Çocuğuyla Tatile Çıkacaklar Dikkat!

Uzmanlar, yaz aylarının gelmesi ve tatil planlarının yapılmaya başlanmasıyla birlikte güneş kremi konusunda uyarılarda bulundu.

Çocuğuyla Tatile Çıkacaklar Dikkat!

Özel Hayat Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Bayram Börekçi, "Altı aydan daha büyük olan herkes için güneş kremleri yalnızca sahile ya da havuz kenarına güneşlenmeye giderken değil, güneş ışınlarına maruz kalınan her an için oldukça önemli ve gereklidir. Güneş kremini güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulayın. Tüm vücudunuzu kaplamak için yaklaşık olarak 2 yemek kaşığı güneş kremi kullanın ve bu konuda gerekli miktardan daha azını kullanmamaya özen gösterin" diye konuştu.

Güneş kremini; çeşitli bileşenleri bir araya getirerek güneşin zararlı ışınlarının (genel adıyla UVR) cildinize ulaşmasını önleyen koruyucu ürünler olarak tanımlayan Börekçi, şunları söyledi: "Zararlı ışınlardan UVA, güneş yanıklarına, kırışıklık ve renk değişimi gibi cilt problemlerine neden olurken, UVB güneş yanıklarının oluşmasına sebebiyet verir ve cilt kanserine davetiye çıkarır. Günlük hayatta daha çok 'koruma faktörü' olarak bilinen SPF, UVB ışınlarına karşı güneş kreminin ne oranda koruma sağlayacağını gösteren bir ölçüdür. Örnek vermek gerekirse, eğer siz normalde 10 dakika güneşte kalmanızın ardından yanmaya başlıyorsanız, 15 koruma faktörlü bir güneş kremikullanmanız ideal olarak güneşin altında yanmadan 150 dakika kalmanıza olanak sağlayacaktır."

"HİÇ BİR GÜNEŞ KREMİNİN ETKİSİ İKİ SAATTEN FAZLA SÜRMEZ"

Çok yüksek koruma faktörünün çok daha iyi bir koruma anlamına gelmeyeceğini de ifade eden Börekçi, "Her ne kadar 30 koruma faktörlü bir ürünün yerine 60 ya da 75 koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmak kulağa daha mantıklı bir tercihmiş gibi gelse de, durum aslında tam olarak böyle değildir. 15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının yüzde 93'ünü, 30 koruma faktörlünün yüzde 97'sini, 50 koruma faktörlünün ise yüzde 98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir. Özetle 75 ya da 100 koruma faktörlü güneş kremleri 30 koruma faktörlü ürünlerden çok daha fazla koruma sağlıyormuş gibi bir izlenim yaratsa da, oran anlamında oldukça düşük farklılıklar ortaya koyarlar. Koruma faktörüne ilişkin aklınızın bir köşesinde tutmanız gereken en önemli ayrıntı, derecesi her ne kadar yüksek olursa olsun hiçbir güneş kreminin yeniden uygulanmadığı sürece iki saatten fazla bir süre için etkisini sürdürmeyeceğidir" diye konuştu.

KİMLER GÜNEŞ KREMİ KULLANMALI?

Börekçi kimlerin güneş kremi kullanması gerektiği konusunda ise "Altı aydan daha büyük olan herkes için güneş kremleri yalnızca sahile ya da havuz kenarına güneşlenmeye giderken değil, güneş ışınlarına maruz kalınan her an için oldukça önemli ve gereklidir. İç mekânlarda çalışanlar dahi, özellikle de cam kenarında oturuyorlarsa gün boyunca belirli aralıklarla ultraviyole ışınların etkisi altında bulunurlar. Camlar genel olarak UVB ışınlarına engel olsalar da UVA ışınları konusunda bu filtrelemeyi sağlamazlar" ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ KREMİ KULLANIMINDA TÜYOLAR

"Doğru güneş kremi seçimi konusu her ne kadar oldukça önemli olsa da, günlük ve düzenli olarak kullanmadığınızda cildinizi korumak anlamında pek yardımı olmayacaktır" diyen Börekçi, bu anlamda güneş kremi kullanırken takip edilmesi gereken adımlar konusunda şu bilgileri verdi:

"Kulak uçları, ayaklar ve bacak arkaları gibi vücudunuzun gözden kaçırılması muhtemel bölgelerini unutmayın. Dudaklarınızda da güneş yanığı oluşabileceğinden UVA korumalı dudak kremi kullanın ve bu uygulamayı düzenli olarak tekrarlayın. Cilt üzerindeki dayanıklılık süresine bağlı kalmaksızın güneş kremini vücudunuza en azından 2 saatte bir uygulayın ve sıklıkla terliyorsanız ya da ıslanıyorsanız bu süreyi daha kısa tutun. Güneş kreminin üzerindeki son kullanım tarihine dikkat edin. Bu tip ürünler zaman içerisinde etkililiğini kaybederler. Yalnızca sıcak ve güneşli olduğunda değil, gün içerisinde dışarıda olduğunuz her an güneş kremi kullanın. Bulutlu bir günde dahi yüzde 80'e kadar yeryüzüne ulaşabilen zararlı ultraviyole ışınların cildinize tüm kapalı hava koşullarına rağmen zarar vermesi mümkündür."

18.6.2018 - 33683



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]