Bu Kongrede, Dünyaca Ünlü Bilim İnsanları Buluşuyor

5.Türk Tıp Dünyası Kurultayı, dünyanın dört bir yanından gelecek bilim insanları, sağlık bakanları, akademisyenler ve tüm sağlık sektörü paydaşlarını buluşturuyor.

Bu Kongrede, Dünyaca Ünlü Bilim İnsanları Buluşuyor

Bu yıl beşincisi gerçekleşecek kongrede diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları, kanserlerve solunum yolu hastalıkları gibi toplum sağlığını önemli şekilde ilgilendiren bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların önlenmesi, kontrolü ve yönetilmesi ele alınacak.

TÜRKİYE'DE ÖLÜMLERİN %90'INA YAKINI KRONİK HASTALIKLARDAN KAYNAKLANIYOR

Devletin bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle yaptığı sağlık harcamaları engellilik ödemeleriyle birlikte 24.6 milyar TL'yi buluyor. Hastalıkların neden olduğu erken ölüm ve iş gücü kayıplarıyla birlikte toplamda 45.1 milyar TL'lik bir ekonomik kayıp yaşanıyor.

Ülke yönetimlerinin en büyük sorunlarından biri haline gelen diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları, kanserlerve solunum yolu hastalıkları gibi hem toplumu hem de devletleri yakından ilgilendiren bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar, 5.Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda masaya yatırılacak.

5.Türk Tıp Dünyası Kurultayı, diyabet, obezite, kalp damar ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar hakkında kamu tarafında ve toplumda farkındalık yaratarak; önlenmesini, denetim ve yönetiminin geliştirilmesini amaçlıyor. TÜSEB tarafından organize edilen Kurultay, Cumhurbaşkanlığı himayesi ve Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü'nün işbirliğinde uluslararası boyutta gerçekleştiriliyor.

53 ülkeden sağlık bakanları, bilim insanları, tıp alanında uzman akademisyenler kronik hastalıkların sebepleri, olumsuz sonuçlarının azaltılması gibi güncel sorunları, yeni bilimsel araştırmalar ışığında ele alacak. Kurultay boyunca gerçekleştirilecek değerlendirmeler bir bildiri ile yayımlanacak. Ayrıca medya temsilcileri, yerel yönetimler, Yeşilay, AFAD, Kızılay gibi diğer paydaşlar da bu organizasyona katkı sağlayacaklar. Kurultay sayesinde, tüm paydaşlar kronik hastalıkların yol açtığı zararlara karşı neler yapılabileceği konusunda bir yol haritası çıkarılacak.

DÜNYACA ÜNLÜ BİLİM İNSANLARI BULUŞUYOR

Kurultaya başta ABD, Avrupa ve Türki Cumhuriyetlerde yaşayan bilim insanları olmak üzere dünyanın dört yanından bilim insanları geliyor. Halk sağlığı ve özellikle kronik hastalıkların önlenmesi alanında dünyaca ünlü bilim insanı Profesör Dr. Jaakko TUOMILEHTO katılımcılar arasında. Finlandiyalı Prof. TUOMILEHTO diyabetin önlenmesinin nasıl bir rüyadan gerçeğe dönüştüğünü bize anlatacak. Aynı toplantıda Harvard Üniversitesi'nden Kıbrıslı Türk Bilim insanı Prof. Rifat ATUN sağlık sisteminde bütüncül bireysel sağlığa odaklanan yeni sağlık sistemi hakkında bilgiler verecek.

ABD Michigan, Yale, Cleveland, Harvard üniversitesinin yanı sıra İstanbul, Ege, Yeditepe, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hacettepe, KTÜ ve Gazi gibi pek çok saygın üniversiteden bilim insanları da panellerde görev alacak. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri, Halk Sağlığı, Statejik Araştırma ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlükleri'nden üst düzey yöneticiler ve uzmanlar da deneyimlerini aktaracaklar.

