Diş Sağlığı ''Bebeklik Döneminde'' Başlıyor!

Türkiye'de her 10 çocuktan 7'sinde ortodontik düzensizlik bulunuyor. Görünüş ve gülüşleri iyileştirmek amacıyla hekime başvurulduğunu söyleyen uzmanlar, aileleri tedaviyi en uygun zamanda yapmaları konusunda uyarıyor.

Diş Sağlığı ''Bebeklik Döneminde'' Başlıyor!

Ortodonti, ağızdaki kapanış bozuklukları ve dişlerin çenelerdeki konumlarının nasıl oluştuğunu inceleyen, teşhis eden, bu bozuklukları önleyen ve tedavi eden bir diş hekimliği dalı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel, ortodontinin, halk arasında “eğri dişlerin tel takılarak düzeltilmesi” olarak bilindiğini, Türkiye’de diş eti hastalıkları ve ortodontik sorunların çok yaygın olduğunu söyledi. 


Prof. Dr. İlter Uzel, özellikle çocuklarda daha sık ortodontik sorunlar görüldüğüne dikkati çekerek, “Türkiye’de her 10 çocuktan 7’sinde ortodontik düzensizlik var. Bunların bazıları ağırdır, öncelikli tedavi edilmesi gerekir, bazıları da daha hafiftir. Bu durum eğer hastanın konuşmasını, solunumunu bozmuyorsa tedavi edilmeyebilir, ama fonksiyonu bozan dorumlarda mutlaka tedavi edilmeli. Ayrıca çoğunluk olarak çocukların ortodontik tedaviye ihtiyacı var” dedi.


Ortodontik tedavinin dişleri ve kapanış bozukluklarını düzeltmek, dişlerdeki boşlukların kapatılmasını sağlamak amacıyla uygulandığını belirten Uzel, şunları kaydetti;


Ortodontik düzensizlik genetik yapıdan ve erken diş çekimi gibi çeşitli nedenlerden de kaynaklanabilir.


Ortodontik tedavi görenlerin büyük çoğunluğu görünüşlerini ve gülüşlerini iyileştirmek amacıyla hekime başvuruyor. Ortodonti, tedaviyle her yaşta düzeltilebilir. Ancak diş sağlığını etkileyen çok sayıda ortodontik problem var.


Örneğin çapraşık dişlerin temizlenebilmesi daha zordur. Bu durumda çürüğe yatkınlık daha da artırıyor. Ağız solunumu sonucu dişlerin plak birikimine yatkınlığını artırır ve buna bağlı olarak bireyde çürük ve periodontal hastalık olasılığı da artar. Başka ortodontik problemler ise dişlerin daha çabuk aşınmasına neden olabilir. Bazı hastalar tedavi edilmeden iyileşebilir, ancak fonksiyonu bozan durumlarda mutlaka tedavi gerek.”


Dişte estetik görüntünün çok önemli olduğunu anlatan Uzel, “Dişlerde estetik çocuklukta başlamalı. Sorunlu dişlere sahip bir çocuk tedavi edilip düzeltilirse öz güven kazanır. Ortodontik tedavi çocukların geleceği için çok önemli. Ayrıca dişteki çapraşıklıkların düzeltilmesinde önemli bir estetik kazanım sağlandığı gibi, ağız ve diş sağlığına da pek çok katkıda bulunur. Çapraşıklıkların giderilmesiyle çürük ve diş eti hastalıklarının önüne geçilir” diye konuştu.


Prof. Dr. İlter Uzel, ailelerin çocuklarının ağız ve diş sağlığına karşı duyarlı olmalarını isteyerek, sözlerine şöyle devam etti;


Anne ve babalar, çocuklarının ortodontik tedavisini yetişkin döneme ertelemeyip uygun zamanda yaptırırlarsa, tedavinin daha kolay yürüyeceğini, çabuk sonuç alınacağını bilmeleri gerekir. Aynı zamanda tedavi daha ucuza mal olur ve sonuçlar daha başarılı olur. Bu amaçla tam bir ortodontik inceleme yapılmalıdır.”


Ortodontik incelemenin her çocuğun kapsamlı çene-diş-yüz muayenesi ile olacağını anlatan Uzel, şiddetli kapanış bozukluklarında, özellikle alt çenenin ileride yada geride konumlandığı çene kemiklerini ilgilendiren uyumsuzluk durumlarında, çapraz kapanışlarda, dişlerin aşırı çapraşıklığında çocukların mutlaka ortodontiste götürülmesi gerektiğini kaydetti.

27.5.2011 - 7679



İlgili Diğer Yazılar
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebek migreninin nedeni
Bebek migreninin nedeni 'kolik' olabilir
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Sma
Sma'lı Hastalar İçin Umut Işığı
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Tüp Bebek
Tüp Bebek
Sağlık Video Hangi Durumlarda Gebenin Hastalık Takip ve Tedavisi Gerekir?
Hangi Durumlarda Gebenin Hastalık Takip ve Tedavisi Gerekir?
Sağlık Video İleri Düzey Ultrason
İleri Düzey Ultrason
Sağlık Video Doppler Ultrason Gebelikte Kullanılır mı?
Doppler Ultrason Gebelikte Kullanılır mı?

 

[Hata Bildir]