Anne Adayları "Diş Eti İltihabını" Önemseyin

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu tedavi edilmeyen diş eti iltihabının erken doğum ve düşük yapma ihtimaline neden olduğunu belirtiyor.

Anne Adayları

Hamilelik döneminde vücuttaki hormonal aktivite en üst düzeye çıkmaktadır. Birçok hormonun aktif olarak çalıştığı bu dönemde anne adaylarının ağız ve diş bakımına yeterli önemi vermeleri gerekiyor. Özellikle östrojen hormonunun diş eti iltihabı oluşumuna doğrudan etkisi bulunmaktadır.

Hamilelikte hormon değişimleri dişleri de etkiliyor

Anne adaylarının hamilelik döneminde diş bakıma daha fazla hassasiyet göstermesi gerekir. Diş bakımına gerekli önemi vermeyen anne adaylarında ağız içi rahatsızlıkların her türüne rastlamak mümkün. Hamilelik dönemindeki diş eti iltihabı aslında bakteri plağına bağlı olarak gelişir. Gebelik öncesi dişlerde var olan iltihaplanmalar erken dönemde fark edilmediği takdirde, ilerleyerek ağız içinde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Diş eti iltihabı düşük ve erken doğum riskini artıyor

Hamilelik Gingivitisi: Hamileliğin erken safhalarında görülen, diş eti hastalığının başlangıcıdır. Gingivitisinin esas nedeni de bakteri plağıdır. Ağız bakımının yetersiz olması zaman içinde dişlerin üzerinde bakteri plağının oluşmasına neden olur. Bu hastalıkta dişler kızarır, fırçalama esnasında diş eti hassas olduğu için kolayca kanar ve diş eti büyümeleri görülür. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu , "Gebelik öncesi yapılan muayenede "gingivitis" olarak bilenen ufak çaplı bir diş iltihabı henüz başlangıç halinde tespit edilip gerekli tedavi uygulanırsa sorun ilerlemeden çözülmüş olacaktır" dedi.

Ağızda bakteri plağının oluşmaması için dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Hamilelik gingivitisi gebeliğin 2. ayında başlayıp 8. ayında en üst seviyeye çıkar, doğumdan sonra kendiliğinden iyileşir.
Hamilelik Tümörü: Tümörden kasıt iltihaba bağlı gelişen diş eti büyümeleridir. İki diş arasındaki diş etinde büyüme olarak kendini gösterir. Kanser değildir. Bu şişlik doğumdan sonra yani hormonların etkisi ortadan kalkınca kendiliğinden geçer. Bazen aşırı büyüme bağlı olarak çiğneme esnasında o bölgede travma meydana gelebilir. Şişliğin üzerinde yara oluşur bu yara da ağrıya neden olabilir. Hekim gerekli görürse küçük bir cerrahi müdahale yapılabilir. Bu müdahale anne karnındaki çocuğa asla zarar vermez.

Kronik Periodontitis: Hamilelerde rastlanan bir diğer diş eti iltihabı ise" kronik periodontitis "dir. Diş eti hastalıkları arasında en sık görülen, 'kronik periodontitis' denilen ve gram negatif bakterilerinin yaptığı enfeksiyon tedavi edilmediği zaman erken doğum ve düşük kilolu doğuma neden olabiliyor. Antibiyotikle tedavi edilen diş eti iltihabı anne karnındaki bebeğe zarar vermiyor.

Diş eti hastalıkları bakımı iyi olmayan ağızlarda oluşuyor

Hamilelik öncesinde ağız bakımı iyi olan anne adaylarında hamilelikte de aynı bakımı uyguladıkları sürece herhangi bir diş eti rahatsızlığı oluşmaz. Bu nedenle anne adaylarının hem kendi sağlıkları, hem de bebeklerinin gelişimi için hamilelik öncesi mutlaka bir diş hekimine başvurması gerekiyor.

Dengeli beslenme önemli : Bebeğin diş gelişimi henüz anne karnındayken başlar. Anne adayının hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmesi gerekiyor. Anne adayı gebelik süresince vücudun ihtiyaç duyduğu A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin besinler tüketmelidir. Gün içinde sürekli bir şeyler atıştırmakta ağız hijyeni açısından doğru değildir, asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır. Şekerli besinler tüketildiğinde ise dişler fırçalanmalı, bu mümkün değilse ağız bol su ile çalkalanmalıdır.

14.5.2015 - 17410



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]