23.Ulusal Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kongresi Başlıyor!

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. 'kupa çekme' yönteminin bilimselliğinin kanıtlandığını ve tedavi amaçlı kullanımının yararlı olduğunu söyledi.

23.Ulusal Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kongresi Başlıyor!

İstanbul Üniversitesi  Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın, özellikle kırsal kesimde bel ve sırt ağrılarında uygulanan geleneksel 'kupa çekme' yönteminin bilimselliğinin kanıtlandığını ve tedavi amaçlı kullanımının yararlı olduğunu söyledi. Antalya'nın Manavgat ilçesinde düzenlenen 23. Ulusal Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kongresi'nde gazetecilere açıklama yapan Prof. Aydın, özellikle kırsal kesimde çeşitli fiziksel ağrılara karşı geleneksel olarak uygulanan 'kupa çekme " yönteminin tıbbi olarak bilimselliğinin ortaya çıktığını bildirdi.


Aydın, "Köylerde annelerimizin veya ninelerimizin bildiği kupa çekme yöntemini aslında biz şu anda vakum çekme olarak kullanıyoruz. Hatta tens denilen cihazın çalışma mantığı da kupa çekmekle aynıdır " dedi. Kupa çekmenin bilimsel temelinin bulunduğunu ve son derece faydalı olduğunu ifade eden Aydın, ancak bu tedavinin uzman denetimi ve gözetiminde yapılması gerektiğini söyledi.


Aydın, bu yöntemin cilt duyu bozukluğu olanlarda, yaşlılar ve şeker hastalarında kullanılmasının sakıncalı olduğunu belirtti.


Geleneksel tedavi yöntemlerine ilginin 1970'lerden sonra geliştiği ve bunun bir disiplin altında formüle edildiğini belirten Aydın, "Günümüzde teknoloji inanılmaz bir biçimde ilerledi. Tıp da teknolojik imkanları sonuna kadar kullanıyor ancak bir yandan da geleneksel tedaviden vazgeçilemiyor. Şu anda hem teknolojiyi hem de geleneksel yöntemleri kullanan bütünleştirici bir tedavi sistemine gidiliyor " diye konuştu.


Geleneksel tedaviler arasında, Çin menşeli tedavi yöntemleri, bitkisel kökenli tedaviler, elle tedavi yöntemleri ve zihinsel tedavilerin bulunduğunu ifade eden Prof. Aydın, sözlerini şöyle tamamladı: "Hatta dua etmenin bile insanların tedavisine psikolojik olarak iyi geldiği bilimsel olarak ispatlandı. Zaten iyileşecek olan bir insanın öncelikle buna inanması gerekiyor. Rahatsızlanan insanlar modern yöntemlerle tedavi olurken bunu zihinsel yöntemlerle de desteklemeli. İşte burada dua da devreye giriyor. Böyle durumlarda duanın bile tedavi sürecini hızlandırdığı bilimsel olarak kanıtlandı.


23'ncü Ulusal Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kongresi'nde beyin veya omurilik hasarı sonucu felç geçiren hastaların tedavisinde kullanılan "Lokomat Pro " adlı cihazın tanıtımı da yapıldı. Darüşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, robotik teknolojinin tıbbın çeşitli branşlarında kullanıldığını, bu cihazın robotik yürüme sisteminin hastaların rehabilitasyonu için büyük yarar sağladığını kaydetti.


Kalyon, cihazdan beyin veya omurilik hasarı sonucu yürüme yeteneğini tamamen veya kısmen kaybeden hastaların tedavi sürecinde yararlanıldığını söyledi. Cihazla birlikte hastalara günlük yürüme egzersizleriyle yürüme yeteneğinin tekrar kazandırıldığını da belirten Kalyon, "Lokomat Pro sistemi, yürümeye çok benzeyen bir sistem. Beyne, doğal yürümeye en yakın sisteme ait veriler gönderiyor. Tedavi sürecinde felçli hastalarda olumlu etkilerinin görüldüğü ve hastanın yürümesinde kolaylık sağladığı tespit edildi " dedi. Elsa Ortopedi şirketi tarafından ithal edilen "Lokomat Pro " adlı robotik yürüme sisteminin uygulamalı tanıtımı da üretici firma olan Hocoma'dan Harald Kinzer tarafından yapıldı. Lokomat Pro'nun Türkiye'de özel ve resmi 9 sağlık kuruluşunda kullandığı ve fiyatının 900 bin TL olduğu öğrenildi.

13.5.2011 - 7223



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]