Bursa'da SARS COV-2'ye karşı nano-solüsyon çalışması

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Ahmet Ümit Sabancı, nano teknoloji ile viral ve bakteryel enfeksiyonlardan korunma amacıyla nano-solüsyonlar geliştirdi. Geliştirilen bu solüsyonların antimikrobiyal ve antivirütik etkileri ise Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Çukurova Üniversitesi'nde görev yapan akademisyenlerin işbirliği ile gösterildi. Çalışmada solüsyonların bakteri ve virüslerin üremesini ve çoğalmasını durdurduğu ispatlandı.

Bursa'da SARS COV-2'ye karşı nano-solüsyon çalışması

BUÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cüneyt Özakın tarafından bakterilerde, Translasyonel Tıp, Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şehime Gülsün Temel ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Agantem Genetik Araştırma Merkezi öğretim üyesi Doç. Dr. Atıl Bişkin tarafından ise Covid-19 ile mücadele kapsamında yapılan in vitro çalışmalar doğrultusunda bu nano-solüsyonun SARS COV2 virüsünün replikasyonunu normal dokuya zarar vermeden durdurduğu gösterildi. Covid-19 ile yapılan mücadeleler kapsamında çalışan araştırma ekibi çalışmayı projelendirerek Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) hastalıkların önlenmesi, erken tanı ve tedavisi, destek ve izlemesinde kullanılabilecek ve hastaların mağduriyetini azaltacak her türlü tıbbi cihaz ve biyomalzemenin geliştirilmesine yönelik açtığı çağrısına başvurdu. Akademisyenler, projenin değerlendirme sürecinin devam ettiği bilgisini verdi.

SARS-COV-2 VE COVİD-19 ENFEKSİYONU HAKKINDA 

Şiddetli akut solunum sendromu (SARS) ile olan yakın genetik ilişki nedeniyle koronavirüs (SARS-CoV), Uluslararası Virüs Taksonomisi Komitesi'nce SARS-CoV-2 olarak yeniden adlandırılmış, ilk vakanın raporunda, SARS-CoV-2'nin hayvandan insana bulaşma potansiyeline sahip olduğu ileri sürülmüştü. Koronavirüsler hayvanlar ve insanlar arasında bulaşma riski taşıyan, zoonotik patojenler. Geçmişte MERS-CoV adıyla bilinen Orta Doğu solunum sendromunun develerden, SARS adıyla bilinen şiddetli akut solunum sendromunun ise misk kedilerinden insana geçtiği düşünülmekte. Şubat ayında yayımlanan bir çalışmada ise pangolinin, SARS-CoV-2 için potansiyel bir ara konakçı olduğu ileri sürülmüştü. Yarasalar zoonotik virüslerin genellikle önemli doğal rezervuarları olarak biliniyor. Genellikle yarasa kökenli virüslerin insanlara bulaşmak ve insan hastalıklarına neden olmak için potansiyel bir ara konağa ihtiyaçları var.

4.9.2020 1 - 47706



İlgili Diğer Yazılar
SARS virüsü nedir?
SARS virüsü nedir?
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan'da Corona Virüsü
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan'da Sars Salgını
Suudi Arabistan
Suudi Arabistan'da Corona Virüsü Alarmı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]