Bal�kesir �l Sa�l�k M�d�r� Op. Dr. Servet Koca�z, Ramazan Ay�nda beslenmede nelere dikkat edilmesi gerekti�i konusunda a��klamalarda bulundu. Koca�z, "Ramazan s�hhattir. Ancak yeterli miktarda s�v� t�ketilmemesi, az miktarda besin al�nmas�, veya tam tersi a��r� kalorili g�da tercihleri sa�l���m�z� bozabilir. Sa�l���m�z bozulmadan ibadetimizi yerine getirebilmek, yeterli ve dengeli beslenme �nerilerine uymam�za ba�l�d�r." dedi. "SIVI KAYBINA MUTLAKA D�KKAT ED�LMEL�" Ramazan ay�n�n yaz d�nemine geldi�i s�cak g�nlerde s�v� kayb�n�n y�ksek olaca��n� hat�rlatan Koca�z, "Oru� tutarken s�v� ihtiyac�n�n kar��lanmas� �ok daha �nemli olacakt�r. �ftar ve sahurda yeterli s�v� al�nmazsa su ve mineral kayb� sonucu bulant�, ba� d�nmesi gibi sa�l�k problemleri ya�anabilir. Ramazan ay�nda s�v� ihtiyac�n� kar��layacak ba�ta su olmak �zere, ayran, taze s�k�lm�� meyve sular� s�k s�k t�ketilmelidir." diye konu�tu. �FTARDA NASIL BESLENMEL�? �ftara kahvalt�l�klar veya �orba gibi hafif yemeklerle ba�lan�lmas�n�n daha iyi olaca��n� belirten Koca�z, "10-15 dakika sonra sebze yeme�i ya da salata ile devam edilmelidir. �ftarda bol kalorili besinler de�il, daha rahat sindirilebilen besinler tercih edilmelidir. Beyin doyma emrini yemek yeme i�leminden 15-20 dakika sonra verir. Bu nedenle iftarda �ok ve h�zl� yemek yerine lokmalar �ok �i�nenerek yava� yava� yenilmelidir. �zellikle ha�lama, f�r�nda bu�ulama gibi sa�l�kl� y�ntemlerle haz�rlanan yemekleri tercih edilmelidir. �ftarda a��r� �erbetli ya�l� ve unlu tatl�lar yerine; s�tla�, g�lla�, muhallebi t�r� s�tl� tatl�lar ya da meyve tercih edilmelidir. A��r� g�da t�ketiminden ka��n�lmal�d�r. Porsiyonlar k���lt�lerek beslenilmelidir. Susama hissi olmasa bile iftar ve sahur aras�nda s�k s�k su i�ilmelidir. �ftardan 1-2 saat sonra k�sa mesafeli y�r�y��ler yapmak sindirime yard�mc� olur." �eklinde konu�tu. Kahve gibi kafein i�eren i�ecekler yerine s�t, meyve suyu, ayran, �hlamur ve ku�burnu t�r� bitki �aylar� tercih edilmesi gerekti�ini vurgulayan Koca�z, ��yle devam etti: "E�er kab�zl�k sorunu ya�an�yorsa, yemeklerde lif oran� y�ksek g�dalar, kuru baklagiller, kepekli tah�llar, sebze yenilmelidir. Ara ���nlerde ise ceviz, f�nd�k, badem gibi kuru yemi�ler ile taze ve kuru meyveler t�ketilmelidir." MUTLAKA SAHURA KALKILMALI Oru� tutarken v�cut dengesini korumak i�in �zellikle sahur ���n�n� atlan�lmamas� gerekti�ini hat�rlatan Koca�z, �unlar� s�yledi: "��nk� sahur yapmamak a�l�k kan �ekerinin daha erken saatlerde d��mesine ve buna ba�l� olarak sa�l���n bozulmas�na neden olabilir." Sahurda daha tok tutaca�� d���n�lerek yenilen hamur i�leri, tatl�lar, k�rm�z� et, ekmek ve makarna gibi karbonhidrat y�n�nden zengin besinler yerine bulgur pilav�, tam bu�day ekme�i gibi posal� besinler, yo�urt ve s�t �r�nlerinin yenmesi gerekti�ini kaydeden Koca�z, a��r� ac�kma problemi olanlar�n sahurda mercimek, bulgur pilav� yeme�inin tercih edilebilece�ini a��klad�. A��r� ya�l�, tuzlu ve a��r yemekler ile unlu besinlerden uzak durulmas� tavsiyesinde bulunan Koca�z, sa�l�kl� Ramazan i�in 6 �nemli tavsiyede bulundu: 1- Yemeklerinizde k�zartma yerine, ha�lama, f�r�nda bu�ulama y�ntemlerini tercih edin. 2- Ya� miktar�na dikkat edin, �zellikle etli yemeklerde ya�� m�mk�n oldu�unca k�s�tlay�n. 3- S�tl� tatl�lar� tercih edin. 4- Farkl� yiyeceklerden porsiyonlar yiyin. 5- �ftar ile sahur aras�nda ara ���n� ihmal etmeyin. 6- Sahura mutlaka kalk�n.
6.6.2016 1 - 21194
|