SADECE SAĞLIK KURULTAYI DEĞİL AYNI ZAMANDA SAĞLIKLI BİR KURULTAY

5.Türk Tıp Dünyası Kurultayı seminer ve çalıştayları esnasında ikram edilen şekerli, tuzlu ve fazla kalorili gıdaların yerine sağlıklı seçimler yapılarak; meyve, sebze ve işlemden geçmemiş gıdaların bulunduğu ikramlar yapılmasına dikkat çekilecek. Bu tür toplantılara fiziksel aktivite köşeleri kurulmasına öncülük edecek ilk uygulama başlatılacak. İsteyenler kurultayı bu alanlarda spor yaparak takip edebilecek. Ayrıca salon toplantılarındatütün içermeyen sağlıklı hava şartlarına uyulması mesajı da kurultay boyunca verilecek.

ABD'nin ünlü Türk kalp-damar cerrahı Mehmet Öz de "sağlıklı yaşam ve Türk Akdeniz diyetinin önemi " hakkında bir video ile katkıda bulunacak.

AZİZ SANCAR ÖDÜLLERİ VERİLECEK

Kurultay kapsamında bu yıl Nobel ödüllü Profesör Dr. Aziz Sancar adına düzenlenen TÜSEB Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri töreninin ikincisi düzenlenecek. Törene Aziz Sancar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.

DSÖ İLE İŞBİRLİĞİ MERKEZİ AÇILACAK

Projenin en önemli çıktıları bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar ile mücadele konusunda, başta DSÖ olmak üzere uluslararası işbirlikleri ile Türkiye'nin araştırma

kapasitesini geliştirmek, sağlık hizmet kalitesini yükselterek Avrupa standartlarına ulaşmak ve kronik hastalık yükünü hafifletmek suretiyle ülkemize özgü müdahale programları geliştirmek ve uygulamaya koymaktır. Dünya genelinde 800'ün üzerinde, Avrupa'da ise 34 ülkede toplam 290 adet "DSÖ İşbirliği Merkezi (WHO Collaborating Center) " bulunduğu halde, Türkiye'de halen herhangi bir DSÖ İşbirliği Merkezi bulunmuyor. Bu proje ile TÜSEB İstanbul Koşuyolu Yerleşkesi'nde bulunan "Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü (TÜHKE) " bünyesinde "DSÖ Kronik Hastalıklar İşbirliği Merkezi " açılması ve TÜHKE'nin bölgede lider konumuna geçmesi hedefleniyor.

KRONİK HASTALIKLAR KALKINMA HEDEFLERİNİ BALTALIYOR

Kurultay organizasyonun başına bulunan Tüm dünyada artış gösteren kronik hastalıklar ömür boyu sürmeleri sebebiyle hastalıkların yönetimi ve finanse edilmesi açısından ülke yönetimleri ve bütçelerine önemli yük oluşturuyor. Diğer yandan hasta bireylerin iş verimliliği ve üretkenliğinin azalması, erken ölümler ve istihdam sorunlarına neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bulaşıcı olmayan hastalıklar içerisinde özellikle kalp-damar hastalıkları, diyabet, kronik solunum yolu hastalıkları ve kanserden oluşan dört hastalığı çok önemsiyor. Yeme-içme tercihleri, fiziksel aktivite eksikliği, yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanan çeşitli risk faktörleri bu hastalıklara zemin hazırlıyor ve mevcut hastaların tedavisini güçleştiriyor.

AŞIRI KİLO KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Kurultay Bilimsel Sekreteri İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhan Satman, ülkemizin de ne yazık ki kronik hastalıklar ve risk faktörlerinden fazlasıyla etkilendiğini belirterek, şunları ifade etti: "Yetişkinlerin üçte ikisi aşırı kilolu ya da şişmandır ki bu da 38 milyon yetişkine tekabül etmektedir. Ayrıca her 7 yetişkinden birisinde şeker hastalığı (diyabet) vardır. Türkiye hem obezite hem de diyabetin artış hızı bakımından Avrupa'da, hatta Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) kapsamındaki 34 ülke içinde ilk sırada yer almaktadır. " Benzer oranların kanser, yüksek tansiyon ve böbrek hastalıklarında da görüldüğünü belirten Satman bu rakamların ülke ekonomisine çok ciddi bir yük oluşturduğuna dikkat çekti ve bu yönüyle Kurultayın ayrı bir önemi ve aciliyeti olduğunu belirtti.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA ÖDÜL VERİLMİŞTİ

