Çinli Bilim İnsanları İlk Kez Domuz Embriyolarından İnsan Böbreği Üretti

Çinli bilim insanları, domuz embriyolarının içindeki insan kök hücrelerinden böbrek elde etmeyi başardı. Bu gelişme, böbrek nakilleri için umut verici bir alan açarken, insan böbrek gelişimini incelemek için yeni bir fırsat sunuyor.

Çinli Bilim İnsanları İlk Kez Domuz Embriyolarından İnsan Böbreği Üretti

GUANGZHOU, 8 Eylül (Xinhua) -- Çinli bilim insanlarından oluşan bir ekip, dünyada ilk kez domuz embriyolarının içindeki insan kök hücrelerinden böbrek elde etti.

Cell Stem Cell dergisinde Perşembe günü yayımlanan araştırmaya göre, domuzlarda insan organlarının yetiştirilmesi çalışmalarını başarıya taşıyacak bu gelişme, böbrek nakilleri için heyecan verici bir alan ve insan böbrek gelişimini incelemek için yeni bir fırsat yaratıyor.

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Guangzhou Biyotıp ve Sağlık Enstitüleri'nden bilim insanları, insanda indüklenmiş pluripotent kök hücrelerindeki (IPSC) bazı genleri değiştirmek için bir gen düzenleme aracı kullanarak, genetik olarak böbrek büyütme yeteneğinden yoksun olacak şekilde değiştirilmiş domuz embriyolarında tutunma ve böbrek oluşturma yeteneklerini güçlendirdi.

IPSC'ler, yetişkin deri veya kan hücrelerinden elde edilen ve embriyonik benzeri bir duruma yeniden programlanarak tedavi amaçlı ihtiyaç duyulan her tür insan hücresinin geliştirilmesini sağlayan bir kök hücre türü.

Araştırma, araştırmacıların 28 gün içinde düzenli insan-domuz kimerik orta evre böbrek yapılarına sahip beş embriyo elde ettiklerini ve bu insan donör hücrelerinin işlevsel hücrelere farklılaşabildiğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, kimerik böbreklerdeki insan hücrelerinin oranı yüzde 70'e, mezonefrik tübüllerin oluşumundaki insan hücresi katkısının oranı ise maksimum yüzde 58'e ulaştı.

Gestasyon, mevcut etik kurallara uygun olarak 3 ila 4 hafta içinde sonlandırıldı.

Araştırma, domuzlardaki insan kök hücrelerinden ilk kez organ üretme olasılığının var olduğunu gösterirken, insan organı nakillerindeki organ eksikliğinin üstesinden gelinmesine yardımcı olacak cazip bir alternatif de sunuyor.

King's College London'dan değerlendirme hakemi Dusko Ilic, sonuçları, insan organlarını büyütmek ve yetiştirmek için kuluçka makinesi olarak domuzları kullanan organ biyomühendisliğine yönelik yeni bir yaklaşımın öncü adımları olarak tanımladı.

Reading Üniversitesi profesörlerinden Darius Widera ise "Gelecekte, bu teknolojinin optimize edilmiş bir versiyonu, böbrek nakli için mevcut uyumlu donör eksikliğini giderebilir" dedi.

8.9.2023 1 - 80065



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]