Çocuklarda Hırıltılı Solunuma Dikkat!

Çocuğun yanında sigara içmenin çocuklarda "hırıltılı solunum" görülme riskini üç misli artırdığı, sigara bağımlılığının bir beyin hastalığı olduğu, sigara tiryakiliğinde çocukların büyüklerini taklit ettikleri belirtildi.

Çocuklarda Hırıltılı Solunuma Dikkat!

Çocuğun yanında sigara içmenin çocuklarda "hırıltılı solunum " görülme riskini üç misli artırdığı, sigara bağımlılığının bir beyin hastalığı olduğu, sigara tiryakiliğinde çocukların büyüklerini taklit ettikleri belirtildi.


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sigara Savaş Grubu'nun (AÜTF-SİSAG) geleneksel hale getirdiği "Sigara veya Sağlık Sempozyumları "nın dördüncüsü Ankara Üniversitesi (AÜ) Morfoloji Binası'nda düzenlendi. "Sigara ve Çocuk Sağlığı ", "Sigara ve Tabular ", "Dumansız Hava Sahası " konularında bilgilerin verildiği sempozyumda, söz konusu alanlarda yapılan son araştırmaların sonuçları da ele alındı.


Prof. Dr. Muharrem Gerçeker ile Prof. Dr. Gülsan Yavuz'un oturum başkanlığını yaptığı sempozyumda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Taçyıldız, sigaranın akciğerin fonksiyonlarını bozduğunu ve kansere neden olduğunu artık herkesin bildiğini söyledi. Bebeklerin anne karnında maruz kaldığı sigara dumanının hayat kalitelerini etkilediğine dikkati çeken Taçyıldız, "Çocuğun yanında sigara içmek çocuklarda 'hırıltılı solunum' sorunu görülme riskini 3 misli artırıyor. Gebelikte sigara dumanına maruz kalan annelerin bebeklerinde 'astım' görülme riski çok fazla " diye konuştu.


Sigara konusunda babaların da anneler kadar sorumlu davranmaları gerektiğini belirten Taçyıldız, prekonsepsiyon (gebelik öncesi dönem) döneminde sigara içen babanın çocuğunda "çocukluk çağı lösemisi " görülme riskinin 4 kat arttığını söyledi. Taçyıldız, "Sigara içen babaların çocuklarında, çocukluk çağı lösemileri ve beyin tümörlerinin yanında lenfomaların da görülme olasılığı 2 kat fazladır.


Akciğer kanser riski sigara dumanına maruz kalmış kişilerde 1,5 kat fazla oluyor " dedi. AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağlayan Dinçer, çocukların sigara içmeyi sosyal çevre sayesinde "bilgi ve deneyim " sahibi olarak öğrendiklerini kaydetti. "Çocukların doğa ile iç içe olması gerektiğini " belirten Dinçer, "Çocuklar büyüklerini taklit ediyorlar. Sadece anne, baba, öğretmenler değil sosyal çevrede bulunan herkes sigara konusunda dikkatli olmalı. İçme, yapma gibi emirsel cümlelerle değil sonrasında nasıl bir durumla karşılaşabileceklerini açık anlaşılır şekilde anlatmak lazım " diye konuştu.


Çocukların yasak olan şeylere daha çok ilgi gösterdiğini, gençlerin sigara içmenin kendilerine çekicilik kattığı yönünde düşünceye sahip olduklarını anlatan Dinçer, her yaş grubunda sigara içme oranının yaklaşık yüzde 50 olduğuna dikkati çekti. 


AÜ Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birim Günay Kılıç da sigara bağımlılığının bir "beyin hastalığı " olduğunu söyledi. Sigarada alkolden hatta eroinden bile yüksek bağımlılık yapıcı maddenin bulunduğunu ifade eden Kılıç, "Sigara üreticileri bağımlının günde 16 saat uyanık kaldığını hesaplar. Sigara içme sıklığını dikkate alan üreticiler bağımlının günde bir paket tüketmesi amacıyla her pakete 20 tane sigara koyuyor' dedi.


Bağımlılıkta kişilik özelliğinin yanı sıra, bulunulan ortamdaki suç, işsizlik ve eğitim durumununda etkili olduğunu anlatan Kılıç, sigara kullanım oranının 18-25 yaş gurubunda en üst seviyeye çıktığını ve bağımlıların günlük kullanıma 18 yaşında geçtiklerini söyledi. Sempozyumda, AÜ Vakfı İlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencileri arasında düzenlenen sigara konulu resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

1.4.2011 1 - 6181



İlgili Diğer Yazılar
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebek migreninin nedeni
Bebek migreninin nedeni 'kolik' olabilir
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Sma
Sma'lı Hastalar İçin Umut Işığı
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]