60 Milyon Çocuk, 5 Yaşına Gelmeden Hayatını Kaybediyor

Jinekolog Op. Dr. Filiz Candan Topuz, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla Türkiye'de yaşanan erken doğum vakalarını, bu doğumlar nedeniyle yaşanan kayıpları ve prematürite hakkındaki görüşlerini paylaştı.

60 Milyon Çocuk, 5 Yaşına Gelmeden Hayatını Kaybediyor

Jinekolog Op. Dr. Filiz Candan Topuz, prematüritenin gebeliğin 37 haftasından önce olan erken doğumları kapsadığını ve bu bebeklerin prematüre bebek olarak tanımlandığını belirterek yaklaşık 10 bebekten birinin erken doğduğunu kaydetti.



Türkiye'de doğan her 1000 bebeğin 10'unun bir yaşına gelmeden hayatını kaybettiğini dikkat çeken Topuz, bu kayıpların %30'unun ilk altı gün içinde, %64'ünün ise bir ayını tamamlamadan gerçekleştiğini belirtti. Topuz, bu kayıpların büyük oranda düşük doğum ağırlıklı ve prematüre bebeklerin oluşturduğunu vurguladı.

KRİTİK HAFTALARA DİKKAT

Topuz, erken doğumlarda kritik haftaların özel bir önem taşıdığını ifade ederek şunları belirtti: "24 hafta, 28 hafta ve 32 hafta biz kadın doğum hekimleri için önemli kritik haftalardır. 28 haftaya ulaşmış bir bebek yaklaşık 1000 gramdır. Bugün artık yenidoğan yoğun bakım şartlarının iyileşmesi nedeniyle 1000 gram üzerindeki bebeklerin %90'ı yaşatılabiliyor. 32 haftada ise bebeğin akciğerleri artık surfaktan üretmeye başlar ve böylece daha az solunum problemiyle karşılarız. Yoğun bakım tedavisi ile 35 hafta sonrası prematür bebekler artık dışarıda yaşamaya hazır hale gelir. Gebelik haftası ne kadar ileri ise prematüriteye bağlı komplikasyonlarla o kadar az karşılaşırız. Obstetri ile uğraşan biz hekimler bir erken doğum eylemiyle karşılaştığımızda bebeğimizi anne karnında ne kadar süre tutabiliyorsak, doğum sonrası yenidoğanın yoğun bakım ihtiyacı o kadar azalacağından, bebek ve anne için en iyi şartları sağladıktan sonra doğuma karar veririz."

ERKEN AĞRILAR ERKEN DOĞUM SEBEBİ

Erken doğumun birçok nedeninin olabileceğini söyleyen Topuz, "Doğum ağrılarının erken başlaması erken doğumların %40-50'si kadarının sebebidir. Diğer sebepler ise bebeğin su kesesinin erken açılması, plasentanın erken ayrılması ve anneye ya da bebeğe ait sebeplerle hekimler tarafından erken başlatılan doğumlardır. Örnek vermek gerekirse bebekte gelişme geriliği olması ya da annede prekelampsi dediğimiz gebelik zehirlenmesinin olması gibi nedenlerdir" açıklamasını yaptı.

ERKEN DOĞUM ÖNCEDEN ANLAŞILABİLİR Mİ? HANGİ GEBELER RİSK ALTINDA?

Topuz, hangi anne adaylarının risk altında olduğu hakkında ise şunları kaydetti: "En önemli risk faktörü daha önce erken doğum yapmış olmaktır. Erken doğum yapan annelerin tekrar erken doğurma oranı çeşitli çalışmalarda %17-30 arasındadır.



Annedeki bir enfeksiyon durumu da yine erken doğumu tetikler. Rahimin doğuştan anormal yapısı, rahim ağzı yetersizliği, plasenta yerleşim anormallikleri ve erken ayrılması, çoğul gebelikler, geçirilmiş rahim ameliyatları, bebeğin suyunun fazla olması ve annenin psikososyal stresi de diğer faktörler arasındadır. Risk faktörleri saptanan gebeler gebeliğin 2'nci trimesterinde servikal kanal uzunluğu ölçülerek erken doğum riski anlaşılabilir. Risk faktörüne göre sürekli yatak istirahati gerekebilir ve çeşitli ilaç tedavileri gerekirse hospitalize ederek gebelik haftasını uzatmaya çalışırız."

Op. Dr. Filiz Candan Topuz - Op. Dr. Filiz Candan Topuz, İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık eğitimini tamamladı. Topuz, halen Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nde çalışmaktadır. Riskli gebelikler, ürojinekoloji ve infertilite özel ilgi alanlarıdır.


17.11.2017 - 29982



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]