Giresun �niversitesi T�p Fak�ltesi Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dal� Ba�kan� Prof. Dr. Nezihi K���karslan, AA muhabirine yapt��� a��klamada, beslenmenin kalp hastal���n� ilerletebilecek �nemli fakt�rler i�erisinde oldu�unu s�yledi.
K���karslan, unlu mamuller, �eker ve ya��n beslenmenin olduk�a b�y�k bir k�sm�n� olu�turdu�una dikkati �ekerek, "Un da yenilecek sebze de yenilecek, denge i�erisinde s�rd�rebilirseniz. Hayat�n�z�, beslenmenizi ne kadar reg�le tutarsan�z v�cut da o oranda dengeli olur. Elbette ki her �eye ihtiya� var, ya�a da sebzeye de ihtiya� var ama abart�s�na ka�madan " dedi.
Dengeli beslenilmedi�i takdirde kalp hastal�klar�n�n ameliyata kadar giden sonu�lar�n�n oldu�unu, ayn� t�r besinleri fazla t�ketmenin kalp hastal�klar� riskini art�rd���n� ifade eden K���karslan, "Her �eyin fazlas� zarard�r, et a��rl�kl� beslenseniz de un a��rl�kl� beslenseniz de bunlar�n bir denge i�erisinde olmas� gerekir. Bu dengeyi sa�layanlar kalp hastal���na yakalanmadan devam edebiliyor " diye konu�tu.
Ekonomik zorluklar riski art�r�yor
K���rkarslan, ekonomik zorluk i�erisindeki ki�ilerin beslenme al��kanl�klar�n�n genellikle karbonhidrat y�n�ne do�ru kayd���n� dile getirerek, ��yle devam etti:
"Unlu mamullerin belli bir noktadan sonra ya�a d�n��me �zelli�i vard�r. Ya�a d�n��t�kten sonra da damar i�erisinde bunlar�n birikimi ortaya ��kmakta ve damar sertli�i olu�makta. Sebze a��rl�kl� beslenmeli, unlu mamullerden uzak durulmal�. Beslenmenin yan� s�ra ki�inin ya�am fakt�r�, ya�ad��� yer de �ok �nemli. Giresun'da normalde bir kimsenin kalp hastas� olmamas� gerekir. Daha yerle�ik bir memleket, insanlar evlerine giderken gelirken hareket halindedir. Hareket halinde olmak kalbi koruyucu, ya�lar� azalt�c� bir fakt�r. "
"B�lgesel beslenmelerde yanl�� bilgiler var "
B�lgesel beslenmelerde birtak�m yanl�� oldu�una dikkati �eken K���karslan, "Bal �reten kesimlerde ya�ayanlar bal�n �ok sa�l�kl� bir �r�n oldu�unu, her derde deva oldu�unu, f�nd�k �retenler f�nd���n her derde deva oldu�unu, posas�n�n ayr� faydas� oldu�unu, kabu�unu kaynat�r i�erseniz ayr� faydas� oldu�unu s�ylerler. Bunlar halk aras�nda art�k efsane haline gelmi� yanl�� bilgilerdir " ifadelerini kulland�.
K���karslan, f�nd���n ya�l� bir �r�n oldu�unu ve Karadeniz'de �retilen her �eyin f�nd�kla bir temas�n�n bulundu�unu belirterek, �unlar� kaydetti:
"F�nd�k �reticileri buna al�nmas�nlar. F�nd�k elbette ki g�zel bir g�da fakat her �eyin i�erisine f�nd�k konulmas�, tozunun �zerine serpilmesi, f�nd���n ya��n�n konulmas� do�ru bir olay de�ildir. E�it oranlarda dengeli bir �ekilde di�er �r�nlerle s�slendi�i takdirde f�nd���n faydas� var. Ne fazla ne az, her �ey karar�nda olmal�. Dengeli olmad��� takdirde damar sertli�i a��s�ndan bir risk fakt�r�. " - Giresun
5.12.2013 - 13511
|