Avrupa'daki Gıda Salgınlarının En Büyük Nedeni: Salmonella

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, 2008 yılında insan-hayvan teması sonucu ortaya çıkan zoonotik enfeksiyonlar ve kirlenmiş gıda tüketimi sonucu ortaya çıkan salgınlar hakkında bir çalışma raporu yayımladı.

Avrupa'daki Gıda Salgınlarının En Büyük Nedeni: Salmonella

Rapor, en çok saptanan üç zoonoz enfeksiyonun 2007 yılına göre azaldığını gösterdi. Avrupa’da en sık rastlanan zoonotik enfeksiyon, ishal ve ateşe neden olan kampilobakter enfeksiyonu (Campylobacter bakterisinin neden olduğu) idi. 2008 yılında 190 bin 566 kampilobakter vakası saptanırken, 2007 yılında bu rakam 200 bin 507 olarak rapor edilmişti. Campylobacter bakterisine gıda maddelerinden en çok çiğ tavuk etinde saptanırken, bakteri canlı hayvanlardan en çok domuz ve sığırlarda görüldü.

İkinci en sık saptanan zoonotik enfeksiyon ise Salmonella. 2008 yılında 131 bin 468 vaka kayıtlara geçerken, 2007 yılında 151 bin 998 vaka olduğu tespit edildi. Ayrıca bu enfeksiyonun gıda kaynaklı salgınların en sık nedeni olduğu görüldü. Salmonella, en çok çiğ tavuk, hindi ve domuz etinde görülüyor. Son beş yıla göre hem hayvan hem de insanda Salmonella’nın giderek azaldığı görüldü.

2008 yılı raporunda 1381 vakada Listeria enfeksiyonu saptanırken, 2007 yılına göre yüzde 11 azalma olduğu gözlendi. Campylobacter ve Salmonella enfeksiyonlarına göre daha az saptanan Listeria enfeksiyonu özellikle yaşlılar gibi hassas bir grubu etkiliyor ve yüksek öldürücülük potansiyeline sahip.

Enfekte sığır, koyun ve keçinin kirlettiği ortamın tozunun insanlar tarafından solunmasıyla bulaşan diğer bir zoonotik enfeksiyon Coxiella burnetii bakterisiyle oluşan Q ateşi hastalığı, 2007 yılında 585’ken, 2008 yılında 1599 vakaya kadar yükseldi.

Q ateşi, grip benzeri ve ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden bir enfeksiyon. Rapor bu enfeksiyonun, hayvanlardan en çok keçilerde olduğunu gösteriyor. Rapor ayrıca 2008 yılında 5332 gıda kaynaklı salgının saptandığını, bu salgınlardan 45 bin insanın etkilendiğini ve 32 ölümün gerçekleştiğini bildiriyor.

Bu salgınlarda en sık saptanan bakteri Salmonella, en sık kaynak oluşturan gıdalar ise yumurta ve yumurta ürünleri (yüzde 23), domuz eti ve türevleri (yüzde 10) ve açık büfe yemekleri olarak sıralandı.

European Food Safety

Herkese Sağlık Dergisi

26.10.2010 - 2786





İlgili Diğer Yazılar
Enerji deposu
Enerji deposu 'kurut' alıcılarını bekliyor
Korona virüs "ekşi mayalı" ekmeğe rağbeti artırdı
Korona virüs "ekşi mayalı" ekmeğe rağbeti artırdı
Koronavirüs: Kimler Covid-19
Koronavirüs: Kimler Covid-19'u daha uzun süre geçirmeye yatkın?
Koronavirüs karantinasından sonra her 10 kişiden 6
Koronavirüs karantinasından sonra her 10 kişiden 6'sı kendisini aşırı halsiz hissediyor
Çinli bilim insanları duyurdu: Koronavirüs aşısına gerek kalmayabilir
Çinli bilim insanları duyurdu: Koronavirüs aşısına gerek kalmayabilir
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Bitkiler Sağlıklı Yaşlanmayı Destekliyor
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]