Balıkesir İl Sağlık Müdürü Kocaöz'den Ramazan Sofrası Tavsiyeleri

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Servet Kocaöz, Ramazan Ayında beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Kocaöz'den Ramazan Sofrası Tavsiyeleri

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Servet Kocaöz, Ramazan Ayında beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Kocaöz, "Ramazan sıhhattir. Ancak yeterli miktarda sıvı tüketilmemesi, az miktarda besin alınması, veya tam tersi aşırı kalorili gıda tercihleri sağlığımızı bozabilir. Sağlığımız bozulmadan ibadetimizi yerine getirebilmek, yeterli ve dengeli beslenme önerilerine uymamıza bağlıdır." dedi.

"SIVI KAYBINA MUTLAKA DİKKAT EDİLMELİ"

Ramazan ayının yaz dönemine geldiği sıcak günlerde sıvı kaybının yüksek olacağını hatırlatan Kocaöz, "Oruç tutarken sıvı ihtiyacının karşılanması çok daha önemli olacaktır. İftar ve sahurda yeterli sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Ramazan ayında sıvı ihtiyacını karşılayacak başta su olmak üzere, ayran, taze sıkılmış meyve suları sık sık tüketilmelidir." diye konuştu.

İFTARDA NASIL BESLENMELİ?

İftara kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılmasının daha iyi olacağını belirten Kocaöz, "10-15 dakika sonra sebze yemeği ya da salata ile devam edilmelidir. İftarda bol kalorili besinler değil, daha rahat sindirilebilen besinler tercih edilmelidir. Beyin doyma emrini yemek yeme işleminden 15-20 dakika sonra verir. Bu nedenle iftarda çok ve hızlı yemek yerine lokmalar çok çiğnenerek yavaş yavaş yenilmelidir. Özellikle haşlama, fırında buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli yağlı ve unlu tatlılar yerine; sütlaç, güllaç, muhallebi türü sütlü tatlılar ya da meyve tercih edilmelidir. Aşırı gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Porsiyonlar küçültülerek beslenilmelidir. Susama hissi olmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olur." şeklinde konuştu.

Kahve gibi kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ayran, ıhlamur ve kuşburnu türü bitki çayları tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Kocaöz, şöyle devam etti: "Eğer kabızlık sorunu yaşanıyorsa, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar, kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebze yenilmelidir. Ara öğünlerde ise ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler ile taze ve kuru meyveler tüketilmelidir."

MUTLAKA SAHURA KALKILMALI

Oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahur öğününü atlanılmaması gerektiğini hatırlatan Kocaöz, şunları söyledi: "Çünkü sahur yapmamak açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak sağlığın bozulmasına neden olabilir."

Sahurda daha tok tutacağı düşünülerek yenilen hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek ve makarna gibi karbonhidrat yönünden zengin besinler yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği gibi posalı besinler, yoğurt ve süt ürünlerinin yenmesi gerektiğini kaydeden Kocaöz, aşırı acıkma problemi olanların sahurda mercimek, bulgur pilavı yemeğinin tercih edilebileceğini açıkladı. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu besinlerden uzak durulması tavsiyesinde bulunan Kocaöz, sağlıklı Ramazan için 6 önemli tavsiyede bulundu:

1- Yemeklerinizde kızartma yerine, haşlama, fırında buğulama yöntemlerini tercih edin.

2- Yağ miktarına dikkat edin, özellikle etli yemeklerde yağı mümkün olduğunca kısıtlayın.

3- Sütlü tatlıları tercih edin.

4- Farklı yiyeceklerden porsiyonlar yiyin.

5- İftar ile sahur arasında ara öğünü ihmal etmeyin.

6- Sahura mutlaka kalkın.

6.6.2016 1 - 21194



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]