Satman, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına, 'Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ile İlişkili DSÖ'nün Sürdürülebilir Hedefleri'ne ulaşmada gösterdiği başarıdan ötürü New York'ta 27-28 Eylül 2018 tarihinde yapılan 'BM Genel Kurul Toplantısı' sırasında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ödül verildiğini de sözlerine ekledi: " DSÖ-Avrupa ve TÜSEB tarafından ortak olarak düzenlenecek toplantımızın, BM toplantısından hemen sonraya denk gelmesi, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, kontrolü ve tedavisi konularında bundan sonra izlenecek yol haritası bakımından özel bir önem arz ediyor. "

YILLAR SONRA İSTANBUL'DA BULUŞULACAK

Kurultayla ilgili bilgi veren TÜSEB Genel Sekreteri Prof. Dr. Bayram Yılmaz; "DSÖ-Avrupa Bölge üyesi olarak Türkiye'de daha önce Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar konusunda iki önemli aktivite yapılmıştı. Yıllar sonra yine İstanbul'da yapacağımız bu toplantı; Avrupa'da Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların önlenmesi ve kontrolünü hedefleyen eylem planlarının gözden geçirilmesi bakımından mükemmel bir fırsat oluşturacak.

Kurultayımızda, Dünya'da ve Avrupa'da global olarak bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesindeki son ilerlemeler incelenecek ve değerlendirilecek. Toplantıda 'Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ile Mücadelede Küresel Durum Raporu' tartışılacak ve bu konuda güncelleme yapılacak. Bu toplantıda başlıca diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları, kronik solunum yolu hastalıkları gibi sorunlar ve bu kronik durumlara zemin hazırlayan yaşam tarzı ile ilişkili risk faktörleri (tütün, alkol, beslenme ve hareketsizlik) ele alınacak " dedi.

TÜSEB Genel Sekreteri Yılmaz, Beşinci Türk Tıp Dünyası Kurultayı DSÖ ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların sosyal ve ekonomik yüklerini hafifletmeye yönelik politika ve eylem planlarının gözden geçirileceği ilk ortak toplantı olacağına dikkat çekti.

ÇALIŞTAYLAR YAPILACAK

Kurultay sırasında yapılacak özel oturumlarda farklı yaşlarda tütün kullanımı, pasif maruziyet, zararlı alkol kullanımı ve madde bağımlılığı ile mücadele, bulaşıcı olmayan hastalıkların yönetiminde yeni teknolojilerin kullanılması, 'Büyük Veri' kullanımı ve yönetimi, Tip 1 Diyabetin Klinik Tipleri gibi hastalıklar ele alınacak.

TÜSEB enstitüleri tarafından yapılacak paralel çalıştaylarda 'Kişiye Özel Tıp', 'Çocukluk Çağı Obezitesini Önleme, Obezite ve Diyabetle İlgili Kanserler', 'Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar İçin Geliştirilen Bütünleşik Yönetim Modeli', 'Kalite Göstergelerinin Değerlendirilmesi' ve 'Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarda Sinirbilim'in Katkısı' gibi konular tartışılacak.

17.10.2018 - 35892



İlgili Diğer Yazılar
Maskeyle sıcak havalarda serin kalmanın yolu var mı?
Maskeyle sıcak havalarda serin kalmanın yolu var mı?
Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım Sistemi ile Tanışın
"Havuz ve denizden değil tedbirsizlikten korkun"
"Havuz ve denizden değil tedbirsizlikten korkun"
Covid-19
Covid-19'a karşı ilk yerli sentez ilaç
Normalleşmeyi sağlıklı atlatmanın 2 püf noktası
Normalleşmeyi sağlıklı atlatmanın 2 püf noktası
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]