Çocuk sahibi olmada erkeklerdeki yaş ile birlikte hayat tarzıda etkiliyor!

Erkeklerde yaş ile birlikte hayat tarzının da üremeyi etkilediğini söyleyen Op. Dr. Emel Türkoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Çocuk sahibi olmada erkeklerdeki yaş ile birlikte hayat tarzıda etkiliyor!

Doğurganlık ve üreme sağlığı üzerinde yapılan bazı araştırmalara göre yaşın ilerlemesi hem kadın hem erkek için, iki tarafın da doğurganlıklarını etkileyen bir kriter. Bugüne kadar genelde doğurganlık yalnızca kadın temelinde düşünülse de, erkeğin yaşı, sağlıklı bir yaşam sürüp sürmediği gibi değişkenler doğurganlığı etkiliyor.

Erkeklerin her yaşta sperm üretebilmesine karşın, bu spermin hareketliliği, sayısı ve kalitesi doğurganlık ve sağlıklı bir gebelik geçirilmesinde belirleyici olabiliyor.

"Bugüne kadar çocuk sahibi olmada kadının yumurtasının yaşı hep daha önemli kabul edilmiştir. Ancak son yıllarda erkeğin yaşının da çocuk sahibi olmada ve gebelik başarısında önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Kadınların aksine erkek doğurganlığı ve sperm yapısı ilerleyen yaşlara kadar devam etmekte ve sağlıklı çocukları olabilmektedir. Ancak artan yaşla sperm hücresinin DNA'sında hasarlanmalar olmakta, sperm hücrelerinin yapısal anormallikleri artmaktadır. Bu DNA kırılmaları infertilite ve tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açabilmektedir."

SADECE YAŞ DEĞİL ERKEĞİN HAYAT TARZI DA ÖNEMLİ

Erkeklerde yaş ile birlikte hayat tarzının da üremeyi etkilediğini söyleyen Op. Dr. Emel Türkoğlu, sözlerine şöyle devam etti: " Yaşam tarzı değişiklikleri, sigara alkol kullanımının bırakılması, sağlıklı beslenme ve spor sperm kalitesini arttırabilir. Antioksidan açısından zengin sebze ve meyvelerle beslenmenin oksidatif DNA hasarını ve DNA kırılmalarını azalttığı gösterilmiştir. In Vitro (Laboratuvar deneylerinde) olarak Vitamin C'nin spermde oksidatif stresi azalttığı gösterilmiştir. Antioksidan alımının daha iyi semen kalitesi ve hareketliliği sağladığı, yüksek oranda folik asit alan erkeklerde daha az oranda kromozom X, Y ve 21 açısından anöploid sperm oluştuğu bazı çalışmalarda tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yaşa bağlı DNA hasarını önlemek için yüksek oranda antioksidan (Vitamin C , Vitamin, Folat) ve mikrobesin tüketen erkeklerde daha az DNA hasarı olan sperm üretilir, bu koruyucu etki yaşlı erkeklerde daha fazladır. Ayrıca üremeye yardımcı tekniklerle infertilite tedavisinde sağlıklı spermi seçmek ve DNA hasarı olan spermleri ayıklamak için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Bazı durumlarda da kaliteli spermler elde etmek için cerrahi yöntemlere (TESE/TESA gibi) başvurulabilir."

22.6.2020 - 46147



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]