Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman, Haberler.com Haber Merkezi'nin Youtube yayınına konuk oldu. Op. Dr. Duman, kadınların gündelik hayatta sıklıkla karşılaştıkları ve akıllarda soru işaretleri yaratan soruları yanıtladı.
|
|
|
|
|
|
Farklı yaş gruplarında görülen adet dışı kanamaları, farklı nedenlere bağlı olarak gelişse de kadınlarda büyük tedirginliğe yol açıyor. Bu döngünün alt sınırının 21 gün olarak başlamakla birlikte döngü ritminin her kadında aydan aya değişebileceğinin altını çizen Op. Dr. Ayşe Duman, "Adet düzensizliği şikayetiyle gelen çoğu hasta, 28 gün ile 35 gün arasında değişen aralıklarla adet geçiriyor. Bu düzensizlik değildir. Bu sizin düzeninizdir." dedi
"HER KADININ KENDİNE ÖZGÜ ADET DÜZENİ VAR"
Her ay, aynı şekilde adet olmak zorunda değilsiniz. Bu döngüyü hesaplarken de başlangıçtan başlangıca saymamız gerekiyor. Bazı hastaların tüm kontrolleri temiz çıkmasına rağmen, 2 ayda bir adet kanaması görülüyor. Başka bir problem olmadığı takdirde bunu normal sayarak hastalarıma, bu döngünün onların kendi döngüleri olduğunu ifade ediyorum.
Op. Dr. Duman, birçok kadının yaşadığı ve tedirginlik yaratan adet dönemi dışında gerçekleşen ara kanamalara ilişkin soru işaretlerini şöyle açıkladı:
"Asıl problem teşkil eden durum, 21 günden daha sık adet görmektir. Kadınlar bu konuyu, 'ben zaten sık sık kanıyorum' diyerek geçiştirmemeli. Çünkü sık sık kanamak demek bedenin kansız kalması demektir. Kan, tüm organlar için çok önemli bir malzeme. Böyle bir durumla karşılaşan kadınların, muhakkak bir jinekoloğa giderek gerekli kontrolleri yaptırması gerekir.
KANAMA İLİŞKİ SONRASI OLUYORSA DİKKAT!
İşte 'ara kanama' dediğimiz kanamalar da bu döngünün dışında kalan kanamalardır. Bu tür kanamalar, adetin orta döneminde oluyorsa östrojen hormonundaki değişmelere bağlı olarak geliştiği için normaldir. Fakat kanamanız adetiniz bittikten 3 ya da 5 gün sonra başlıyorsa ve bu kanama ilişki sonrası oluyorsa muhakkak bir jinekoloğa giderek muayene olmak gerekir.
LEKELENME VE ARA KANAMA KARIŞTIRILIYOR
Kanama, adete yakın dönemde başlayıp 3 ya da 5 gün kala gerçekleşiyorsa buna ara kanama değil 'lekelenme' olarak tabir ediyoruz. Böyle bir durumda hastayı muayene ettiğimizde herhangi bir problem yoksa bunu duygu duyurumu ile ilişkilendiriyoruz. Zor adet gören, halk arasındaki tabiriyle 'sökülemeyen' kadınlara baktığımızda bu tür kadınların genellikle kabızlık ve kasık bölgelerinde genellikle şişkinlik yaşadıklarını görüyoruz.
"NEGATİF DUYGULAR ADETE DE TESİR EDİYOR"
Bu tür durumları, duyguların beden üzerindeki tesiri olarak yorumlayarak bütüncül olarak ele almak gerekiyor. Zira ruh, zihin ve beden bütünlüğü içinde duyguların da beden üzerinde ciddi tesiri var. Negatif duygular vücut fonksiyonlarına tesir ettiği gibi adete de tesir ediyor. Lekelenmelerde problem olarak gördüğümüz şey genellikle rahim içi polipler ve rahim içi miyomlar oluyor."
30.4.2021 - 53155
|
|