Beslenmede Fiyat ve Lezzet İlişkisi

Özge Sığırcı, "Ne yediğimize ve ne kadar yediğimize sadece açlık hissimize göre karar vermiyoruz, aç olmasak bile pek çok faktörün tetiklemesi sonucu yemek yiyoruz" diyor.

Beslenmede Fiyat ve Lezzet İlişkisi

Cornell Üniversitesi Food and Brand Lab.'in araştırmasında Prof. Dr. Brian Wansink, Prof. Dr. David Just ile birlikte görev alan Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tüketici Davranışları Uzmanı Özge Sığırcı, A.B.D.'de gerçekleştirdikleri ve akademik Journal of Sensory Studies dergisinde Ekim ayında yayına kabul edilen araştırmanın içeriğini ve çarpıcı sonuçlarını açıkladı.

L.A. Times, Time, Huffington Post başta olmak pek çok yabancı yayında yer bulan, Türkiye'de Kids&Gourmet dijital dergisi Kasım sayısında Özge Sığırcı tarafından kaleme alınan araştırma ve sonuçları ise şöyle;

Araştırma, New York'da bir İtalyan restoranına, açık büfe öğle yemeği yemek için gelen müşterilerle gerçekleştiriliyor. Müşterilerin bir grubuna 4$, diğer grubuna 8$ fiyatla yemek sunuluyor. Müşteriler yemeklerini yerken, araştırma ekibi de ne kadar yediklerini kaydediyor. Müşterilerden restorandan ayrılmadan önce bazı kısa sorulara cevap vermeleri isteniyor.

Fazla para ödeyen grup daha çok çeşit arıyor.

Restoranında açık büfe öğle yemeği için daha yüksek fiyat ödeyen müşteriler, daha az ödeyen müşterilerle aynı miktarda pizza yiyor. Ancak, daha yüksek fiyat ödeyen grup, daha çok salata ve diğer yiyeceklerden de yiyor. Araştırma ekibi bu davranışı; "Fazla para ödeyen grubun, paralarının karşılığını alabilmek için daha fazla çeşit araması" olarak yorumluyor.

Daha yüksek fiyat ödeyen müşteri yemeği daha çok beğeniyor.

Diğer sürpriz bulgu ise, öğle yemeği için daha yüksek fiyat ödeyen müşterilerin yemeğin lezzetini daha güzel bulmaları ve yemekten daha çok keyif aldıklarını söylemeleri.

Özge Sığırcı, "Bu sonuçlardan hem müşteriler hem de restoran işletmecilerinin alıp uygulayabileceği önemli ipuçları çıkarmak mümkün. Tüketici burada, hangi fiyat aralığındaki restoranın kendisi için kaliteli olduğuna karar vermeli aksi halde psikolojik ve çevresel faktörlerin etkisinde hareket edebilir" diyerek açlık hissimize yön veren, tercihlerimize ve yemekten aldığımız keyfi etkileyen psikolojik faktörlere dikkat çekiyor.

18.11.2014 - 15792



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]