Çınarlıdere'de ''1.Kocaeli Diyabet Ve Doğa'' Yürüyüşü Yapıldı

İlimizde diyabet farkındalığını arttırmak ve güçlü bir ses oluşturmak için 14-21 Kasım Diyabet Haftası nedeniyle 28 Kasım Pazar günü Derince Çınarlıdere mesire alanında "I. Kocaeli Diyabet ve Doğa Yürüyüşü" düzenlendi.

Çınarlıdere'de ''1.Kocaeli Diyabet Ve Doğa'' Yürüyüşü Yapıldı

“Diyabeti Önlemek İçin Yürüyoruz” sloganı ile her yıl yapılması planlanan yürüyüş öncesinde yapılan şeker taramasında, binden fazla kişiye açlık kan şekeri ölçümü yapıldı. Ölçümler neticesinde 18 kişide kan şekerinin yüksek olduğu tespit edilerek, hastanelere yönlendirildi.


Kocaeli Devlet Hastanesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen yürüyüşe; Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, İzmit Kaymakamı Sabit Kaya, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Başkan Danışmanı Nermin TOL, İl Sağlık Müdürü Dr.Hasan Aydınlık, Derince Kaymakamı Cengiz Cantürk, Derince Belediye Başkanı Dr.Aziz Alemdar, Kocaeli Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Şenol Ergüney ve hastane çalışanları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr.Osman Poyraz, İstanbul Metabolik Sendrom Derneği’nden Uz.Dr.Banu Mesci ve Uz.Dr.Cem Mesci, Diyabet Cemiyeti, Diyabet Vakfı, Diyabet Hemşireleri Derneği üyelerinin yanı sıra yaklaşık 1300 kişilik halk grubu katıldı.

 

Pankart ve dövizlerle yapılan yürüyüşte “Diyabetle Mücadelede İşbirliği Şart, Eğitimlere Katılın Diyabetten Korkmayın, Diyabetten Değil Bilgisizlikten Kork, 2030 yılında 400 Milyon Diyabetli (DSÖ), Diyabet Riskini Spor Yaparak Azalt, Elinizi Uzatın Diyabeti Anlayın, Diyabeti Durduralım, Hareketli Ol Sağlıklı Kal, Diyabet Hayatın Önünde Engel Değil” yazılı sloganlara yer verildi.


Yürüyüşte ayrıca, Kocaeli Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr.Semiha Ayaydın Kaplan ve Diyabet Eğitim Hemşiresi Alime Karataş tarafından “diyabet hastalığının belirtileri, korunma yolları, egzersiz ve diyabetle yaşamda eğitimin önemi hakkında bilgi verilerek, vatandaşların doktor kontrolüne gitmeleri önerildi. Konuşmalarda şu bilgilere yer verildi: Her yıl 14 Kasım’da kutlanmakta olan Dünya Diyabet Günü, diyabet dünyasının en önde gelen farkındalık kampanyasıdır. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) Dünya Diyabet Günü için her yıl diyabetle ilgili bir temanın altını çizmektedir. 2009-2013 yılları için ise   “Diyabet Eğitimi ve Diyabetin Önlenmesi” teması ele alınacaktır. Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ ) tahminlerine göre, acil olarak faaliyete geçilmezse gelecek 10 yılda diyabet kaynaklı ölümlerin % 50 oranında artması beklenmektedir.  

 

Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri


Şeker hastalığında sık sık idrara çıkma, aşırı susama, bulanık görme, halsizlik, bitkinlik, beklenmedik kilo kaybı, acıkma hissi, mide bulantısı, ağız kokusu, sık idrar yolu enfeksiyonu, kuru ve kaşıntılı deri, yaraların geç iyileşmesi belirtileri görülür.


Diyabette daha kaliteli bir yaşam sürmek için diyabet tedavisinin dört ana bileşeni eğitim, sağlıklı beslenme, egzersiz ve doktorun önerdiği ilaç/insülin tedavisine uyulması gerekir. İlaçlar doktora sorulmadan değiştirilmemeli veya kesilmemelidir. Üç ayda bir düzenli hemoglobin A1c(üç aylık kan şekeri) bakılmalı, yılda bir defa göz muayenesi olunmalı ve göz doktoruna şeker hastası olduğu söylenmelidir. En az yılda iki kez ağız ve diş muayenesi, her yıl Eylül ayında grip aşısı olunmalıdır. Ayaklar her gün ılık sabunlu suyla yıkanmalı ve kurulanmalı, kendi kendinize günlük ayak muayenesi yapılmalıdır. Bisiklet, yürüyüş, yüzme gibi önerilen fiziksel aktivitelere düzenli devam edilmelidir.

 

Sabah saat 8’de ısınma hareketleri ile başlayan 6.5 kilometrelik yürüyüşün sonsiunda kahvaltı ikram edildi.

7.12.2010 - 3251



Çınarlıdere'de ''1.Kocaeli Diyabet Ve Doğa'' Yürüyüşü Yapıldı Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Fatma Akova dedi ki;
3.1.2011

Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]