Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirin

Kış aylarında hem fazla kiloyu önlemek hem de bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dikkat edilmesi gerekenler Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Aysu Aydın anlattı.

Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirin

Çocukları kış hastalıklarından korumak için dengeli beslenmelerine özen göstermek gerekiyor. Özellikle havaların soğuması ile daha az hareket eden çocuklarda yemek isteği artıyor. Dengesiz beslenme de kilo alımının kapısını aralıyor.

Günde 5 porsiyon sebze meyve kuralına uyun

Beslenme tarzını dört yapraklı yonca gibi düşünmek gerekmektedir. Her gün süt, et, sebze meyve ve tahıl grubundan (ekmek, bulgur, makarna, pirinç) dengeli bir şekilde beslenilmelidir. Çocuğunuz gün içerisinde 2-3 su bardağı kadar süt ve süt ürünleri, 5 porsiyon sebze meyve, ince dilim peynir, 1 yumurta tüketmelidir. Genellikle de 3 ana 2 ara öğün yapılmasında fayda vardır.

Kahvaltı yapmayan çocukların zihinsel ve fiziksel performansı düşüyor

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bütün günün enerji dağılımını düzenler. Kahvaltı yapmayanların zihinsel ve fiziksel performansları ise düşük olur. Çocuklar genellikle sabah kahvaltı yapmak istemezler. Bu durum, bir önceki akşam gereğinden fazla kalori almasına yol açan besinler tüketmesinden kaynaklanmaktadır. Sabah tok uyandığı için de kahvaltıyı istemez. Bu nedenle akşam yemeğinde daha hafif beslenilmelidir.

Ara öğünlerde çocuklara bisküvi ya da hamur işi verilmemeli

Ana öğünleri iştahsız karşılayan çocukların ara öğün saatlerine dikkat edilmelidir. Ana öğünlere yakın zamanlarda çocuklara açlıklarını bastırmak için hamur işi ya da bisküvi gibi enerjisi yüksek yiyecekler vermemek gerekmektedir. Bunun yerine ana öğünlerden en az 2 saat öncesinde meyve - süt, peynir – ekmek ya da kuruyemiş verilmesinde fayda vardır. Bu yiyecekler çocukların kan şekerini dengeleyip, ana öğüne kadar idare etmelerini ve ana öğünlerini daha iştahlı yemelerini sağlar.

Kış sebzeleri vitamin ve mineral deposu

Kış aylarında savunma sistemini güçlendirmek için sebze meyve tüketimi büyük önem taşımaktadır. Havuç, karnabahar, bal kabağı, ıspanak, yer elması, brüksel lahanası, pazı, kereviz, pırasa, brokoli, turp kış sebzeleri; elma, mandalina, portakal, ayva, nar, greyfurt, muz ve kivi ise kış meyveleridir. Kışın çocuğunuzun özellikle tüketmesi gereken besinler:

Bal kabağı; A vitamini, beta-karoten, demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Kabızlık sorununa çok iyi gelmektedir. Bal kabağını alırken soyulmamış şekilde alın ve mutlaka siz soyun. Bu şekilde besin değerini kaybetmez. Çok pişirmemeye dikkat edin aksi takdirde besin değeri düşer. Bal kabağını yemeklerinizde kullanabilir ve çorbasını yapabilirsiniz.

Pırasa; A, C, K ve B6 vitaminlerinden zengindir. Yalnız yüksek oranda sodyum içerdiğinden çok fazla tüketilmemesi gerekir. Kemik ve doku gelişimine katkıda bulunur.


Yer elması; Demir, C vitamini, fosfor ve potasyumdan zengindir. Vücut direncini arttırıcı etkisi vardır. İçerisindeki inülin adındaki maddeden dolayı bağırsaklar için çok faydalıdır.

Pazı; İştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı ve öksürüğe karşı olumlu etkileri bulunmaktadır.

Kereviz; İçeriğindeki A vitamini, folik asit, B6, B1, B2, C, E, K vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir içermektedir. Zihinsel ve fiziksel performansı arttırıcı etkisi bulunmaktadır.

Çocuklara sebzeyi sevdirmenin yolları

Genellikle çocuklar sebze tüketimini pek sevmezler. Klasik pişirme yöntemleri dışında, farklı sunumlarla çocuklara bu sebzeler sevdirilebilir. Eğer çocuk diğer sebzeleri yiyor ve 1-2 sebzeyi ısrarla yemek istemiyorsa zorlamamakta fayda vardır.

Geleneksel pişirme tekniklerinin dışına çıkın

Ispanak sevmeyenler için ıspanaklı krep, börek veya yumurtalı ıspanak yapılabilir. Kereviz, havuçla birlikte yoğurda rendelenip, cevizle birlikte sunulabilir veya kerevizli çorba tercih edilebilir. Pırasa, barbunya ile pişirilebilir veya az yağda kavurup yumurtalı yapılabilir. Brokoli peynirle birlikte salatalarda kullanılabilir veya çorbası yapılabilir. Geleneksel pişirme tekniklerinin dışına çıkıp, çocuğun sevdiği tarzda yemek pişirmek önemlidir.

Meyve tüketiminde ise çocukların tek tip meyve yemesinden kaçınılmalıdır. Her meyve gün içerisinde dengeli bir şekilde verilmelidir. Taze sıkılmış meyve suyu yerine meyvenin kendisini yemesine özen gösterilmelidir. Eğer meyve suyu içmek isterse de besin değeri kaybı olmaması için meyveler sıkıldıktan hemen sonra içilmelidir.

4.12.2014 - 16027



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]