Covid-19 pandemisinde çapraz bulaşmaya dikkat edin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, bayramda hem beslenme hataları hem de gıda hijyeni konusunda dikkat etmemiz gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Covid-19 pandemisinde çapraz bulaşmaya dikkat edin!

Çapraz bulaşa dikkat etmemek!

Koronavirüsün çok önemli bir tehdit olduğu bugünlerde gıda hijyenine son derece dikkat etmek gerekiyor. Çünkü, gıdaların üzerindeki mikroorganizmalar çapraz bulaş sonucu vücudumuza geçebiliyor. Örneğin; yıkanmamış domatese dokunduktan sonra ellerinizi yıkamayıp, yemek üzere olduğunuz bir başka yiyeceğe değdirerek bu yiyeceği tükettiğinizde domatesteki mikroorganizmaların çapraz bulaşına maruz kalıyorsunuz.

Aşırı et tüketmek

Yapılan çalışmalara göre proteinden zengin ve posadan fakir beslenen kişilerde bağırsaktaki zararlı bakterilerin sayısı artarken yararlı bakterilerin sayısı düşüyor. Bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasından tutun, kilo verememe gibi birçok sağlık sorununa zemin hazırlıyor. Bayramda bağırsak sağlığınızı korumak için eti her öğün ya da her gün tüketmemeye gayret edin, öğünlerinizde et yerine sebze ve salataya yer açın. Bu sayede posa alımını arttırarak bağırsak sağlığınızı korumuş olursunuz.

Eti mangal ateşine yakın tutmak

Toplumumuzda kurban etini mangalda tüketmek adeta bir keyif. Ancak; bu keyifli ortamlarda mangala koyduğunuz etin ateşe olan mesafesi en az sosyal mesafe kadar mühim. Et mangal ateşine 15-20 cm'den daha yakınsa kanserojen madde oluşma riski artıyor, ayrıca et yağlı ise ateşe damlayan yağların tekrar buharlaşıp ete yapışması da oldukça zararlı etkilere sahip. Bu nedenle mangal yaparken mümkün olduğunca yağsız etleri tercih edin ve iç yağ kullanmaktan kaçının.

Eti pişirirken iç yağ eklemek

Et ve türevlerinde bulunan doymuş yağlar kanda kolesterolün yükselmesine yol açarken, bu da kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Bunun aksine zeytinyağı, ceviz, fındık gibi besinlerde bulunan çoklu doymamış yağ asitleri ise kalp damar sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Bu nedenle eti sadece kendi yağında pişirin, iç yağlardan eklemeyin, etin yağlı kısımlarını tüketmeyerek kalp damar sağlığınızı koruyun.

'Bayram' deyip diyeti boşlamak!

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman"Bayram ikramlarında ipin ucunu kaçırmanın, fazlaca miktarda tatlı ve et tüketmenin kontrolsüz kilo artışına yol açacağını ve dolayısıyla sağlığınızı ve bağışıklık sisteminizi olumsuz etkileyeceğini unutmayın. Bilimsel çalışmalarda beden kitle indeksi yüksek kişilerin düşük olanlara göre bağışıklık sisteminin daha zayıf olduğu gösterilmiştir" diyor.

Doymuş yağ ağırlıklı beslenmek

Kurban bayramı sürecinde et tüketiminin miktar veya sıklığı diğer zamanlara göre artış gösterebileceğinden bu günlerde süt, peynir ve yumurta gibi doymuş yağlardan zengin diğer besinleri beslenmeden çıkarmak dengeleyici olabilir. Örneğin gün içerisinde et tüketilecekse o gün kahvaltıda meyve yulaf gibi bir seçeneği tercih etmek, yumurta ve peynirden doymuş yağ almanızı engelleyerek günlük doymuş yağ alımınızı dengede tutar.

Aşırı tatlı tüketmek

Sağlık otoriteleri erkeklerin günde 9 çay kaşığından, kadınların ise 6 çay kaşığından daha fazla şeker tüketmemesini öneriyor. Kalp damar sağlığını korumak ve diğer hastalıklardan korunmak için bu uyarılara dikkat etmek gerekiyor. Kültürümüzde bayram dönemlerinde şekerli yiyecek tüketim miktarının artması kalp damar hastalığı ve diğer hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu nedenle bu süreçte her gün tatlı tüketmekten kaçının, çok az şekerli sütlü tatlı veya aşırıya kaçmamak şartıyla taze-kuru meyveler tercih edin.

İshali önemsememek

Yaz aylarında gıda zehirlenmeleri sıklıkla karşımıza çıkıyor. Açıkta bırakılmış, dolapta muhafaza edilmemiş veya iyi pişirilmemiş etler gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Ayrıca gıda zehirlenmelerinde sıklıkla karşımıza çıkan ishal ve bulantı gibi semptomlar Covid-19 hastalığında da karşılaşılabilen belirtiler olduğundan bu şikayetleri göz ardı etmeyin.

Su tüketimini ihmal etmek

Bayramda öğün düzeninin değişmesi ile birlikte gaz-hazımsızlık-kabızlık gibi bağırsak problemlerinin ortaya çıkması çok muhtemel. Ayrıca sıcak havalarda terleme ile fazlaca sıvı kaybı da olacağından günlük yeterli su tüketimi çok önem kazanmakta. Kg başına 30 ml su tüketimi öneriliyor. Su tüketiminin sadece sudan karşılanması çay, kahve gibi içeceklerin bu hesaba katılmaması öneriliyor. Ayrıca çay ve kahve gibi içecekler vücuttan su atılımına yol açtığından tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekiyor.

Hareketsiz kalmak

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman "Bayramda hem rutinden fazla alacağınız kalorileri dengelemek hem de kalp damar sağlığınızı korumak için fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin. Düzenli fiziksel aktivite kan basıncı ve LDL kolesterolü düşürür, kalp koruyucu olarak bilinen HDL kolesterol seviyesini arttırır ve kan şekerini dengeler. Yürüyüş, yüzme, bisiklet, dans gibi aerobik egzersizler hekim tarafından bu sporları yapmanın riskli bulunmadığı sürece haftada en az 150 dakika gerçekleştirilmelidir" diyor.

28.7.2020 - 46944



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]