Astımı Olan Çocuklarda Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Allerjik hastalıklara sahip çocuklarda günlük yaşamda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Hekimin önerdiği ilaç tedavisi dışında bazı özelliklerin bilinmesi ve bunlara dikkat edilmesi hayat kalitesini arttırır.

Astımı Olan Çocuklarda Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Astımlı Çocuklar Nelerden Korunmalıdır?


Astımlı çocuklar sigara ile temastan, hava kirliliğinden, grip ve soğuk algınlığından, solunum yolunu tahriş eden maddelerden ve en önemlisi hastalığı tetikleyen belirlenmiş bir allerjen varsa, bu  allerjenlerden korunmalıdır.



Astımlı Çocuklar İçin Sigara Zararlı mıdır?


Astımlıların en önemli düşmanı sigaradır. Sigaranın başka odada içilmesi, hava filtrelerinin kullanılması sigaranın verdiği zararları önlemez. Sigaranın zararlarını önlemenin tek yolu tamamen dumansız bir ortam sağlanmasıdır.


Astım ve Grip


Astımlı çocuklarda basit bir grip nefes darlığına yol açabilir. Bu nedenle astımlı çocuklar gribi olanlarla temastan kaçınmalıdır. Grip aşısı gribi tamamen engellemez ancak, enfeksiyonun neden olduğu astım atak sıklığını ve şiddetini azaltabilir. Grip aşısı ancak doktor önermişse uygulanmalıdır.

Astım ve Evcil Hayvanlar


Astımlı çocukların bir kısmında evcil hayvanlara karşı allerji vardır. Bu hastalarda tedavinin en önemli kısmı evcil hayvanlarla teması azaltmaktır.


Astım ve Spor


Astımlı çocukların bir kısmında egzersiz sonrası kuru öksürük, hırıltı ve solunum güçlüğü gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Astım tedavisinin ana amaçlarından biri, çocuğun yaşıtlarından farksız fiziksel etkinlikleri yapmasını sağlamaktır. Düzenli kontrol altında olan ve yakınmalarına uygun ilaç tedavisi ile izlenen çocuklara efor kısıtlaması önerilmez.


Unutulmamalı ki olimpiyat takımlarında yarışan ya da profesyonel olarak spor yapan, yani yaşamını spordan kazanan pek çok astımlı sporcu vardır. Eğer çocuk ilaçlarını düzenli olarak kullanıyorsa, ya da  efordan once gerekli ilacı alıyorsa rahatlıkla spor yapabilir. Özellikle yüzme, astımlı çocuklarda önerilen spor dalıdır.


Ev Tozları İle Mücadele


Solunum yolu ile vücuda giren allerjenlerin başında ev tozu akarları gelmektedir. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu hayvancıklar toplumumuzda en sık astım nedeni olan allerjenlerdir. Akarlar oda ısısında ve nemli ortamda kolayca ürerler; insanların deri döküntüleri ile beslenirler.


Bu nedenle evlerde özellikle yatak odaları, halılar, ev tozu, tüylü yünlü oyuncaklar, yatak takımları ve giysiler bu hayvancıkların yaşaması için son derece uygun yerlerdir. Bin ikibin metrenin üzerindeki yüksek bölgelerde akarların yaşama şansı azalmaktadır.


Akarlar tüm yıl boyunca canlılıklarını sürdürdükleri için neden oldukları belirtiler de yıl boyu surer, belli bir mevsimde yoğunlaşmaz. Ev tozu akarları ile mücadelede ortamdaki nem miktarı azaltılmaya çalışılmalıdır, çünkü bu hayvanlar nem oranının %40’tan düşük olduğu ortamlarda yaşayamazlar. Ev tozu akarı duyarlılığı olan astımlı çocukların yatak odalarına halı serilmemelidir, etrafta toz tutacak yünlü – tüylü oyuncak ve eşyalar bulundurulmamalıdır. 


Yatak çarşafları her hafta en az 60 derecede yıkanmalıdır. Ev tozu akarına karşı alınacak en etkin önlemlerden biri de yatakların ve  yastıkların  özel kılıflar ile kaplanmasıdır.




Amerikan Hastanesi


Pediatri Bölümü


Dr. Ayla Kamburoğlu Göksel

23.7.2010 - 1612



Astımı Olan Çocuklarda Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir? Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Sinem Özdemir dedi ki;
27.7.2010

İlgili Diğer Yazılar
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
"Sezaryen, alerjik hastalık görülme olasılığını artırıyor"
"Sezaryen, alerjik hastalık görülme olasılığını artırıyor"
Sma
Sma'lı Hastalar İçin Umut Işığı
Astım Atakları Ölüme Neden Olabilir
Astım Atakları Ölüme Neden Olabilir
Çocuklarınıza Her Gün 1 Yumurta Yedirin!
Çocuklarınıza Her Gün 1 Yumurta Yedirin!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Gebeliğin Hangi Döneminde Diş Tedavisi Yapılmamalıdır ?
Gebeliğin Hangi Döneminde Diş Tedavisi Yapılmamalıdır ?
Sağlık Video İdrarda Gebelik Testi Ne Zaman Doğru Sonuç Verir ?
İdrarda Gebelik Testi Ne Zaman Doğru Sonuç Verir ?
Sağlık Video Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer ?
Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer ?
Sağlık Video Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

[Hata Bildir]