Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları,

Fiziksel aktivite yetersizliği, yaş, cinsiyet eğitim düzeyi,

Sosyo-kültürel etmenler, gelir durumu,

Hormonal ve metabolik etmenler,

Genetik, psikolojik etmenler,

Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama,

Sigara- alkol kullanma alışkanlığı,

Kullanılan bazı ilaçlar (antidepresanlar vb.),

Doğum sayısı ve sık doğum aralığı, anne sütünün yetersiz alınması.

Obezite Riskini Azaltmak İçin Yaşam Şekline Yönelik Öneriler

Yiyecek alışverişini tok karnına yapmak, yenmemesi gereken besinleri satın almamak,

Alışverişe liste hazırlayıp çıkmak,

Yenmeye hazır besinleri satın almamak,

Satın alırken enerjisi düşük besinleri seçmek (yağlı peynir yerine yağsız peynir seçmek),

Boş zamanlarda yiyecek atıştırmak yerine egzersiz yapmak,

Sık aralıklarla azar azar yemek, öğün atlamamak,

Göz önünde yiyecek bulundurmamak,

Mutfağa fazla zaman ayırmamak, en kısa sürede işi bitirip uzaklaşmak,

Yenilmemesi gereken besinleri evde bulundurmamak,

Yemekte küçük, salatada büyük tabak kullanmak, servis malzemelerini küçük seçmek,

Tabakta yemek bırakmaktan çekinmemek, kalanı ara öğünde yemek,

Mümkün olduğunca iyi çiğnemek ve yavaş yiyerek lokmaların tadına varmak,

Lokmalar arasında çatalı kaşığı elinden bırakmak,

Yemek yerken başka aktiviteler (TV seyretmek, okumak gibi) yapmamak,

Akşam yemeğinden sonra bir şey yememek,

Özel günlerde düşük kalorili yiyecekleri tercih etmek, eğer fazla yenilirse sonraki öğünü sadece salata ve biraz peynirle geçiştirmek,

Herhangi bir sağlık problemi yok ise aktiviteyi arttırmak, kısa mesafelerde taşıt kullanmamak, asansöre binmemek, hızlı tempoyla yürümek, ev işlerini kendi kendine yapmaya çalışmak,

Yemek pişirirken düşük enerjili olmasına dikkat etmek (etli yemeklere yağ koymamak, yemeklerdeki yağ miktarını azaltmak, kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirmek vb),

Kilo verme konusunda kendisine güvenmek, sabırlı olmak, sıkıntıları yiyerek gidermek yerine başka faaliyetlerde bulunmak (hergün kitap okumaya vakit ayırmak gibi).

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilimizde kurumlarımıza yönelik Sayın Valimiz Memduh Oğuz'un destekleriyle ' Söz Konusu Sağlığım ve Kurumumsa Eğer Herşeye Değer' ismiyle projemize başlıyoruz. Projeden amacımız Kurumlarımızda obez taraması, eğitim ve fiziksel aktivite konularında farkındalık yaratarak amir ve çalışanları bilinçlendirmek moral ve motivasyonu arttırmak.

23.5.2012 - 10878





İlgili Diğer Yazılar
Migren Tedavisi
Migren Tedavisi
Spermi bozuk erkeklere domates müjdesi!
Spermi bozuk erkeklere domates müjdesi!
"Türkiye
"Türkiye'de 20-22 milyon obez olduğunu düşünüyoruz"
Doğum kontrol yöntemlerinin önemi
Doğum kontrol yöntemlerinin önemi
Yumurtalarınızı dondurmayı düşünüyorsanız bilmeniz gereken 5 şey
Yumurtalarınızı dondurmayı düşünüyorsanız bilmeniz gereken 5 şey
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları
BU SAYFAYI PAYLAŞ Facebook'ta paylaş

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]