Bebeğinizi Giydirirken Bilmeden Sakatlamayın!

Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr.Cem Gökçe, çocuklarda kalça çıkığının önlenebilir bir sakatlık olduğunu belirterek, "Bunun için halkımızın kundak kullanma ve bebekleri banyodan sonra baş aşağı sarkıtma gibi alışkanlıklarından vazgeçmesi gerekir" dedi.

Bebeğinizi Giydirirken Bilmeden Sakatlamayın!

Çocuklarda kalça çıkıkları üzerine bir açıklama yapan Gökçe, 3 aylıktan büyük bebeklerdeki kalça çıkığı sıklığının yüzde 1.5 olduğunu, her yıl 1 milyon doğumda, 15 bin yeni kalça çıkığı sakatlığının ortaya çıktığını açıkladı. Gökçe, “Hiç ultrasonografi yapmayıp hiçbir tedavi yapmasak, yalnızca kundak uygulamasını, bebeklerin baş aşağı sarkıtılmasını ortadan kaldırabilsek hiç harcama yapmadan 13.500 bebeğin kalçalarının iyileşmesini sağlamış oluruz” şeklinde konuştu.


Gökçe, teknolojik gelişmelerin bazı sakatlıkları daha çocuk doğmadan anne karnında yapılan ultrasonografilerle tanınmasını sağladığını belirterek, böylece ailelerin ilgili uzmana danışarak sakatlık hakkında bilgi aldıklarını, çocuğun geleceğini kararlaştırabildiklerini ve tedavinin ne zaman başlaması gerektiğini, tedavi hakkındaki ayrıntıları öğrendiklerini ifade etti.


Kalça çıkığının çocuk sakatlıkları arasında erken tanının en önemli olduğu sakatlıklardan birisi olduğunu kaydeden Gökçe, “Halen araştırmalar yapılmakla birlikte henüz anne karnında yapılan ultrasonografilerle kalça çıkığı tanısı konulamamaktadır” dedi. Kalça çıkığının çocuk doğar doğmaz anlaşılabilir ve tanınabilir olduğunu dile getiren Gökçe, doğumdan hemen sonra ultrasonografi yapılmasını doğru bulmadığını savundu ve en ideali bebek bir aylıkken ultrasonografi yapılarak, ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilmesidir.


Çocuk doğar doğmaz kendi haline bırakıldığında kalçaları karnına doğru çekilmiş ve tam yana doğru açılmış ve dizleri bükük pozisyondadır. Bu yenidoğan bir bebeğin doğal pozisyonudur. Giydirildikten sonra da aynı pozisyonu korur. Geçen günler içinde gene doğal tekmeleme hareketleri ile bacaklar yavaş yavaş aşağıya doğru uzanmaya başlar ve birkaç ay içinde bacakları karnına çekik pozisyonu bacakların uzun tutulma pozisyonuna doğru gevşer.


Bu aylarda bebekte kalça çıkığı tanısı konulduğunda bandajlarla ya da cihazlarla bizim kalçayı tedavi ettiğimiz pozisyon da aynı pozisyondur. Araştırma amaçlı gerçekleştirilen bir uygulamada tüm yeni doğan bebeklere doğar doğmaz kalça ultrasonografisi yapılmış, kalçası çıkık olanlara bile hiçbir tedavi yapılmayıp bebekleri kendi doğal haline bırakılmıştır. Bir ay sonra yeniden yapılan kontrollerde kalça ultrasonografisinde çıkık kalçaların yüzde 90’ının kendiliğinden iyileştiği görülmüştür. Yani yeni doğan bebeklerin doğal kalça pozisyonu kalça çıkığını tedavi ettiğimiz pozisyonun aynısıdır

24.10.2010 - 2714



İlgili Diğer Yazılar
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Sma
Sma'lı Hastalar İçin Umut Işığı
Çocuğunuzun Genetik Yapısını Bozuyorsunuz!
Çocuğunuzun Genetik Yapısını Bozuyorsunuz!
Çocuklarınıza Her Gün 1 Yumurta Yedirin!
Çocuklarınıza Her Gün 1 Yumurta Yedirin!
1 Damla Kan Bebeğinizin Hayatını Kurtarabilir!
1 Damla Kan Bebeğinizin Hayatını Kurtarabilir!
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?

 

[Hata Bildir]