Aşırı Et Tüketmek Kolon Kanserine Neden Oluyor!

Dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer alan kolon kanserinden korunmanın yolu tarama testlerinden geçiyor.

Aşırı Et Tüketmek Kolon Kanserine Neden Oluyor!

Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı , kolon kanserinin ilk habercisi olan poliplerin belirlendiği anda alınması gerektiğine dikkat çekiyor.


Kolon yani kalın barsak, sindirim sisteminde atık maddelerin depolandığı kısımdır. Kolonun son parçası rektumdur ve anüsle birleşir. Kolon ve rektum tümörleri barsağın iç yüzünde büyürler. İyi huylu olanlar (polip) komşu dokulara ya da diğer organlara yayılmaz.


Polipler kolonoskopi sırasında kolayca çıkarılabilirler ve zararsızdırlar; ancak çıkarılmayan polipler yıllar sonra kanserleşebilir. Kolon kanserleri ise komşu dokulara yayıldıkları gibi (metastaz) uzak organlara da yani akciğer ve karaciğere yerleşebilirler. Metastaz olduğunda tedavi şansı azdır.


Aşırı doymuş ve hayvansal yağ tüketen gelişmiş ülkelerde kolon kanseri daha sık görülür. Neden olarak yağ yıkım ürünlerinin kanserojen etkisi sorumlu tutulmuştur. Sebze ve lifli beslenmenin ise kanserojenlerin barsaktan atılmasını artırarak kolon kanser riskini azaltacağı gösterilmiştir.


Polipler erişkinlerde yüzde 10 ile yüzde 27 oranında saptanmaktadır. Hayat standardı ve ilerleyen yaşa göre bu oran artmaktadır. 60 yaşın üzerinde her iki kişiden birisinde polip saptanabilir. Kanser potansiyeli olan polipler adenoma veya adenomatoz polip olarak adlandırılırlar ve kolon poliplerinin yüzde 70’ini oluştururlar. Polipin çapı ile kanserleşme potansiyeli de artmaktadır. 2 cm. çapındaki polipin kanserleşme riski yüzde 20’den fazladır.


Birinci derece yakınlarında kolon kanseri olanlarda risk yüzde 18 daha fazladır. Kalıtımsal geçiş tüm kolon kanserlerinin yüzde 5’ini oluşturur ve kanser genellikle 50 yaşından önce gelişir. Ailede birkaç kişide birden gözlenebilir ve genelde başka organ kanserleri ile birliktedir.


Ülseratif kolit hastalarında tanı konulduktan 10 yıl sonra kanser riski yüzde 2.5 ve 30 yıl sonra yaklaşık yüzde 7.7’dir. Bu hastalarda hastalık süresinin uzunluğu ve kalın barsağın ne kadarının etkilendiği kanser riskini belirler.

10.2.2011 - 5060



İlgili Diğer Yazılar
Bağırsak sağlığını koruyan öneriler
Bağırsak sağlığını koruyan öneriler
Kolon kanserinde gerileme: Sıralaması değişti
Kolon kanserinde gerileme: Sıralaması değişti
Kolon Kanseri İçin Uzmanından Kırmızı Et Uyarısı
Kolon Kanseri İçin Uzmanından Kırmızı Et Uyarısı
Kolon Kanserinde Erken Teşhis Yüz Güldürüyor
Kolon Kanserinde Erken Teşhis Yüz Güldürüyor
Çocuğunuzun Genetik Yapısını Bozuyorsunuz!
Çocuğunuzun Genetik Yapısını Bozuyorsunuz!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]