Beykent �niversitesi T�p Fak�ltesi T�bbi Mikrobiyoloji Anabilim Dal� Ba�kan� Dr. ��r. �yesi �zge �nl�, sa�l���m�za bir�ok a��dan faydas� bulunan mikroorganizma topluluklar� hakk�nda a��klamalarda bulundu. Bu organizma topluluklar�n�n mikrobiyota veya normal flora olarak isimlendirildi�ini belirten �nl�, "Ba��rsaklar�m�z mikrobiyota i�eri�i a��s�ndan en kozmopolit ve en yo�un alan� te�kil eder. Mikrobiyotam�z�n besinlerin emilmesi, �e�itli vitaminlerin sentezinin sa�lanmas� ve bulunduklar� alana hastal�k yap�c� mikroorganizmalar�n yerle�mesinin �nlemesi gibi yararlar� uzun zamand�r biliniyordu. Ancak son y�llarda yap�lan �al��malar g�steriyor ki, ba��rsaklar�m�z�n psikolojimiz �zerine de �nemli etkileri bulunuyor" diye konu�tu.
Ba��rsaktaki mikrobiyal k�kenli �r�nlerin, halk aras�nda mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin �retimini d�zenledi�ine ve bunun da v�cut metabolizmas�n� etkiledi�ine dair kan�tlar bulundu�unu ifade eden �nl�, "Bununla ba��rsaklar�m�z�n birlikte milyonlarca sinir h�cresi ile ba�lant�l� olu�u ve merkezi sinir sisteminden ba��ms�z olarak da, ba��rsak hareketlili�i ve hormon salg�lama gibi i�levleri g�rebiliyor olmas�, ba��rsaklar�m�z�n neden ikinci beyin olarak adland�r�ld���n� ortaya koyuyor" dedi.
DUYGULAR BA�IRSAKLARI DO�RUDAN ETK�LEN�YOR
Heyecanland���m�zda, kayg� duydu�umuzda, stres, korku gibi duygulara maruz kald���m�zda ba��rsaklar�m�z�n h�zl�ca etkilendi�ine, kramp veya ishal gibi belirtiler ile tepki g�sterdi�ine �ahit olunabilece�ini belirten �zge �nl� �u ifadeleri kulland�: "�nceden bu duygu durum de�i�ikliklerinin ba��rsaklar �zerinde etkili oldu�u d���n�l�rd�, bug�n ise sindirim sistemimizdeki sorunlar�n psikolojimizi y�nlendirdi�ine dair pek �ok �al��ma bulunmakta. Benzer ruhsal sorunlarla ba� eden insanlar�n, sa�l�kl� ki�ilere k�yasla ba��rsak mikrobiyota i�eri�inin farkl� oldu�una dair kan�tlar bulunmaktad�r. Mikrobiyotan�n, psikolojik rahats�zl�klar�n yan� s�ra, kilo al�p-verme, ins�lin direnci, diyabet, alerji, obezite, deri rahats�zl�klar� gibi bir�ok hastal�k �zerindeki etkileri, g�n�m�zde ba��rsaklar�n pasif bir organ olarak de�il, aktif bir 'ikinci beyin' olarak de�erlendirilmesine neden olmu�tur."
Bu durumda 'ba��rsak sa�l���m�z� korumak ve ba��rsa��m�zda bulunan faydal� bakterilerin say�s�n� artt�rmak i�in ne yapabiliriz' sorusunun g�ndeme geldi�ini ifade eden �nl�, v�cudumuzun do�umdan �nce steril kabul edildi�ini ve ilk olarak do�um an�nda yo�un olarak mikroorganizmalarla kar��la�t���m�z� s�yledi. Daha sonra hava, besin maddeleri ve temas ile kar��la��lan mikroorganizmalar�n bir b�l�m�n�n v�cudun �e�itli yerlerine yerle�ti�ini ve �evresel ko�ullara ba�l� olarak, zaman i�erisinde kal�c� mikrobiyotam�z�n olu�tu�unu aktaran �nl�, s�zlerini �u �ekilde noktalad�: "Anne s�t� ile beslenen bebeklerin, mama ile beslenen bebeklerden farkl� bir ba��rsak mikrobiyotas�na sahip oldu�unu g�steren �al��malar, ba��rsak mikrobiyotam�z�n beslenmeden ne derece etkilendi�ini ortaya koymaktad�r. Asl�nda T�rk insan� olarak probiyotik dedi�imiz faydal� bakteriler i�eren evde mayalanan yo�urtlar veya kefir gibi besin maddelerine yabanc� de�iliz. G�nl�k beslenmemizde bu maddelere daha �ok yer vererek, gerekti�inde takviyeler kullanarak ba��rsak sa�l���m�z�n korunmas�na yard�mc� olabiliriz."
6.5.2021 1 - 53297
|