6. Avrupa Aşı Haftası Başladı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi, 2005 yılında, aşılamanın desteklenmesi amacıyla ''Aşı Haftası'' yapılmasına karar vermiş ve böylece ilk Aşı Haftası Ekim 2005 tarihinde gerçekleşmiştir.

6. Avrupa Aşı Haftası Başladı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi tarafından 23 Nisan – 30 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen “Altıncı Avrupa Aşı Haftası’’nda ana tema aşı ile korunulabilir hastalıkların tehdidine karşı sektörler arası işbirliği yapılarak çözümler bulunması, bağışıklamanın hedeflerine ulaşılmasının ne kadar önemli olduğunun vurgulanması olarak belirlenmiştir.


Ülkemizde gerçekleştirilecek olan Altıncı Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri ile sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda bilgilendirilmesi, duyarlılığın arttırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması yolu ile 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması hedeflenmektedir.

Aşı; insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinlerin) etkilerini ortadan kaldırarak geliştirilen biyolojik maddelerdir. Aşılar insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.


Aşılama hizmetleri, bebekleri, çocukları ya da erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacı ile yürütülen önemli bir temel sağlık hizmetidir.


Aşılama hizmetleri ile daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur.


Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. 1988 yılında 350.000 olan vaka sayısı 2009 yılında 1606 vakaya indirilmiştir. Ülkemizde son polio vakası 26 Kasım 1998 tarihinde görülmüştür. Ancak halen dünyada vakaların görülmesi nedeniyle program ve aşılama çalışmalarına devam edilmektedir. Polio Eradikasyon Programı çalışmaları ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Türkiye’yi 21 Haziran 2002’de “Poliodan Arındırılmış Bölge” Sertifikası ile belgelendirmiştir.


Ülkemizde Kızamık hastalığını yok etmeye yönelik yürütülen program ile 2003-2005 döneminde 9 ay-14 yaş grubunda 18.216.897 çocuk ek Kızamık aşı dozu ile aşılanmıştır. Yılda 30.000’in üzerinde vaka görülürken Kızamık 2010 yılında hiç yerli vaka görülmemiştir.


Son yıllarda aşılama hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydedilmiş olup; 2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, Kızamık, Hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılmakta iken 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında Hib (Hemofilus influenza tip b), Kızamıkçık, Kabakulak aşıları uygulanmaya başlanmıştır.


2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-Hib (Difteri-Boğmaca-tetanoz- Çocuk Felci-Hib (Hemofilus influenza tip b) tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008’den itibaren ise; Mayıs 2008 doğumlu çocuklardan başlamak üzere; Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA) takvime eklenmiştir. Böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’e yükselmiştir. 2010 yılında ise ilköğretim 1. Sınıf öğrencilerine uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA (dörtlü karma) aşısı eklenmiş ve bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmaya başlanmıştır. Nisan 2011 tarihinden itibaren de daha geniş koruyuculuk sağlayan Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA) uygulanmaya başlanmıştır.


Geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atmak için çocuklarımızın aşılarını mutlaka yaptıralım, aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için Aile Sağlığı Merkezlerine götürelim.

27.4.2011 - 6765



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]